Baba

Fülbajok

A piciknél a legtöbb fülbetegség a külső- vagy a középfül fertőzéséből származik. És ismerjük a terhesség alatt, illetve a születés során keletkezett halláscsökkenést is okozó fülbajokat.
2004. Szeptember 26.

Fülbajok

A babák hallásvizsgálata az együttműködés hiánya miatt nagy odafigyelést igényel. Vizsgálatoknál először a fülkagylót kell megnézni, van-e valamilyen szembetűnő eltérés rajta. A továbbiakban speciális műszerrel a középfül állapotát kell megítélni. Halláskárosodás gyanúja esetén elengedhetetlen a hallás vizsgálata.

Okok

Halláscsökkenéshez vezethet a külső vagy a középfül betegsége, ilyenkor vezetéses halláscsökkenésről beszélünk. A belsőfül, illetve a mögötte futó hallópályák betegsége idegi halláscsökkenést okoz. A károsodás kialakulhat születés előtt a terhesség során, születés közben, illetve utána.

Az első három terhességi hónapban az anyának adott úgynevezett ototoxicus gyógyszerek a magzat fülének fejlődését, így a hallását is károsíthatják. Hasonlóan ártalmas a sugárzás és egyes vírusfertőzések.

A születés után bizonyos betegségek is okozhatnak halláskárosodást, például az agyhártyagyulladás egyik szövődménye is lehet. De kiváltó ok lehet a gyermek gyógyszerezése is. Tudunk a szerzett vagy genetikailag meghatározott betegségekről, utóbbi egyéb más eltérésekkel társulhat. Amennyiben az egyik szülő familiáris siketségben szenved, megvan a rizikója, hogy a gyermek is örökli. Halláscsökkenést okozhat a zajártalom is.

Átmeneti hallásromlást idézhet elő a megfázás, arcüreg- vagy középfül-gyulladás, de megnagyobbodott orrmandulák esetében is előfordul. Erre kell gondolni, amikor a kisgyerek, aki addig mindenre fülelt, nem jól hallja, amikor szólnak hozzá. A kiváltó ok megszűntével a hallás is rendeződik. A gyakran ismétlődő középfülgyulladás, illetve a nem megfelelően kezelt betegség viszont már maradandó halláskárosodáshoz vezethet.

Szűrés

A halláscsökkenés korai kiszűrése nagyon fontos. Az időben elkezdett hallásfejlesztés hamarabb felszínre hozza a problémát, illetve csökkentheti a károsodás mértékét. Az ideális az lenne, ha a babákat még az újszülött osztályon, a hazaadás előtt szűrnék. Szerencsére sok intézetben már megtörténik ez a vizsgálat. Különösen fontos a nagyobb rizikójú koraszülöttek szűrése, amelynek több módja van. Az egyik a csecsemő bizonyos zajingerre bekövetkező viselkedésének változásából értékeli a reagálást.

Például valamilyen hangingerre a baba összerezzen vagy hunyorít. Ez a vizsgálat durva eltérés kizárására alkalmas. Léteznek különböző műszeres vizsgálatok, amelyekkel már nagyobb biztonsággal megállapítható, hogy mi a baj.

Fontos szerepe van a szülőnek is. Gyakran neki tűnik fel, hogy a kicsi nem reagál megfelelően a hangra. Hiába szólnak hozzá, nem észlel reakciót. Nem fordul a hang felé a baba, az egészen fiatal csecsemő nem rezzen össze stb. Azt azonban tudni kell, ha nagy az alapzaj, akkor nem érzékeli a közel azonos intenzitású más hangot.

Ha ismételten ugyanaz a hanginger éri a picit, akkor azt megszokja, és nem fog rá reagálni. Gyanús lehet, ha nagyobb zajok, például a porszívó hangja nem kelt valamilyen hatást. Persze itt megint nem jelent gondot, ha a porszívó már egy órája működik, és megszokja a csecsemő.

Figyelemfelkeltő lehet, ha megkésik a beszéd fejlődése, már a gügyögés is. Későbbiekben, ha 18 hónapos korban nem használ egyszerű szavakat. Hároméves korára szókincse korlátozott. Ezt persze nem minden esetben a halláskárosodás okozza.

Hallókészülék

Amennyiben a halláskárosodást kimutatják, hallókészülék viselése szükséges. Már a mérsékelt fokot meghaladó nagyothallásnál indokolt a készülék használata. Az úgynevezett maradványhallás esetén is ajánlott a készülék. Süketséget csak akkor tekinthetünk biztosnak, ha két-három éves korig hallókészülék viselése mellett, hallástréning alkalmazása ellenére semmilyen hallásreakciót nem jelez az audiometriás vizsgálat.

A hallókészülékeket szükség esetén már négy hónapos kortól ajánlott viselni. Mindkét fül betegségekor megfelelően beállított készüléket mind a két fülben.A készülék beállítása hozzáértést igényel. A szülőket meg kell tanítani a használatára.

A gyermekekkel eleinte gyakrabban, később ritkábban kell ellenőrzésre járni. Ahogy nőnek, illetve a hallójárat változása miatt a fülhöz csatlakozó részt évente cserélni kell. A megfelelő és időben megkezdett hallásjavítással a beszédfejlődést optimalizálni lehet. A tudomány fejlődésével lehetővé válik speciális műtéti megoldásokkal bizonyos károsodások végleges megszüntetése.

A fülhöz kapcsolódó cikkeink:

VI.évf./8

Forrás: Baba Magazin