Terhesség

Milyen gyümölcsöket érdemes enni a terhesség alatt?

Az egészséges ételek megválasztása nagyon fontos a terhesség alatt. A megfelelő étrend segít biztosítani a magzat számára a növekedéshez és fejlődéshez nélkülözhetetlen tápanyagokat, körülményeket.
2020. Július 09.
Milyen gyümölcsöket kellene enni a terhesség alatt? (fotó: Getty Images)

A tápláló étrend alapvető szerepet játszik az ember egészségi állapotában, elősegíti a test hatékony működését és csökkenti egyes betegségek kockázatát. A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy az egészséges táplálkozás többek között a rengeteg gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona, sovány fehérje és egészséges zsírok fogyasztását jelenti. Bizonyos gyümölcsök különösen előnyösek a terhesség alatt.

Milyen előnyei vannak a terhesség alatt a gyümölcsfogyasztásnak?

Az egészséges, változatos étrend különösen fontos a terhesség alatt, mivel a megfelelő tápanyagok elősegíthetik a magzat fejlődését és növekedését. A fokozott vitamin- és ásványi anyag-bevitel növekvő magzat támogatása mellett a kismamát is segít formában tartani, megőrizni egészségét. A friss gyümölcs sok alapvető vitamint és tápanyagot tartalmaz, és kiváló rostforrás is. 

A legjobb gyümölcsök terhesség alatt

Barack

Gazdag:

  • A-, C- és E-vitaminban
  • kalciumban
  • vasban
  • káliumban
  • béta-karotinban
  • foszforban
  • szilíciumban

Ezek a tápanyagok elősegítik a baba fejlődését és növekedését. A vas megakadályozza a vérszegénységet, a kalcium pedig segíti a csontok és a fogak növekedését.

Narancs

A narancs kiváló forrása a következőknek:

  • folsav
  • C-vitamin
  • víz

A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, erősíti az immunrendszert. A folát hozzájárulhat az velőcső-rendellenességek megelőzéséhez.

Mangó

A mangó gazdag A- és C-vitaminban. Egy csésze apróra vágott gyümölcs több mint egyharmadát biztosítja a napi az A-vitamin-szükségletnek. Ez azért is fontos, mert az A-vitamin-hiányban született csecsemők immunitása alacsonyabb lehet, és nagyobb a posztnatális szövődmények – például légúti fertőzések – kockázata.

Körte

A körte a következő tápanyagokat tartalmazza:

  • rost
  • kálium
  • folsav

A rostfogyasztás megakadályozza a terhességi székrekedés, így az aranyér problémák kialakulásának esélyét. A kálium jótékony hatással lehet a szívre mind a kismama, mind a magzat számára. Ezenkívül serkenti a sejtek regenerációját.

Gránátalma

A gránátalma a következőkben gazdag:

  • K-vitamin
  • kalcium
  • folsav
  • vas
  • fehérje
  • rost

A gránátalma jó energiaforrás, és magas vastartalma segít megelőzni a vashiányt. A K-vitamin elengedhetetlen az egészséges csontok fenntartásához. A kutatások azt mutatják, hogy a gránátalma-juice ivása hozzájárulhat a méhlepény károsodásának csökkentéséhez.

Avokádó

Az avokádó kiváló forrása a következőknek:

  • C-, E- és K-vitamin
  • egyszeresen telítetlen zsírsavak
  • rost
  • B-vitaminok
  • kálium
  • réz

Az avokádó serkenti a fejlődő magzat bőrének és agyszöveteinek felépítéséért felelős sejteket.

Az avokádóban található kálium enyhíthet a lábgörcsöket, ami különösen a harmadik trimeszterben gyakori panasz a kismamáknál.

Banán

A banán tartalmaz:

  • C-vitamint
  • káliumot
  • B6-vitamint
  • rostot

A banán magas rosttartalma segíthet székrekedés ellen. Továbbá bizonyított tény, hogy a B6-vitamin enyhíteni tudja az émelygést és a hányingert a terhesség korai szakaszában.

Szőlő

A szőlő gazdag az alábbiakban:

  • C- és K-vitamin
  • folsav
  • antioxidánsok
  • rost
  • pektin

Immunerősítő antioxidánsokat tartalmaz, például flavonolt és tanninot.

Bogyós gyümölcsök

A bogyók jó forrása a következőknek:

  • C-vitamin
  • egészséges szénhidrátok
  • antioxidánsok
  • rost

A bogyósok sok vizet tartalmaznak, így kiválóan hidratálnak. A C-vitamin segíti a vas felszívódását és az immunrendszer működését.

Alma

Gazdag:

  • A- és C-vitaminban
  • rostban
  • káliumban

Egy tanulmány megállapította, hogy az alma fogyasztása a terhesség alatt csökkentheti a gyereknél az asztma és allergia kialakulásának kockázatát.

Szárított gyümölcs

A szárított gyümölcsökben a következő tápanyagok fordulnak elő:

  • rost
  • vitaminok és ásványi anyagok

A szárított gyümölcs ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, mint a friss gyümölcs. Fontos azonban tudni, hogy a szárított gyümölcsöknek magas lehet a cukortartalma, és nélkülözik a friss gyümölcsök víztartalmát. Ez azt jelenti, hogy nem segíti az emésztést. A terhes nők csak mértékletesen fogyasszanak szárított gyümölcsöket és kerüljék a cukrozott gyümölcsöket.

A legjobb, ha szárított gyümölcsöket friss gyümölcsök mellett eszünk, nem pedig helyettük.

Mennyi gyümölcsöt kell fogyasztani a terhesség alatt?

A terhes nők számára az a tanács, hogy naponta legalább öt adag friss gyümölcsöt vagy zöldséget kell enni, és minél változatosabban. A gyümölcs lehet friss, konzerv, fagyasztott vagy szárított.

Vannak olyan gyümölcsök, amelyeket kerülnie kell a terhesség alatt?

Habár nincs kerülendő gyümölcs a 9 hónap alatt, a mennyiségre azonban oda kell figyelni. Egyes gyümölcsöknek magas a cukortartalma, és a bizonyos formái – például a gyümölcslevek és a szárított gyümölcsök – gyakran lényegesen magasabb cukor- és kalóriatartalmúak, mint friss társaik.

A legjobb választás a bio és öko gyümölcs. Az ökológiai termesztésből származó gyümölcs nem érintkezett műtrágyával, és olyan növényvédő szerekkel, amelyek károsak lehetnek az egészségre. Ha azonban nincs módunk megbízható forrásból vásárolni gyümölcsöt, akkor még mindig jobb az ismeretlen módon termesztett gyümölcs fogyasztása, mint a teljes kiiktatása az étrendből.

Amit mindenképp megtehetünk: mossuk meg alaposan a gyümölcsöt fogyasztás előtt, távolítsuk el a sérült részeket, a hűtőben a nyers hústól elkülönítve tároljuk és csak pasztörizált gyümölcslevet igyunk.

(Forrás: medicalnewstoday.com)