Baba

Ezeket az összetevőket jobb kerülni a babák táplálásakor

Szakmai ártalom, hogy a boltban csak olyan anyukákat látok, akik bogarásszák az üveges bébiételek összetételét. Vajon jó lesz? Vajon eheti a babám? Vajon bízhatok a korosztály-ajánlásban, ami rá van írva? Vajon ez megbízható, egészséges?
Ezeket az összetevőket jobb kerülni a babák táplálásakor

Kezeljük tényként, hogy az itthon kereskedelmi forgalomban kapható üveges bébiételek biztonságosak a babád számára. Mindegyik terméken van egy összetevőlista, érdemes elolvasni. Ha a gyermek táplálékallergiás, cöliákiás, ezt minden vásárlás előtt célszerű megtenni, hiszen változhat az összetétele a terméknek, azaz ha tegnap még tejmentes volt, ma már nem biztos, hogy az.

Amit az összetevőknél látsz: csökkenő sorrendben, ami a termékbe került.

Amit a táblázatban látsz: mely tápanyagból mennyi van a termék 100 grammjában, (vagy az üvegben, mert ez a kettő ugye nem egyenlő, hiszen az üvegek általában 190 gramm körül vannak).

Az összetevőknél vastagon ki kell emelniük a gyártóknak a gyakori táplálékallergéneket, viszont a táplálékallergéneket nem üveges bébiételekkel célszerű bevezetni. Amikor az adott allergént már bevezetted babádnak, és semmi tünete, mehet az allergént tartalmazó termék kínálása is.

A hozzáadott cukrot nem mindig láthatod a rendes nevén. Vonatkoztassunk el most attól, hogy ez gyümölcscukor vagy répacukor, mindkettő cukor, ami nem a hozzávalóból származik (pl. a gyümölcsből), hanem pluszban adják a termékhez. Előfordul, hogy nem cukornak hívják az összetevők között, hanem például:

– fruktóznak

– szacharóznak

– gyümölcscukor-koncentrátumnak

– glükóz-fruktóz szirupnak

Ha lehet, ezeket a termékeket módjával add, hiszen a babának káros is lehet, ha rendszeresen túl sok cukrot fogyaszt.

Magyarországon a 35/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet a csecsemők és kisgyermekek számára készült feldolgozott gabona alapú élelmiszerekről és bébiételekről rendelet szabályozza az üveges bébiételek pontos összetételét, azoknak jelöléseit. Érdekességként megnézheted, mennyire szabályozva vannak a termékek. (Például a húsnál számít a termék megnevezésében, hogy hányadik helyen szerepel a hús a termék nevében, hisz ez attól kell függjön, mennyi hús van a termékben.)

Egy dolgot azonban kiemelnék, idéznék a rendeletből:

“a) annak az életkornak a megjelölését, amelytől kezdve a termék az összetételre, a halmazállapotra vagy egyéb sajátos jellemzőre való tekintettel a gyermeknek adható. A feltüntetett életkor egyetlen termék esetében sem lehet négy hónapos kor alatti. A négy hónapos kortól ajánlott terméken feltüntethető, hogy ezen életkortól kezdve is csak akkor adható, ha alkalmazása nem ellentétes az orvosi, a táplálkozástudományi vagy gyógyszerészi végzettségű, illetve az anya- és gyermekgondozásért felelős szakember tanácsával.”

Tehát ha rá van írva, hogy 4 hónapos kortól adható, az valóban adható a kicsinek, de csak akkor, ha a hozzátáplálás egyébként már nagyon nyomós indokkal megkezdődött orvosi javaslatra. De nagyon fontos, hogy ez ne legyen rutin, tápszeres babák esetében sem, hiszen az anyatej és/vagy a tápszer önmagában egy egészséges csecsemő táplálékigényeit kb. 6 hónapos korig fedezi. Ha viszont a gyermekorvos úgy rendeli, hogy korábban szükséges megkezdeni a hozzátáplálást, ekkor jönnek képbe az üveges bébiételek, nem fordítva.

Ezeket a termékeket nem bűn adni a gyermekeknek, sőt, nagyon jól jönnek ha

– nincs kedved, időd, módod főzni

– nem sikerült a saját készítésű étel

– utaztok

Azonban a cél, hogy a gyerkőc megszokja a családi ételek ízét, a családi szokásokat, és hogy gond nélkül térjen át az állagokban a darabos étkezésre körülbelül 8-9 hós korára. Hogy nyers gyümölcsöket, zöldségeket is kóstoljon. Hogy rágjon, így segítve a fogacskák alakulását, a száj körüli izmok erősödését, illetve, hogy az allergiaprevenció megvalósuljon, és minden ízt kipróbáljon. (Utóbbi bizonyítottan csökkenti a későbbi ételelutasítások esélyeit.) Éppen ezért biztatnék mindenkit: elsősorban főzzön a kicsinek, és ha szükségét érzi, válasszon bátran az üveges bébiételek közül is.

Kapcsolódó cikkeink hozzátáplálás témában: