Baba

Dolgok, amikkel segíthetünk az újdonsült anyukának

Ha van egy lánytestvéred, barátnőd, kedves kolléganőd, vagy valaki más az életedben, akinek éppen mostanában született kisbabája, biztosan örülni fog neki, ha segítesz neki valamilyen módon.
2021. Július 27.
Dolgok, amikkel segíthetünk az újdonsült anyukának (Fotó: Getty Images)

Hidd el, az apróbb gesztusok éppen olyan fontosak lehetnek, mint a nagyobb segítségnyújtás.

A következő lista néhány javaslatot tartalmaz, amivel segítheted az anyukát. A legfontosabb, hogy tudasd vele, hogy ott vagy, és készen állsz segíteni.

Hozz neki kávét

Legyen forró vagy jeges, erős vagy koffeinmentes, esetleg egy tea, értékelni fogja, ha nem neki kell elkészítenie. Előtte érdemes megkérdezned, hogy mikor van a legjobb alkalom arra, hogy vigyél neki egy jó kávét.

Vásárolj be

Nem kell hatalmas bevásárlásra gondolni, de valószínűleg örülni fog az anyuka, ha néhány terméket viszel, aminek biztosan hasznát veszik: kenyeret, tejet, gyümölcsöt, zöldséget, stb. És persze pelenkából és bababarát mosószerből sem lehet elég soha.

Moss ki egy adag ruhát

Most, hogy a baba is megérkezett, a szokott ruhákon kívül az ő holmija, az ellátásával kapcsolatos ruhaneműk is elkezdenek felgyűlni. Ha van egy-két órád, moss ki egy adagot, vagy hajtogasd össze a száraz ruhákat, ha a mosással és teregetéssel már elkészültek.

Sétáljatok egyet

Néha már kész megpróbáltatásnak tűnhet csak az is, hogy a babával kijusson az anyuka a szabadba. Nagy segítség lehet, ha elmész vele és a picivel sétálni, és beszélgettek egy jót.

Csak hadd sírjon egy jót

Az újdonsült kismama kicsattanhat a boldogságtól, lelkesen mesélhet a babáról, és boldog és izgatott lehet az új élethelyzet miatt – de emellett túlterhelt, rémült és stresszes is lehet, és akkor még nem is említettük a hormonokat. Tudasd vele, hogy rendben van, ha megosztja az érzéseit, még a negatívakat is, és kisírhatja magát, ha arra van szüksége.

Csinálj egy jó programot a nagyobb testvérekkel

Ha nem az első gyermek született a családban, akkor a nagyobb tesóra/tesókra lehet, hogy egy kicsit kevesebb idő jut még, amíg a baba nagyon kicsi. Ajánld fel, hogy vigyázol rájuk, és csináljatok valamilyen szórakoztató programot, legyen szó egy moziról, vagy éppen játszóterezésről, fagyizással összekötve.

Lásd vendégül a barátaitokat

Ha közös a baráti körötök, bizonyára nagyon jól fog esni az anyukának, ha nálad tartotok egy olyan összejövetelt, amikor találkozhatnak a babával, tudtok egy jót beszélgetni, és nem kell azzal foglalkoznia, hogy ő készüljön az összejövetel előtt a vendégfogadásra, utána pedig kitakarítania.

Segíts be a háziállatokkal

Amikor az újdonsült szülők még csak kezdenek beleszokni a babagondozás folyamataiba, nagy segítség lehet, ha egy-két napra átvállalod a kutyasétáltatást, a madárketrec kitakarítását, vagy bármilyen más állatka gondozását.

Üzenj neki

Lehet, hogy kezdetekben nem lesz idő a hosszú telefonbeszélgetésekre, de ekkor is tudathatod, hogy gondolsz rá, ha írsz neki egy-egy üzenetet (Hogy vagy?, Tudtál aludni előző éjszaka?, stb.). És ne aggódj, ha nem válaszol azonnal, lehet, hogy csak épp nagyon elfoglalt, de biztosan értékeli a kedves üzeneteket.

Ajánld fel, hogy ebédet főzöl

Az első hetekben nehézséget okozhat a főzés, az étkezések biztosítása, hiszen lehet, hogy az anyuka rengeteg időt tölt majd a baba táplálásával. Leveheted a terhet az új szülők válláról azzal, ha felajánlod, hogy főzöl egy nagyobb adagot, és így tudsz nekik ebédet vinni. Egy nagyobb adag rakott tészta, vagy sült csirke körettel, zöldséggel biztosan jó választás.

Támogasd a döntéseiben

Nem eldobható pelenkát használnak? Együtt alszanak a babával? Nem alszanak együtt a babával? Akár egyetértesz a szülői döntéseivel, akár nem, a legjobb, amit tehetsz, ha nem hangoztatod a véleményedet, és támogatólag meghallgatod.

Biztasd

Még a legmagabiztosabbnak tűnő újdonsült anyukának is vannak kétségekkel és aggodalmakkal teli pillanatai – a legtöbbeknek pedig sokkal több van egy-két pillanatnál. Ha elmondod neki, hogy milyen jól csinálja a dolgokat, az új feladatokat, azzal nagyban hozzájárulhatsz az önbecsülésének növeléséhez. Próbálkozhatsz olyanokkal, mint a “Nagyon jó anyuka vagy.”, vagy éppen a “Érthető, ha túlterheltnek érzed magad. Remekül teljesítesz.”, stb.

Hozz könyvet a babának és a mamának is

Az újabb könyvek az esti meséhez mindig jól jönnek, az anyukát pedig meglepheted egy izgalmas regénnyel, egy könnyed, romantikus olvasmánnyal, vagy éppen egy csavaros krimivel – ki milyen műfajt kedvel. Biztosan értékelni fogja, ha lesz mit olvasnia, amíg a baba eszik vagy alszik. De ha szereti a hangoskönyveket, akkor jó választás lehet az is!

Készíts össze egy “túlélő-csomagot”

Mindig jól jön egy jól összeállított pelenkázótáska, de a tetemes mérete miatt nem biztos, hogy a rövid kiruccanásokra is ezt vinné magával az anyuka. Ajándékozd meg egy kisebb táskával, amibe csak az alapok kerülnek: néhány pelenka,egy kisebb csomag nedves törlőkendő, kisebb kiszerelésű popsikrém, váltóruha, és esetleg egy kevés, lassan romló nassolnivaló anyának. Ezt mindig tarthatja az autóban vagy a babakocsi aljában.

Egy kis énidő

Amióta a baba megszületett, valószínűleg az édesanya minden napja róla szól. Mondd el neki, hogy semmi baj nincs azzal, ha időnként önmagát teszi prioritássá. Ajánld fel, hogy vigyázol a babára, amíg ő elmegy otthonról egyet kávézni, vásárolni, vagy csak alszik egyet a másik szobában – eltölt egy kevés énidőt.

Segítsd, hogy tudjon aludni

Ha az anyuka keveset tudott aludni mostanában, ajánld fel neki, hogy vigyázol a babára, amíg ő lezuhanyozik, és egy kicsit lefekszik aludni.

Csak hallgasd meg

A baba születése után bizony el tudják árasztani az érzések az új anyukát. Ilyenkor egyszerűen csak hallgasd meg, ez segíthet neki az érzései érvényesítésében, és utána jobban érezheti magát.

Segíts neki rendszerezni a dolgokat

Kérdezd, meg hogy szeretné-e, hogy segíts neki egy kicsit pakolni, rendszerezni a dolgokat. Olyan dolgokra gondolj, mint például a baba holmijainak, a szekrényeknek a rendbetétele, a nagy kupac frissen mosott ruha összehajtogatása és elpakolása, vagy akár segítség az emailek megválaszolásában. Bármi, amitől szervezettebbnek, kontrolláltabbnak érezheti a dolgokat.

Intézz el néhány elintéznivalót

Időnként kérdezd meg, hogy van-e olyan elintéznivaló, amiben besegíthetnél: például postai dolgokat intézni, megvenni néhány holmit, amiért neki most nincs ideje elmenni, stb., bármit, amit most nem tud elintézni.Forrás: romper.com