Baba

Ennyi mindent jelezhet a csecsemősírás

Jól tudjuk, hogy a kisbabák egyetlen kommunikációs csatornája a sírás, így jeleznek sok mindent. Éppen ezért nem kell megijedni attól, ha a csecsemő naponta akár 1-2 óráig is sír. Van azonban néhány kórkép, amelyeket jó, ha felismerünk.
2021. Augusztus 18.
Ennyi mindent jelezhet a csecsemősírás (fotó: Getty Images)

Nem feltétlenül jelent betegséget, ha egy 2-3 hétig jól alvó, nyugodt csecsemő síróssá válik, és látszólag indokolatlanul órákon át sír, akár minden nap vagy hetente többször is. Ez előfordulhat akkor is, ha semmilyen diszkomfort érzése nincs, hiszen a baba így kommunikál a környezetével – olvashatjuk dr. Tomsits Erika, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docensétől a semmelweis.hu-n. Dr. Tomsits hozzáteszi, hogy ha a baba végtagjai behajlítottak, kezei ökölbe szorulnak, a feje vörös, a hasa feszes és sehogy sem lehet megnyugtatni, akkor minden valószínűség szerint kólikával állunk szemben. A kólika legkésőbb 5-7 hónapos korra kezelés nélkül, magától is megszűnik – mondja a főorvos. Azt is hozzáteszi, hogy csecsemőkorban a székletszám a napi héttől az ötnaponta egyig teljesen normálisnak számít.

Lehet azonban olyan kórkép, ami hasfájással, emésztési problémákkal és sok-sok sírással jár és ezeket fontos felismerni. Melyek ezek?

Csecsemőkori laktózérzékenység

Az egyik ilyen, a csecsemőkori laktózérzékenység (más néven relatív hipolaktázia). Ebben az esetben az elfogyasztott nagy mennyiségű laktózt nem bontja le a szervezet maradéktalanul, ami miatt jelentkezhet hasfájás és a hígabb széklet. Egy jó étvágyú anyatejes csecsemő különösen sok laktózt fogyaszt, hiszen az anyatej laktóztartalma magasabb mint a tehéntejé –  tájékoztat a főorvos. Előfordulhat, hogy a hasfájás hátterében az áll, hogy átmenetileg nem termelődik a lebontásához elegendő enzim. Ilyenkor ha 2-3 napon keresztül, az étkezések előtt laktáz enzimet kap a csecsemő, az megszünteti ezeket a panaszokat. A veleszületett teljes laktázhiány ebben az életkorban nagyon ritkának számít a szakember szerint.

Bukás

A bukás, vagyis amikor az elfogyasztott táplálék visszaáramlik a nyelőcsőbe, 14-16 hónapos korig teljesen normális. Baj akkor van, ha ez olyan mértékű, hogy nem marad meg elegendő táplálék a baba gyomrában és megtorpan a súlygyarapodás, vagy néhány jól jellemezhető kórállapot alakul ki, úgy mint a testszerte elszürküléssel vagy elsápadással járó, 20 másodpercet meghaladó légzéskihagyás vagy a hörghurutok, középfülgyulladások. Gyógyszeres kezelésre – az esetleges mellékhatások miatt – csak szövődményes esetben van szükség, tüneti terápiaként pl. nyálkahártya bevonó szer alkalmazása is elégséges lehet – tanácsolja a gyermekgyógyász.

Táplálékallergia

A sírás egy másik oka lehet a táplálékallergia, melynek előfordulása az utóbbi időben a csecsemők körében is lényegesen megnőtt: az érett, egészséges kisbabák 7-10 százalékánál fordul elő pl. a tehéntej-fehérjeallergia.Ez fokozhatja a bukásokat is, okozhat haspuffadást, hasgörcsöt, híg, vagy véres székletet, bőrtüneteket is. Jogos kérdés tehát, hogyan különítik el ezeket a nagyon hasonló tüneteket a szakemberek. Dr. Tomsits Erika szerint ebben segíthet a szülők nagyon részletes kikérdezése. A főorvos ugyanakkor hozzáteszi, csecsemőkorban nincs megbízható laboratóriumi módszer a táplálékallergia megfelelő diagnosztizálására, ezért segíthet, ha a feltételezett allergént három hétre kihagyjuk az étrendből.Az allergiák egyik csoportja már az allergén elfogyasztása után 6-7 órával súlyos tüneteket eredményez, például szájbedagadást, csalánkiütést, légzészavart, vérnyomásesést. Az allergiák másik csoportjába tartozó, az életet nem veszélyeztető reakciók azonban csak 2,5-3 hét után jelennek meg. Éppen ezért fontos, hogy minimum három hétig iktassuk ki a feltételezett allergént.

Forrás: semmelweis.hu