Baba

Ami minden ajándéknál többet ér

Az ünnep nem csupán az ajándékozásról szól, sőt, optimális esetben a legkevésbé arról. Sokat halljuk, hogy az együtt töltött idő mennyivel többet ér egy kisgyermeknek, mint a drága ajándékok. Mit jelent ez valójában? Miről kéne szólnia a karácsonynak?
2019. December 24.
Ami minden ajándéknál többet ér (fotó: iStock)

A legtöbb kisgyermekes szülő számára az ünnepek – a karácsony talán leginkább – két ellentétes és végletes dolgot jelentenek. Beárnyékolja az ünnepi készülődést a rohanás az idő után, a stressz, a vásárlás, az ünnepi előkészületek, az ajándékok beszerzése, a túlhajszoltság és a fáradtság. Mire elérkezik a Szenteste a felnőttek kimerültek, miközben igyekeznek megteremteni a meghitt, békés, ünnepi hangulatot. Ez nem könnyű feladat. Pedig a gyerekeknek nagyon fontosak az ünnepek, számos okból. Ha úgy nőnek fel, hogy az ünnepek valóban kitüntetett jelent szolgálnak, akkor egész felnőtt korukat meghatározó munícióval rendelkeznek majd.

Az ünnepek keretet adnak

A kisgyermek életében az ünnepek nemcsak kitüntetett napok, hanem egyfajta igazodási pontok, iránytűk is. Egy kisgyerek számára különösen fontos a kiszámíthatóság, biztonságot nyújt számára, ha vannak olyan pontok, amelyek mindig, kiszámíthatóan ugyanúgy történnek. Gondoljunk csak a hétköznapok ritmusára: nagyjából ugyanakkor ébredünk, indulunk el, vacsorázunk és este mindig olvasunk mesét. Az év folyamán megjelenő ünnepek is fix pontok, mindig télen van karácsony és tavasszal húsvét. Keretet ad a hétköznapjainknak a napi ritmus, ha az év egészére tekintünk, akkor pedig az ünnepek jelentik ugyanezt.De amellett, hogy a karácsony vagy a születésnap az év adott időszakában mindig ugyanakkor következik be, a családi szokásaink, rituáléink is erősítik a biztonságérzetet, összekötnek a múlttal, miközben kitüntetett jelent is szolgálnak. A családi szokásokba belenő a gyermek, biztonságérzetét, identitását, a családhoz tartozás érzését is erősítik. Azt kommunikáljuk felé, hogy biztonságban érezheti magát, a családunkban rend és kiszámíthatóság van, ami megvédi őt a külvilágtól. “Ha otthon rend van, akkor a gyermekeknek pozitív énképe, és a világba vetett bizalom érzése alakul ki” – mondja Korzenszky Klára, klinikai gyermek szakpszichológus.Hatalmas érzelmi jelentőséggel bír, ha ezeket a szokásokat magunkkal tudjuk vinni felnőtt korunkra is. “A családi rituálék hozzájárulnak a lelki egészségünk megőrzéséhez. Az ünnepekhez kapcsolódó hagyományok biztonságot nyújtanak a kisgyereknek. Ünnepek során a hétköznapitól eltérő események történnek, a gyors hétköznapok helyett jó esetben lelassulunk. Ebben a hagyományok sokat segíthetnek”- mondja Korzenszky Klára.A családi szokásaink, az, ahogyan megélünk egy-egy ünnepet, a családi együttlét kereteit is meghatározzák. Lehetőségünk van arra, hogy együtt éljünk át valami fontos és emelkedett eseményt. A közösen megélt ünnepek a valódi figyelem megtapasztalását is jelentik a kisgyermek életében.”Az ünnepeknek mágikus jelentése és mindig érzelmi felhangja van. A valahova tartozás, a biztonság, a szeretve vagyok érzését nyújtja egy gyermeknek. A kisgyermek egocentrikus világában az ünnep a saját létezését erősíti meg” – fogalmaz Korzenszky Klára.

Az ünnep: varázslat

Egy-egy ünnep nemcsak az adott napon létezik, hanem fokozatosan alakul, fejlődik napok vagy akár hetek alatt. Hosszú várakozás, készülődés előzi meg, majd az adott napon csúcsosodik ki. Ebbe a folyamatba az életkori sajátosságokat figyelembe véve jó, ha bevonjuk a gyereket is: együtt sütünk mézeskalácsot, közösen dekoráljuk a lakást, együtt takarítunk. Az ünnep mágikus jelentését persze a szülők teremtik meg, de apróbb, a várakozás örömét jelentő műveletekbe bevonhatók a gyerekek is.A kisgyermekkori éveket varázsos éveknek is szokás nevezni, hiszen a gyermek számára nincs különbség valóság és fantázia között, ő maga a varázsló, aki cselekedeteivel közvetlenül is befolyásolni tudja az eseményeket, nincsenek megmagyarázhatatlan dolgok, a manók, angyalok léteznek, a gyermeknek saját világképe van, a maga hiedelmeivel. Az ünnepek erősítik ezt a hiedelemvilágot, és még sokat kell nőnie ahhoz, hogy megkérdőjelezze az ünnepi varázslat valóságtartalmát.

Ha nincsenek mintáink

Ha a szülő nem pozitív mintákat hoz saját gyermekkorából, akkor kapaszkodókat érdemes keresnie. Korzenszky Klára azt tanácsolja, hogy forduljunk befelé és tervezzük meg alaposan az ünnepet. “A szülő önmagával legyen harmóniában. Ha nincs hova visszanyúlnunk, akkor érdemes alaposan rákészülni az ünnepre.”Az együtt töltött idő, az ünnepi várakozás már önmagában ajándék egy kisgyermek számára. Sokkal inkább ennek az emlékét viszi majd magával tovább és hagyományozza át saját gyerekeinek, mintsem a drága ajándékokat.Kapcsolódó cikkeink: