Baba

Az anyatej egyik összetevője elpusztítja a rákos sejteket

A svéd Lund Egyetem és a Göteborgi Egyetem kutatói fedezték fel azt az anyagot az anyatejben, amely megöli a rákos sejteket.
2012. Február 28.

Bár a tudósok már évekkel ezelőtt rájöttek, hogy az anyatejben lévő egyik fehérje elősegíti az apoptózist, vagyis a programozott sejthalált, mostanra vált lehetségessé, hogy embereken is teszteljék ezt a tulajdonságát. A nemes egyszerűséggel HAMLET-nek nevezett komplexum nem más, mint a humán alfa-laktalbumin egyik variációja, amely képes elpusztítani a tumorsejteket. (Human Alpha-lactalbumin Made LEthal to Tumour cells)

Hólyagrákban szenvedő betegeket kezeltek HAMLET-tel, és a terápia során azt tapasztalták, hogy a rákos sejtek a vizelettel ürültek minden egyes kezelést követően. A pozitív tapasztalat alapján remény van arra, hogy a jövőben kifejleszthető lesz egy daganatos betegségek elleni gyógyszer.

Az anyatej egyik összetevője elpusztítja a rákos sejteket

Véletlenül fedezték fel

1995-ben az anyatej antibakteriális összetevőinek vizsgálatakor fedezték fel a HAMLET-et. Egészen pontosan az anyatej baktériumölő hatását vizsgálták a tüdő rákos sejtjein, amikor is csodálkozva tapasztalták, hogy a tej elpusztította a tumorsejteket. További kutatások kimutatták, hogy a HAMLET egy fehérjét és egy zsírsavat tartalmaz, melyek természetes formában megtalálhatók az anyatejben. Egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy a HAMLET komplexum spontán keletkezik az anyatejben. Úgy hiszik, hogy a csecsemők gyomrának savas közegében alakul ki ez a speciális anyag. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a HAMLET negyven különböző tumortípust képes elpusztítani. A tudósok most a bőrrákra, a nyálkahártyatumorokra és az agydaganatra gyakorolt hatását fogják vizsgálni. A HAMLET csupán a rákos sejteket pusztítja el, az egészségesekre nincs hatással.

A Göteborgi Egyetem kutatói ezúttal arra szeretnének választ kapni, hogyan lehetne bejuttatni a HAMLET-et a daganatos sejtekbe. Roger Karlsson, Maja Puchades és Ingela Lanekoff arra kíváncsiak, hogyan kapcsolódik ez a különleges anyag a sejtmembránokhoz. Aktuális felfedezéseiket a PLoS One szaklapban publikálták.

A Science Codex cikke alapján írta: Rózsa Ibolya, IBCLC laktációs szaktanácsadó