Baba

A baba fejlődése – Az ötödik hónap történései

A baba életében az ötödik hónap nagyon mozgalmas - mutatjuk, mi minden fejlődik ebben az izgalmas időszakban!
2019. Július 02.
A baba fejlődése - Az ötödik hónap történései

Így fejlődik a mozgása

A baba az ötödik hónapban már képes átfordulni az egyik oldaláról a másikra, és meg tudja tartani egyedül a fejét és a mellkasát is – sok baba pedig háton fekve is megpróbálja felemelni a fejét. A különböző mozgó dolgokat tudja követni a szemével, és az őt körülvevő tárgyakat megpróbálja elérni. A nagyobb tárgyakat két kézzel próbálja megfogni, és minden kisebb tárgyat, amit elér, megfog, gyűröget, és a szájába vesz. Egyre erősebb lesz a szorítása, és a tárgyakat megpróbálja átadogatni az egyik kezéből a másikba.

Így fejlődnek a kognitív képességei

Az öt hónapos baba elkezdi felismerni az ok-okozati összefüggéseket: rájön arra, hogy az olyan történések, mint amikor ledobja a tálkáját az etetőszékből, vagy lábával rugdossa a széket, valamilyen reakcióval járnak. Ezeket a reakciókat annyira élvezheti a kicsi, hogy újra és újra megismeri ezeket a dolgokat. A tárgyi állandóság is az ötödik hónapban kezd fejlődni: a baba ilyenkor tanulja meg, hogy azok a dolgok, amiket éppen nem lát, nem tűnnek el örökre a környezetéből.

Egyre jobb a látása és a kommunikációja

A kisbaba látása nem lesz tökéletes, amíg nem éri el a fél éves, vagy annál idősebb kort, de az ötödik hónapra is sokat fejlődik. Hétről-hétre egyre nagyobb lesz a kicsi látótávolsága, és ebben a hónapban már felismeri a különböző színeket, formákat, mintázatokat is. Az olyan alapszíneket részesíti ilyenkor előnyben, mint a sárga, a piros, a kék, és meg tudja különbözteti az egyes árnyalatokat is.A kisbaba erre az időszakra már felismeri a leggyakrabban látott arcokat, és szívesen mosolyog rá az emberekre. Fejlődik a mimikája, egyre több érzés tükröződik a baba arcán az ötödik hónapra, és egyre ügyesebb a hangképzése is: gügyög, gőgicsél, és megpróbálja utánozni a hallott szavakat. Mosollyal válaszol, ha valami tetszik neki, és különböző módokon sír: ha éhes, ha álmos, ha unatkozik, stb., másfajta sírással jelzi.Ebben az időszakban az olyan hallott hangokat is egyre jobban kezdi megérteni a baba, mint a kutyaugatás, vagy az autódudálás. Ugyan az egyes szavakat még nem ismeri fel, de már odafordítja a fejét, ha a nevét vagy egyszerűbb szavakat mondunk neki.

Tippek az ötödik hónapra

A kisbaba ebben az időszakban megszereti a zenét: legyen szó kicsiknek szóló dalokról, popról vagy akár jazztől, ha ezeket játsszuk neki, örömében tapsikolhat, mosolyoghat, akár gügyöghet is.Az ekkora baba értékelik az egyszerű, színes játékokat. Adjunk a kezébe színes csörgőt, kockákat, és mondjuk is ezek nevét, hogy segítsük a szavak tanulását.Mivel a baba ebben az időszakban megmarkol minden tárgyat, ami a közelében van, tegyük extrán biztonságossá a környezetét. Ne hagyjunk kint forró ételt vagy italt tartalmazó tálakat, bögréket a közelében, vezetékeket, amikkel leránthat dolgokat. Az öt hónapos kisbaba előszeretettel veszik a szájukba a különböző tárgyakat, ezért a fulladásveszélyes, illetve mérgező dolgokat is rejtsük el előle.Források: verywellfamily.com, webmd.comKapcsolódó írásaink: