Baba

8 titok, amit minden újdonsült anyának tudnia kell

Minden újdonsült anyuka szeretne minden, a kisbabájával kapcsolatos dolgot helyesen csinálni.
2021. November 25.
8 titok, amit minden újdonsült anyának tudnia kell (fotó: Getty Images)

Megvesszük az összes könyvet, tanfolyamokra járunk, és véget nem érő tanácsokat hallgatunk a szülőségről jó szándékú rokonoktól, sőt, még idegenektől is. De mi lenne, ha valaki azt mondaná, hogy nem kell mindent megcsinálnod, amit hallasz. A babák nem olvassák a könyveket. Nagyon kevés fekete-fehér dolog van a gyereknevelésben. Jó anya vagy, és neked kell eldöntened, hogy mi a jó a babádnak és neked.

Íme 8 titok, amit tudnod kell.

Titok #1: Nem kell stresszelned a baba etetésével kapcsolatban

“Etettem cumisüvegből, szoptattam, és mire észbe kaptam, már minden gyerekem a padlóról ette a szikkadt sült krumplit, én meg úgy voltam vele, hogy mindegy, köszi a takarítást” – mondta Joslyn Gray író a bellybelly.com-nak.Persze, vannak olyan anyák, akiknek naplózniuk kell az etetéseket, ellenőrizniük kell a baba súlyát, stb., de ők a kivételeket erősítik, nem a szabályt.A legtöbb anya-baba páros számára a mellhez való korlátlan hozzáférés, sok bőrkontaktus elegendő a szoptatáshoz, természetesen sok támogatással.Igen, időbe telhet, amíg a szoptatás jól megy. És igen, ez egy tanulási folyamat mind a mama, mind a baba számára. A szoptatás azonban a biológiai normánk. Mivel ez a norma, inkább arra kéne gondolnod, hogy menni fog, mintsem azon stresszelni, hogy nem fog menni.

Ha pedig problémák merülnek fel, felkereshetsz egy IBCLC szoptatási tanácsadót, aki segít eligazodni a szoptatási nehézségekben. Az IBCLC-k segítenek abban is, hogy megismerd az összes táplálási lehetőséget, például a donortejet vagy a tápszer kiválasztását, ha azok közé a kis számú anya-baba párosok közé tartozol akik nem tudnak kizárólagosan szoptatni.Megalapozott döntéseket kell hoznunk, hogy babáinknak a legjobb életkezdést biztosítsuk, de nem kell stresszelnünk. Hozzunk bölcs döntéseket, vegyünk igénybe minden támogatást, amit csak tudunk, és bízzunk az anyai megérzéseinkben.

Titok #2: Ne törődj az alvásra vonatkozó tanácsokkal

Nincs szükség alvástréningre egy újszülöttnél. Ha megpróbálsz szigorú napi menetrendet betartatni egy olyan babával, aki a “negyedik trimeszterben” van, az mindkettőtök számára felesleges stresszt okozhat. Pihenj, sodródj az árral, épülj fel, amíg a kicsi alkalmazkodik az anyaméhen kívüli élethez. Rengeteg idő van arra, hogy egészséges rutinokat alakíts ki. A baba alvása ki fog alakulni, ahogy a szoptatás is, de ne feledd: az az állandó, hogy minden változik.

Titok #3: Soha ne aggódj, hogy elkényezteted az újszülött babádat

“Néha le kell tenni őt! Túlságosan el fogod kényeztetni. Soha nem fogja megtanulni, hogy megnyugtassa magát”. Ezt hallhatod nagynénédtől, az unokatestvéredtől, egy jó szándékú nagyszülőtől, vagy akár egy idegentől a boltban.Valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag, valaki valamikor az idők folyamán úgy döntött, hogy a baba igénye a szeretetre és a szoros kapcsolatra manipuláció. A szülőknek azt tanácsolták, hogy korlátozzák az érintkezést, nehogy elkényeztessék a gyerekeiket.

Ez minden újdonsült anya érzésével ellentétes, de a nyomás erős lehet.De mit mond a tudomány? A bizonyítékok azt mutatják, hogy nem lehet elrontani, elkényeztetni egy újszülöttet. Valójában sok minden, amit mi elkényeztetésnek nevezünk, valójában létfontosságú az agy megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez.

Titok #4: Nem kell baktériumfóbiássá válnod

Semmi sem ijesztőbb egy beteg újszülött gondolatánál. Csábító, hogy tetőtől talpig kézfertőtlenítőt használj, sterilizálj mindent és mindenkit, ami, aki érintkezhet a babáddal, és stresszelsz, ha a ház nem makulátlanul tiszta.Természetesen fontos a higiénia, például a megfelelő kézmosás – különösen megfázás, influenza vagy járvány idején. Hacsak a gyermek orvosa kifejezetten nem javasolja, nem szükséges mindent sterilizálni.Sőt, egyes bizonyítékok szerint a túlzásba vitt fertőtlenítés káros lehet. Törekedj a megfelelő higiéniára, kerülj mindenkit, aki éppen beteg, és használd a józan eszed, amikor eldöntöd, hogy hová és mikor viszed a babát. A legtöbb anyukának azonban nem kell stresszelnie a baba környezetének steril állapotán.

Titok #5: Gyakorold az öngondoskodást

“Azt hisszük, hogy minél tovább bírjuk, annál keményebbek vagyunk, és ezért annál sikeresebbek leszünk. Ez az egész felfogás azonban tudományosan pontatlan. Maga a regenerálódási időszak hiánya drámaian hátráltatja azt a képességünket, hogy rugalmasak és sikeresek legyünk” – szögezik le Shawn Achor és Michelle Gielan harvardi kutatók.Az anyaság bizonyára igényel némi önzetlenséget és áldozatvállalást, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk a saját igényeinket sem. Nem tudunk üres pohárból vizet önteni.Biztos, hogy nem fogsz nyolc, megszakítás nélküli órát átaludni, de bűntudat nélkül találhatsz (és kell is) időt a pihenésre.

Mondhatsz nemet egy kirándulásra, mert több pihenésre van szükséged. Újra kell értelmezned a prioritásaidat, hogy ne legyél túlhajszolt. És nem baj, ha találsz időt olyan dolgokra, amelyek örömet, kikapcsolódást okoznak neked.

Titok #6: Nem baj, ha nem vagy mindig elragadtatva

Kilenc hosszú hónapot vártál, hogy találkozhass a babáddal. Talán még a fogantatással is sokáig próbálkoztál. Biztos, hogy a baba csak örömet fog okozni, igaz?Természetesen a baba megszületése az öröm és az izgalom időszaka. Ugyanakkor rengeteg munkával is jár. Nagyon sokkal. Mostantól van egy másik ember, aki teljes mértékben tőled függ. Valószínűleg kevesebbet aludtál egy teljes hét alatt, mint korábban egy-két éjszaka alatt. Arról nem is beszélve, hogy regenerálódásra van szükséged.Igen, az újszülöttek varázslatos kis lények. És igen, az élet csodája egy kisbaba. De teljesen normális, ha nem élvezed a korai anyaság minden másodpercét.Nem baj, ha azt mondod, hogy nehéz. És az is rendben van, hogy fáradt vagy. Még az is rendben van, ha megkérdőjelezed, hogy tényleg alkalmas vagy-e erre az egész szülő dologra. Ne aggódj, készen állsz! De az is normális, ha elgondolkodsz, különösen az ötödik éjszakai etetésnél.

Titok #7: Nem vagy köteles mindenkit fogadni

Természetes, hogy mindenki látni akarja a babát. De a te és a baba jóléte a legfontosabb.

Ha a vendégek a legkisebb mértékben is vendéglátást igényelnek, ha elvárják, hogy ételt, italt szolgálj fel, vagy ha ragaszkodnak ahhoz, hogy a kezükben tartsák a babát, aki éppen arra vár, hogy megszoptasd, akkor nem ők azok a vendégek, akikre szükséged van az első hetekben.Igazság szerint a korai hetekben egyetlen ember sem lehet ott pusztán a babalátogatás miatt. Azért kell ott lenniük, hogy segítsenek neked és a babát ebben a hatalmas átmenetben.

Titok #8: Jó anya vagy!

A mamák hihetetlenül rátermettek! Bízz az ösztöneidben, légy magabiztos.

Normális, hogy fáradt vagy. És normális, hogy küzdesz a babád jelzéseinek megértéséért. Az is normális, hogy van egy-egy rossz napod.Az anyaság nem könnyű, de te erős vagy!Vedd körül magad támogató emberekkel, akik erősítik az önbizalmadat, ahelyett, hogy megkérdőjeleznék azt. Emlékeztesd magad, hogy az anyaság nem egy olyan utazás, amelyet egyedül kell megtennünk; mindannyiunknak szüksége van támogatásra és segítségre. És ami a legfontosabb, tudd, hogy a “szupermama” csak egy mítosz!Egyetlen anya sem tökéletes. Egyetlen anya sem 100 százalékos. És egyetlen újszülöttet nevelő anyuka – legyen az az első vagy az ötödik babája – sem vészeli át a negyedik trimesztert zökkenőmentesen.(Cikk forrása: bellybelly.com.au)