Baba

Csipkebogyó citrommal

A náthás gyerek nyűgös, és nem kíván sem enni, sem inni. De az anyuka ebbe nem nyugodhat bele, ha nem is tudja megetetni, de mindenképpen itassa meg. Azt muszáj, mert különben még ki is szárad.
2003. Január 05.

Csipkebogyó citrommal

Nagyon ügyeljünk arra, hogy ne boruljon fel szervezetének folyadékháztartása. Az egyévesnél nagyobb babát megkínálhatjuk vízen, gyümölcsleven kívül teával, de ha csak tiszta (kiforralt) vizet kíván, nem kell beleerőszakolni valamilyen tápláló italt. Majd törődünk jobban a megfelelő kalória-bevitellel később, a betegség gyógyuló stádiumában. Az egyévesnél fiatalabb babának ne adjunk teát, gyümölcslevet, maximum forralt majd visszahűtött vizet, de legfőképpen szoptassuk meg gyakran.

Teának kiváló a magas C-vitamintartalmú csipkebogyó, melyből egy tetézett kávéskanálnyit számítunk 2 dl hideg vízre. Megmosva, szétvágva, kimagozva áztatjuk estétől reggelig, amikor igen rövid ideig felfőzzük, a C-vitamintartalma minél jobban megmaradjon. Kevés citrommal, aszkorbinsavval még hűsítőbbé, vitaminosabbá tehetjük.

Az orrváladék könnyen eltávolítható orrszívóval. 3 éves kor alatt ne adjunk torokfájást enyhítő szopogatós tablettát, nehogy félrenyeljen, részesítsük előnyben a mézet, de csak egyéves kor után. Nyákoldóra nincs szükség, ha a köpet ürítése bőséges, állaga híg. A nem produktív (váladékot nem távolító) száraz, rohamokban jelentkező köhögést csillapítanunk kell, mert kimeríti a kicsit, alvását zavarja.

Figyeljünk arra, hogy a betegszoba levegője ne legyen száraz, sokszor elég a kimosott ruhákat ott kiteregetni. A radiátoron elhelyezett vizes edényeknél jobbak a párologtató gépek, mert a folyadékrészecskéket egyenletesen, apró részekre elosztva juttatják a levegőbe, a kombinált típusok pedig még meg is szűrik azt.

A gyógyszerelést mindig pontosan, kevés “felhajtással”, egyenletes időközökben végezzük. Ne az egész adag ételbe, italba keverjük, mert az rossz ízűvé válhat, s ha hagy a csöppség belőle, a gyógyszer egy része kimarad. Mindig tudassuk – már a csecsemővel is -, hogy a gyógyulása érdekében kapja. Ne hagyjuk abba önkényesen a gyógyszer adását. Viszont az előírtnál tovább se szedessük, biztos ami biztos alapon. Hűléses betegségek idején legjobb a C-vitamin adása, a multivitaminok viszont nemcsak a mi szervezetünket erősítik, hanem a kórokozókét is, alkalmazzuk hát inkább megelőzés vagy utókezelés céljára.

Kapcsolódó cikkeink:

III.évf./3.sz.

Forrás: Baba Magazin