Baba

Fogemberke esernyővel

Már az első mellretétellel megkezdjük a gondozást, hiszen a szopás - későbbiekben a rágás - alkalmával végzett izommunka az állcsontok, a rágóizmok és a fogak harmonikus fejlődésének hatásos ingere.
2002. Szeptember 07.

A jól szopó csecsemőt ne teáztassuk, mert nem szorul (cukros) folyadékpótlásra. Vegyes táplálás esetén a pótlást kiskanállal adjuk, amit azonban tilos a mamának nyalogatni, mert 2-3 éves korig nincs meg a szájban a felnőtt baktériumflóra. Ha tápszeres kiegészítésre szorulunk, tanítsuk meg a babát pohárból inni.

Rágjon sokat

Elsőként, legtöbbször az alsó két metszőfog tör elő, körülbelül hathónapos korban. A kicsi ínye fájdalmassá válik, melyet az ujjunkra csavart nedves gézzel masszírozhatunk, s a műveletnek még tisztító szerepe is van. Ilyenkor használatosak még a hűtött rágókák.

1-1,5 éves kortól, a rágófogak megjelenésével párhuzamosan, adjunk egyre több rágnivalót, és felejtsük el az “önkiszolgáló”, édes itókával telt cumisüveget. Mivel a tejfogak alapként, helyfenntartóként szolgálnak az állkapocs kialakulásához, a szúvas tejfog elvesztése miatt előfordulhat, hogy a maradó fogak rendezetlenül nőnek ki, ami befolyásolja a rágást, a beszédet és a későbbiekben fogszabályozást tehet szükségessé.

A kezdet kezdetén hagyjuk a kisdedet játékosan tevékenykedni, mutassuk meg neki a “béka pofit”, a levegővel történő arcfelfúvást, majd tanítsuk meg vízzel öblíteni. Kétéves kortól tehetünk borsónyi mennyiségű, csökkentett fluortartalmú gyerekfogkrémet a puha, kisfejű, jól megmarkolható fogkefére. A gyümölcsös íz segít megkedveltetni a rendszeres fogmosást, és nem irritálja az érzékeny nyálkahártyát.

Az alacsonyabb fluoridtartalmú gyerekkészítmények használatával csökkenthetjük az esetleges fogkrém lenyeléséből adódó, foltos zománc kialakulásának esélyét. Óvodáskorig szülői feladat az aprócska fogak tisztítása, de később is jobb jelen lenni a “procedúránál”.

Mosson fogat!

Az első találkozás a fogorvossal akkor történjék, amikor a picinek még semmi panasza nincsen, így kedvező benyomásokat szerezhet a rendelőről. A későbbiekben félévente járjunk ellenőrzésre. Édesszájú csemeték fogrongáló süteményeket, csokoládét étkezés után kapjanak, amit természetesen úgyis fogmosás követ. Egyéves koron túli éjszakai szopás is az anyatej magas cukortartalma miatt káros.

Zománcvédelem!

A fogkímélő cukorpótlókkal is várjunk, legalább érje el a három évet a kicsink, mire megengedjük, hogy szopogassa az édességet. Előnye, hogy ezekből a fogkímélő cukorpótlókból a baktériumok nem tudnak savat képezni, így a zománc sem károsodik. Az egészségre ártalmatlanok, csak nagy mennyiség elfogyasztása okozhat enyhe hasmenést.

Hogyan ismerhetők fel a fogkímélő édességek? Található a csomagolásukon egy bejegyzett embléma: a fogemberke esernyővel.

Védelmet nyújt még a szuvasodás ellen a fluorpótlás is (tabletta, só, víz), ez azonban legyen mindig személyre szabott, hiszen a helyesen táplálkozó családoknál (sok hal, kevés édesség fogyasztása) a jó szájhigiéné betartása mellett erre nincs is szükség.

Forrás: Baba Magazin