A bodzaszörp régi gyerekkori emlékeket idéz, hiszen a nagymamák előszeretettel gyűjtötték a növény virágzatát, hogy aztán finomabbnál finomabb szörpöt készítsenek belőle. Ha szeretnéd ezt a tradíciót tovább vinni, akkor nincs más dolgod, mint elsajátítani egy receptet, ami a gyerekeknek is ízleni fog. Hidd el, korántsem ördöngösség néhány litert összedobni!
Bodzaszörp
Hozzávalók:
- 5 liter víz
- 4 kg cukor
- 15-20 db bodzavirág (attól függően, mennyire szeretnéd intenzívre az ízét)
- 4 bio citrom
- 10 dkg citromsav
- 1 teáskanál borkősav
Elkészítés:
A cukrot és a vizet egy lábasban keverd össze és főzd fel. Nagyjából 10-12 perc alatt sűrű szirup lesz belőle, ekkor add hozzá a citromsavat és a borkősavat, majd tedd félre. Fontos, hogy szobahőmérsékletre hűtsd.
A virágokat alaposan nézd át, hogy nincs-e rajtuk bogár, de ne mosd meg őket, hiszen így pont az aromájukból veszítenek. Szórd a virágzatot egy nagy, vagy két közepes befőttesüveg aljára, majd a felkarikázott citromot rendezd el a tetején. Fontos, hogy a befőttesüveg előtte alapos sterilizáláson menjen át! Öntsd fel az egészet a sziruppal, majd tedd be a hűtőbe. A bodzaszörpnek kell néhány nap, amíg összeérik, de érdemes naponta egyszer-egyszer átkeverni.
4-5 nap után nyomkodd ki a virágokból a még bennük található virágport, majd szűrd át a szörpöt és töltsd át szintén fertőtlenített, sütőben előmelegített üvegekbe. Ha megvagy, akkor zárd le őket és fordítsd az üvegeket fejjel lefelé, hogy légmentessé váljanak. Végül meleg pokrócba bugyolálva tedd őket egy sötét helyiségbe a tartósítás érdekében.
Akár hónapokig is eláll egy-egy üveg, így, ha nagy rajongója vagy a szörpnek, érdemes akár rögtön dupla mennyiséggel kezdeni.