Terhesség

5 étel, amelyekkel segítheted a magzat agyfejlődését

Hogy mit eszel a terhesség alatt, a baba agyfejlődése miatt is rendkívül fontos. Ha az alábbi ételekből minél többet eszel, garantáltan sokat tettél azért, hogy a babád megfelelően fejlődhessen.
2023. Május 15.
Kismama a konyhában ételekkel
Kép: Getty Images

Az agyfejlődés már igen korán, a megtermékenyítés után 3 héttel fejlődni kezd és nemhogy a magzati korban nem fejeződik be, de megszületés után is folytatódik. A terhesség alatti kiegyensúlyozott táplálkozás rendkívül fontos a magzat fejlődése szempontjából, vannak olyan szuperételek, amelyek kifejezetten az agyra hatnak. Lássuk, melyek ezek!

Lencse

A lencse vasban gazdag étel, a vas pedig segít a myelin előállításában, amely az agysejtek fontos tápláléka.

Tojás

A tojás igazi szuperétel: gazdag fehérjében és vasban, magas kolin-tartalma a memória működéséhez szükséges. 450 mg kolin bevitele ajánlott naponta várandósság alatt, a legtöbbet a tojássárgája tartalmazza. Egy keménytojás 113 mg-ot fedez.

Szardínia

A szardíniában található DHA az agyat és a központi idegrendszert támogatja. Ráadásul ez a fajta hal kevésbé kockázatos a higannyal való fertőzöttség szempontjából és tele van D-vitaminnal is.

Joghurt

A joghurt nagyszerű jódforrás. A nemzetközi ajánlások alapján egy terhes nőnek a napi jódbevitelét 150μg-al kell fokoznia. A jód az intellektuális fejlődés szempontjából fontos.

Spenót

A folsavat tartalmazó táplálékkiegészítőn kívül szüksége van a babádnak természetes folsav forrásokra is. A folsav a DNS előállításához és a sejtek anyagcseréjéhez rendkívül fontos, valamint védelmi funkciója is van az agyszövetek számára. 180 gramm főtt spenót a napi előírt 400 mikrogramm folsavból 268.8 mikrogrammot fedez.