Baba

7 jel, hogy minden rendben a babáddal

Sok anyuka figyeli aggódva a gyermeke minden rezdülését. Vajon normális, amit csinál? Meg kellene ijedjek? Egyáltalán, jól csinálom? Íme azok a jelek, melyek mind azt üzenik: nyugi!
2018. Március 17.
Az élénk, érdeklődő baba szépen fejlődik

Örül a társaságnak.

Ha a kisbabád figyeli a körülötte tevékenykedő embereket, felveszi velük a szemkontaktust, mosolyog és gagyog nekik, biztos lehetsz abban, hogy jól fejlődő, boldog gyereked van. Különösen az első fél évben lehet különösen társasági lény a kicsi, csak később kezd el félénkséggel, esetleg ijedtséggel, sírással reagálni másokra. (Egyébként ez utóbbi is az egészséges, normális fejlődés velejárója.)

Egyre jobban kiszámítható ritmus szerint éltek.

Az első három hónapról sok szülőnek valamilyen őrült túlélőshow jut eszébe: állandó sírás, véget nem érő etetések, kialvatlanság… De a baba negyedik hónapja után ez megváltozhat, és már sokkal kiszámíthatóbb lesz, hogy a kicsi mikor éhes, mikor álmos, és valószínűleg az alvással töltött idő is egyre hosszabb lesz.

A kicsi szívesen nézelődik (akár csendben, akár “magyarázva”).

Az első hetekben bizony nem túl jó a látása a babának, és a külvilág ingereire is érzékenyebben reagál, hiszen azok még szokatlanok neki. Később azonban már sokkal jobban tud fókuszálni, vagyis a nézelődés, a környezet alapos “felmérése” kifejezetten szórakoztató lesz a számára, ráadásul sokat is tanul ebből. Az pedig, hogy nem sír, arra utal, hogy éppen nem zavarja semmi az őt érő információ feldolgozásában.

Érdeklik a színek, a mozgás, az érdekes minták.

Ez szintén a látás fejlődésével áll kapcsolatban: ahogy egyre élesedik a látása, egyre messzebbre lát, úgy képes felfedezni a számára szokatlan színeket, mintázatokat vagy a mozgást, és ezek bizony az érdeklődését is felkeltik. Ha a kisbaba komoly ábrázattal figyeli (vagy éppen teljesen belelkesül) a kiságyra szerelt forgót, az elöltöltős mosógépet, az élénk színű tárgyakat, a mintás takarót, az azt jelzi, hogy jól fejlődik a figyelme és a látása.

Felfigyel a szokatlan zajokra.

Nemcsak a látás fejlődik rohamosan a kisbaba első évében, hanem a hallás is! Ha a kicsi felfigyel a zajokra (különösen azokra, melyek szokatlanok neki), odafordítja a fejét, az a hallás fejlődésére utal, illetve arra, hogy igyekszik azonosítani a különböző hangokat. Egy idő után pedig képes különbséget tenni aközött, ami érdekes a számára, és aközött, amit már jól ismer.

Gyarapszik és sokszor kell cserélni a pelenkáját.

Ma már nem igazán divat naponta (vagy akár minden etetésnél) méricskélni a babákat, viszont a rendszeres védőnői, gyermekorvosi vizsgálatoknál a kicsi súlyát is rögzítik. Ha folyamatosan hízik, akkor valószínűleg minden rendben van vele (a fogyás akár felszívódási zavarokra vagy más betegségre is utalhat), de akkor is megnyugodhatsz, ha naponta legalább nyolc pelenkát “elfogyaszt”. Ez azt jelenti, hogy nem fenyegeti például a kiszáradás.

Megnyugszik a hangodra, az érintésedre.

A kisbabád már az anyaméhben megismerkedett a hangoddal, és a születése után is ez lesz az egyik megnyugtató, biztos pont az életében. A megfelelően fejlődő baba általában akkor is gyorsabban megnyugszik, ha a karodba veszed, és érezheti az illatodat, a tested melegét.(Cikk forrása: momjunction.com)Ezt is érdemes elolvasni: