Baba

15 pontos tennivalólista leendő apáknak

Sok mindent előkészíthetünk a baba érkezéséig, de vannak olyan feladatok, amelyek nem nyilvánvalóak, és külön átgondolást igényelnek.
2022. Október 03.
Férfi listát ír.

Ha az apaságra való felkészülés nyomasztó feladatnak tűnik, nem vagy egyedül. És nem csak a babára kell gondolni, hanem magatokra is. Érdemes minden olyan dologgal előre készülni, amivel csak lehet. A következőkben 15 “kötelező teendő” következik, egy túlélési tippekből álló ellenőrző lista leendő apukáknak.

1. Az összes bababútor összeszerelése

Ez nyilvánvalónak tűnik, de néhány szülő halogatja pl. a pelenkázóasztal összeállítását. Vagy azt gondolják, hogy mivel együttalvást terveznek, a kiságy később is ráér. De az utolsó dolog, amit bármelyik szülő szeretne csinálni, az a bababútorok építése alváshiányos állapotban. Három óra alvással, és egy éjszakányi babasírás után pedig tiszta kínszenvedés.

2. Vegyél autós gyerekülést (és tudd, hogyan kell használni)

Ez is magától értetődőnek tűnhet, de fontos, hogy a szülőknek legyen meg az autós gyerekülés már akkor, amikor a kórházból kell hazajönni. Nem elég csak megvenni a autóülést, tudni kell beszerelni és helyesen használni.

3. Egyezzétek meg, hol fog aludni a baba

Az apaságra való felkészülés során fontos megbeszélni, hogy hol fog aludni a baba. Olvassatok utána, gondoljátok végig, nektek mi lenne a legjobb. Ha a kiságyra vagy babaöbölre szavaztok, nézzétek meg, hogy el fog-e férni a kiszemelt helyen.

4. Tartsd kéznél az online fejlődési mérföldkövekre vonatkozó útmutatókat

A babák sokat és gyors ütemben változnak. Kihívás lehet lépést tartani azzal, hogy mi tartozik a tipikus fejlődési tartományba, mi miatt kell aggódni, és mit kell türelmesen kivárni. Az internetnek köszönhetően nem kell állandóan egy óriási szakkönyvet hurcolni, hogy képben legyél. Az internetnek köszönhetően azonban a szülők olyan információkkal is találkozhatnak, amelyek nem ellenőrzöttek és tudományosan nem megalapozottak. Érdemes erre is előre készülni.

5. Egyezzetek meg a munkamegosztásban

Gyakran van feszültség abból, hogy nem megfelelően delegálják a feladatokat a párok. Ezért az apaságra való felkészülés egyik legkritikusabb pontja, hogy megbeszéljétek, ki mit fog csinálni, amikor a baba megérkezik.

Például ki kel fel éjszaka az etetéshez (ha cumisüveget használtok), ki fog mosni és mosogatni.

A lényeg az, hogy úgy osszátok el a munkát, hogy mindketten sok időt töltsetek a babával és minél többet aludjatok.

6. Vásárolj az évszaknak megfelelő babaruhákat

Rengeteg olyan dolog van, amiről a szülők azt hiszik, hogy szükségük van rá, de a szülői lét első néhány hetében nincs szükség játékokra, és más aranyos babakellékekre.

Amire a szülőnek mindennél nagyobb szüksége lesz, az rengeteg pelenka. És rugdalózó. Vedd figyelembe, hogy a baba milyen évszakba születik, és ennek megfelelő ruhákat vásárolj vagy kérj a barátaidtól.

7. Találjátok ki, hogy mosipelus vagy eldobható

Nehéz lesz váltani, ha esetleg arra készültök, hogy majd menet közben eldől. Végezzetek költség-haszon elemzést, gondoljátok végig mennyire fontos számotokra a környezetet kímélni. Ha megszületett a döntés, tárazzatok be pelenkákból.

8. Legalább egy hónapnyi babaápolási termékeket vegyél

Az utolsó dolog, amit egy szülő szeretne, hogy a legközelebbi drogériába rohanjon törlőkendőkért, pelenkakiütés elleni krémért, pelenkákért, mosószerért. Ez azt jelenti, hogy otthon mindig kicsivel többnek kell lenni mindenből.

9. Főzz két hétre elegendő ételt

Az előre elkészített és lefagyasztott ételek életmentők az újdonsült szülők számára. Egy bizonyos ponton a családtagok és a barátok komatáljai a végére érnek és a szülők magukra maradnak. És senki ne akar majd főzni, és ideje sem lesz rá.

10. Gondolj előre a bababiztonságra

Az első hat hónapban nem lesz szükségetek rá, de később annyi minden fog történni, hogy érdemes ezt is beszerezned. Úgy is menni fogsz olyan üzletbe egyéb babaholmikért, ahol biztonsági dolgok is kaphatók (pl. gyerekzár, élvédő), vedd meg hát most.

11. Takaríts ki

Sem főzni, sem bútort szerelni, sem takarítani nem lesz időd és energiád az első időkben. Ráadásul a lehető legjobb amit tehetsz, ha tiszta lakásba érkezik haza a baba és anya. Minden zugot takaríts ki, ablakokat, ajtókat, szekrény tetejét, az összes sarkot. Ha erre nincs időd, akkor vegyél igénybe takarítószolgálatot.

12. Nézd át a számlákat

Ne kelljen ezzel sem foglalkoznod a baba érkezése utáni hetekben. Nézd át, hogy minden ki van-e fizetve, nincsenek-e elmaradásaitok.

13. Legyetek kettesben sokat, ameddig még lehet

A baba érkezése után kevés idő marad egymásra, az intim együttlétekre, ezért érdemes kihasználnotok a viszonylagos nyugalmat, mielőtt a baba megérkezik. Legyen szó csókolózásról, szeretkezésről, a testi kontaktus segít kapcsolódni egymáshoz és csökkenti a stresszt.

14. Legyetek sokat a barátaitokkal

Mielőtt beszippant az apaság fekete lyuka, legyél a barátaiddal és a közös barátaitokkal. A tejfakasztó buli után valószínűleg hónapokig nem lesz erre lehetőséged. Ne csak magadról beszélj, ne csak a babavárásról, a barátaid élete is fontos.

15. Beszéljétek meg a babalátogatás szabályait

Ez az egyik legfontosabb kérdés: ki, mikor jöhet, meddig maradhat, puszilgathatja-e a babát, jelen legyen-e bárki a szoptatás alatt. Egyfelől csodás érzés lesz, hogy sokan szeretnék látni a kisbabát és lesznek, akik segíteni is szeretnének. De rengeteg kínos helyzetet, stresszt, konfliktust előzhettek meg azzal, ha őszintén megbeszélitek, hol lesznek a határok.

Kép: Getty Images

Forrás: fatherly.com