A cukkini nagyon sokoldalú zöldség, amiből lehet többek között krémleves, főzelék, csőben sült, rakott fogás, cukkinis lecsó, de rántva és grillezve is megállja a helyét. Sőt, akár desszert is készülhet belőle!
A Good Morning America megosztott néhány remek, cukkinivel készült süteményreceptet Yumna Jawad-tól, köztük egy nagyon jó alapreceptet cukkinikenyérhez. Ha már kicsit unjátok a banánkenyeret, akkor legközelebb próbáld ki ezt a sütit.
Cukkinikenyér
Hozávalók:
- 450 g cukkini lereszelve (három közepes)
- 250 g liszt
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- ¼ teáskanál szerecsendió
- 150 g barna cukor
- 120 ml olíva olaj
- 115 g görög joghurt
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- 90 g darabolt dió
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Egy kenyérsütő formát (23×13 cm-es) vajazzunk vagy olajozzunk ki.
- A lereszelt cukkininak nyomkodjuk ki a levét, majd tegyük félre.
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbonát, a sót és a szerecsendiót.
- Egy másik tálban keverjük össze a barna cukrot, az olíva olajat, a görög joghurtot, a tojást és a vanília aromát. Ezután keverjük hozzá egy szilikon spatulával a száraz alapanyagokat, majd keverjük hozzá a cukkinit és a diót is.
- A tésztát öntsük a formába, majd süssük nagyjából 70-75 percig – illetve végezzük szúrópróbát.
- Hagyjuk hűlni, mielőtt kivesszük a formából a cukkinikenyeret, és akkor szeleteljünk belőle, amikor már teljesen kihűlt.
(Forrás: goodmorningamerica.com)