Baba

Borul a régi fontossági sorrend a babával

Tagadhatatlan, hogy szülés után megváltoznak a prioritások, és az édesanya maga is megváltozik. A különböző életszakaszokban pedig különböző kérdések, problémák élveznek elsőbbséget.
2020. November 03.
Borul a régi fontossági sorrend a babával (Fotó: Getty Images)

A Mother.ly internetes portál felidézte, hogy amikor Amanda Palmer, énekesnő és dalszerző gyermeket várt, egy rajongója aggodalmát fejezte ki, vajon Palmer karrierje megszenvedi-e, hogy anya lesz, és nem tud majd ugyanolyan színvonalú dalokat írni.  Az énekesnő egy nyílt levélben adott válaszban kifejezte maga is idegességét az esetleges “művészi identitásvesztés” miatt, amikor anya lesz, és beszámolt róla, hogy amikor eldöntötte, hogy szeretne gyereket vállalni, azon gondolkodott, hogy utána unalmas, irreleváns, figyelmen kívül hagyható művész lesz-e?

Az élet egy újszülöttel merőben más, mint egy kisgyerekkel, vagy éppen egy tinédzserrel. A gyermekvállalás előtti problémák is más helyre kerülnek a rangsorban, és akadhat olyan is, amely már nem is lesz fontos. Már nem leszel pontosan az a személy, mint aki akkor voltál.

A kutatások szerint számos változás történik, amikor úgy döntünk, gyermeket vállalunk, és az anya nem lesz ugyanaz a személy, mint előtte volt.  A Scientific American néhány éve arról számolt be, hogy szinte minden nőstény az emlősök közül “alapvető változásokon” megy keresztül a terhesség során és a szülés után, és a terhességi és a laktációs hormonok megváltoztatják az agyat, “egyes régiókban növelhetik az idegsejtek méretét, míg más régiókban szerkezeti változásokat okozhatnak”.

Más kutatások pedig azt találták, hogy a terhességi hormonok, és a terhességi és szülési tapasztalatok együttesen javíthatják a memóriát és a tanulási képességeket.

A változó prioritások

Az anyukák, akiktől azt kérdezték meg, hogy úgy érzik-e, hogy megváltoztak, mind azt válaszolták, hogy igen. Carmen Visser, fotósként dolgozó édesanya szerint Palmer félelmei nem jól irányzottak, és a prioritásai megváltoznak az anyává válás után. “A terhesség idején van időd azon gondolkodni, és amiatt aggódni, hogy elveszíted-e az identitásodat, de amikor már ott van a gyermeked, már nincs időd ilyenekre a zajló életed miatt. Az élet a gyerekekkel gazdag – gazdagabb annál, mint hogy a saját identitásunk elvesztésétől kellene tartanunk” – idézi a portál.Ema, három fiú édesanyja egyetért ezzel: “Amikor édesanya lettem, elvesztettem az “én”-t. Természetesen mindannyiunknak szüksége van néha egy kis “én-időre”, de én nem változtatnék semmit. Most már több vagyok, mint “én”, Anya vagyok.”A kétgyermekes anyuka, Shereen, aki tanárként foglalkozik, azt mondta, anyává válása óta a legnagyobb változás, amit tapasztalt, hogy érzelmileg sérülékenyebb. “Amikor olyan emberekkel látok, akik elvesztették a gyermeküket, félelmet érzek, és bennem van a tudat, hogy egy ilyen veszteség fájdalma meghaladja mindazt, amit valaha is meg akarnék tapasztalni. Sokkal több empátiát érzek másokkal szemben, mint a gyerekeim születése előtt.”

Ema is tapasztalta ezt a sebezhetőséget, amióta anya lett: “Korábban, amikor a hírekben vagy a dokumentumfilmekben láttam, hogy gyerekek szenvednek, szomorúságot éreztem, de nem tudtam teljesen pontosan megérteni, mit jelentenek ezek a képek. Most minden gyerek, akit a hírekben látok, az én gyermekem. Korábban attól féltem, hogy nem vagyok elég népszerű, vagy hogy nem lesz elég pénzem, hogy olyan dolgokat vegyek, mint a barátaim, vagy nyaralni tudjak menni. Most attól félek, hogy nem tudok mindent megadni a gyerekeimnek, és attól, hogy nem leszek képes a lehető legjobb esélyeket biztosítani a számukra az életben.”Melany arról számolt be, hogy nem akart gyereket szülni, de amikor 38 éves lett, karácsonykor az édesanyjával és a nővérével arról beszélgettek, milyen jó lenne, ha ott szaladgálna az ő és a férje kicsi mása. Ezután kidobta a fogamzásgátlót, és másfél évvel később megszületett a gyermeke, Eden. “Nem gondolom, hogy a lényege annak, aki vagyok, megváltozott. Még mindig én vagyok én. De növekedtem. A szívem nagyobb, és elárasztja egy bonyolult és tiszta szeretet Eden iránt. Megfiatalodom, ha az ő szemén keresztül szemlélem a világot. Naponta menekülünk közösen egy kis fantáziavilágba. Az élet jobb, szebb és békésebb a lányommal.”

A változás jobb?

A portál megjegyzi, hogy Palmer rajongójának félelmei, hogy az énekesnő megváltozik majd, nem voltak alaptalanok. De a változások vajon jobbak vagy rosszabbak?Finula Dowling, költő és regényíró szerint nem kell aggódni emiatt, ő azt állítja, az anyaság motiválta arra, hogy író legyen. “Az írói ambícióim csak akkor lettek világosak, amikor teherbe estem. Rájöttem, egy évtizedet vesztegettem el azzal, hogy azt kívántam, bárcsak író lehetnék, de két kudarcba fulladt regényen és történeten kívül nem produkáltam valami sokat. 1993-ban leültem a növekvő pocakommal, és az időérzékemet elnyomva írtam egy díjnyertes történetet. Később, tudván, hogy a lányom milyen korán kel, még korábban felébredtem, hogy az első regényem fejezeteit írjam. Szerintem az anyává válás megtanít az összes rendelkezésre álló idő felhasználására” – fogalmazott Dowling.

Holland kutatók nemrégiben bebizonyították, hogy a várandósság során a magzati sejtek bejutnak az anya testébe, és elterjednek ott. Ezt nevezik mikrokimerizmusnak, mely során más genetikai háttérrel rendelkező sejtek lesznek jelen a szervezetben. A kutatók 26 anyától vettek mintát, akik fiú babákkal voltak várandósak, és minden esetben jelen volt az Y-kromoszóma. Ez is egy szilárd bizonyítéka, hogy az anyává válás után nem vagy már ugyanaz az ember.