Baba

Egyszerű éneklős-zenés játékok és tevékenységek a kisgyerekkel

A zene, a ritmus a babák és kisgyerekek fejlődésére is pozitív hatással van, köztük a beszédfejlődésre is. Az alábbi egyszerű tevékenységekkel is még több dallamot csempészhetsz a mindennapjaikba.
2024. Július 30.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Használjátok hangszereknek a háztartási eszközöket

Ha zajt ad, akkor máris lehet hangszerként használni, legyen szó fazekakról, műanyagpoharakról és edényekről, amikhez csak egy rögtönzött dobverőre lesz szükség, és játszhatjátok is a ritmust. Zenélhettek a víz segítségével is, ha különböző edényeket megtöltötök és azokon játszotok.

Hallgassátok a kedvenceket

Indíts el gyakran háttérzenét, legyen az akár a rádió, akár egy lejátszási lista, és rögtönözzetek egy kis táncot és éneklést. Az olyan játékok, mint a szobortánc, amikor meg kell állni vagy le kell ülni, amikor megállítod a zenét, a koordinációs és a hallási készségekre is jó hatással vannak.

Énekes és ritmusos mondókák

A mondókák a dallamosság és a ritmusosság mellett az ismétlésre épülnek, ami amellett, hogy szórakoztató a kicsiknek, de a nyelv elsajátításában is segít. Míg a tapsolós, mutatós, ütögetős és hasonló mondókák a fizikai készségekre is jó hatással vannak. Időnként csinálj valamit másképp, valami szokatlant ezeknél a részeknél, vagy a szöveget változtasd meg, hogy megnevettesd a kisgyereked.

 

Barkácsolj hangszereket

A kisgyereket be is vonhatod segíteni és készítsetek egyszerű házi hangszereket, mint például a különböző csörgők műanyagpalackból és száraz rizsből, hüvelyesekből, xilofont befőttesüvegekből vagy gitárt papírzsebkendős dobozból vagy más kartondobozból, papírhengerből és befőttes gumikból.

Zenés aláfestés a mindennapi tevékenységekhez

A napi rutin tevékenységekhez, mint a pelenkázás, fürdetés, öltöztetés és hasonlók, énekelj vagy mondókázz, saját szöveggel. Így szórakoztatóbbak lehetnek ezek az alkalmak a kicsinek, és a kötődés egy remek módja is.

Mutasd meg neki a hangokat

A kisgyermek hallási és koncentrációs készségeire is jó hatással van, ha otthon vagy amikor kint vagytok, felhívod a figyelmét a jellegzetes hangokra. Nézd meg, mi ragadja meg a figyelmét, és mutasd meg neki, hogyan lehet utánozni azt a hangot.

Ezekre is érdemes figyelni

  • Ülj, fordulj szembe vele – Amikor énekelsz, zenélsz vagy mondókázol a kicsinek, vedd fel vele gyakran a szemkontaktust. Jó ötlet, ha leülsz hozzá, hogy szemmagasságban legyél.
  • Lassítsd le a szöveget – Figyelj a dalok és a mondókák tempójára, hogy a kisgyerekednek több ideje legyen megérteni, és hogy könnyebben becsatlakozhasson hozzád ő is.
  • Felváltva – Ha már a kisgyerek is ismeri a dalocskák és mondókák szövegét, énekelj vagy mondókázz vele felváltva, felelgetve egymásnak. Ez a figyelmére is jótékony hatással lehet.

(Forrás: bbc.co.uk)