Baba

10 stresszmentesítő tipp újszülött babás szülőknek

Egy újszülött érkezése örömöt és izgalmat hoz a szülők életébe, de stresszel és fáradtsággal is együtt jár a kisbaba ellátása, gondozása. Akár első babás szülő vagy, akár többedik gyermeked érkezett, a következő praktikákat érdemes lehet kipróbálnod.
2022. Január 28.
10 stresszmentesítő tipp újszülött babás szülőknek (Fotó: Getty Images)

Fordíts gondot magadra is

Próbálj ellenállni annak a késztetésnek, hogy a koffeint tekintsd a fő élelmiszercsoportnak, vagy éppen az alvás helyettesítőjének. Helyette figyelj az egészséges étkezésre, igyál sok vizet, és rendszeresen menj ki a friss levegőre. Próbálj meg aludni akkor, amikor a baba is alszik, és olyan éjszakai időbeosztást kialakítani a pároddal, ami lehetővé teszi mindkettőtöknek a pihenést és a baba gondozását. Ezek a szokások segíthetnek, hogy megőrizd az újszülött ellátásához szükséges energiát.

Legyenek látogatási szabályaitok

A rokonok és a barátok bizonyára meg szeretnének látogatni benneteket, és találkozni a kisbabával. Jelezd előre bátran, hogy nektek melyik napok felelnek meg és mikor, és hogy mennyi időt tudnak ott tölteni, a baba étkezéseit, alvásait figyelembe véve. Ragaszkodj hozzá, hogy mossanak kezet,mielőtt megfogják a babát, és kérj meg mindenkit arra, hogy aki beteg, az maradjon otthon, amíg nem lesz jól.

Néha csak sodródj az árral

Mindig hagyj magadnak sok időt a szoptatásra, az alvásra, és az esetleges sírásra. Ha ki kell mennetek, mindig számolj több idővel a holmik összepakolásához, és az elkerülhetetlen, utolsó pillanatban történő pelenkacseréhez.

Bármikor megtörténhet az érzelmi hullámvasút

Egy óra leforgása alatt el lehet jutni attól, hogy azon csodálkozol, milyen imádnivalók a baba ujjacskái, addig, hogy a függetlenséged elvesztésétől tartasz, vagy attól, hogy nem tudod megfelelően gondozni a picit.

Valószínűleg te és a párod is fáradtak lehettek, és szoronghattok. Beszéljetek arról, mi okoz nektek aggodalmat, és egy közös nevetés is segíthet egy kicsit oldani a feszültséget.

Lazíts az elvárásokon

Egyelőre hagyd ott a porcicákat, ahol vannak, a takarítás tud várni, ne gyötörd magad azzal, hogy ugyanannyi feladatot oldj meg, mint korábban. Semmi baj nincs azzal, ha időnként hideget, szendvicset ebédelsz, ha túl fáradt vagy ahhoz, hogy főzz.

Levegőzz egyet

Ha úgy érzed, hogy egy kicsit sok volt néhány dolog, menj egy rövid sétára a babával, vagy ha teheted, hogy egy kis időre valaki, akiben megbízol, vigyázzon rá, akkor levegőzz egyet egyedül.

Fogadd el a segítséget

Ha a barátok és a szeretteid felajánlják a segítségüket, fogadd el. Ez lehet akár az, hogy egy időre fogják a babát helyetted, besegítenek a rendrakásba, ruhahajtogatásba, stb., vagy elintéznek néhány ügyet – bármit, amiben éppen a legnagyobb szükséged van a segítségre.

Tölts időt másokkal is

Az újszülöttnek természetesen szüksége van a figyelmedre és a szeretetedre, de nem hagyod cserben a babát azzal, ha másokkal is töltesz időt. Ha vannak idősebb gyermekeid, mindegyikükkel tölts időt kettesben. Randizzatok a pároddal, vagy találkozz egy barátoddal egy közös ebédre, kávéra vagy beszélgetésre, filmnézésre.

Értékeld a pillanatot

Az újszülött időszak sem tart örökké, ezért állj meg egy kicsit, a káosz közepette is, hogy értékeld a pillanatot.

Tudd, mikor kell további segítséget kérned

A gyermeknevelés még egy jó napon is lehet kihívás. Ha lehangoltnak érzed magad, és nehezen tudsz alkalmazkodni az újszülött életéhez, érdemes lehet beszélned egy orvossal, egy terapeutával.

Forrás: mayoclinic.org