Baba

Gyermekvállalás 30 felett: ezekre az értékekre érdemes figyelni

Tudjuk, hogy folyamatosan kitolódik a gyermekvállalás ideje, és értjük az okokat is.  Az emberi biológia azonban nem változik a trenddel, továbbra is tény: harminc év felett mind a nők, mind a férfiak fogamzóképessége csökken. Ettől még persze nem tud vagy akar mindenki húszévesen szülni. A harmincasoknak-negyveneseknek szakember ad tanácsokat a sikerhez.
2024. Március 09.
vizsgálat
Fotó: Getty

Magyarországon a kilencvenes években az anyák átlagos életkora az első szüléskor 23 év volt, 2022-ben viszont már meghaladta a 29-et. Természetes igény, hogy a leendő szülők szeretnének továbbtanulni, megalapozni az egzisztenciájukat és persze a megfelelő társat is meg kell találni. Ugyanakkor a későbbi gyermekvállalásnak vannak kockázatai, hiszen ebben az életkorban már több olyan hatás éri a szervezetünket, ami miatt elhúzódó folyamat is lehet a fogantatás. Ezért érdemes kivizsgálással kezdeni, és ha szükséges, egészségesebb életmódra áttérni.

Néhány hasznos lépés

A leendő édesanyák akár egyetlen vérvizsgálatból is általános képet kaphatnak a teherbeesés szempontjából fontos értékeikről. „A magzat egészsége és a teherbeesés sikere szempontjából a vérkép, a vércukor, máj-és veseműködés, ionok, vas-és zsíranyagcsere, a gyulladással és véralvadással összefüggő mérések, a pajzsmirigy és nőihormon-háztartás vizsgálata, illetve az inzulin rezisztencia kimutatása a legfontosabbak a gyermekvállalás előtti időszakban” – mondja Kovács Virág, a SYNLAB labordiagnosztikai szolgáltató vezető dietetikusa.

Szintén a fogantatás előtt érdemes átfogó hormonvizsgálatot készíteni, ezzel ugyanis felmérhető, hogy a női hormonális rendszer megfelelő állapotban van-e a gyermekvállaláshoz. „A 35 év feletti egészséges pácienseinknek ajánljuk az AMH (Anti Müllerian Hormon) vizsgálatot is, mert ez a paraméter megbízható információt nyújt a petefészek tartalék peteérési kapacitásáról, esetleges kimerültségéről” – teszi hozzá a szakember. Az életkor előrehaladtával az AMH hormon mennyisége ugyanis csökken, ezzel együtt pedig a petesejtek és tüszők száma is egyre alacsonyabb lesz. Ezzel a vizsgálattal a menopauzáig hátralévő idő is jól megbecsülhető.

Egyre elterjedtebb orvosi vélemény, hogy még a teherbeesés előtt érdemes a pár mindkét tagjának STD-szűrésen részt vennie. Sok fertőzés éveken át tünetmentes, miközben kezeletlenül könnyen okozhatnak meddőséget, vetélést vagy akár fejlődési rendellenességeket is. Bizonyos betegségek, mint például herpeszfertőzés esetén például nem ajánlott a hüvelyi szülés sem. Több esetben azonban egy egyszerű gyógyszeres kezeléssel vagy tudatos tervezéssel is elkerülhető lenne a baj. A szűrővizsgálat nem feltétlen körülményes vagy kellemetlen, önmintavételes teszttel is kimutathatók a leggyakoribb STD kórokozók és a magas kockázatú HPV típusok is.

A magzatvédelem a fogantatás előtt kezdődik

Már a teherbeesést megelőző hónapokban is fontos szerepe lehet a magzatvédő vitaminoknak. Rendszeres szedésükkel több fejlődési rendellenesség veszélye is drasztikusan csökkenthető. Ezért fontos tisztában lenni azzal, ha a leendő édesanya szervezetében valamilyen hiányállapot áll fenn. „A teherbeeséshez és a magzatvédelemhez is szükséges a D-vitamin, a B12 és a folsav szintjének vizsgálata is” – mondja Kovács Virág.

A családtervezés első lépései jóval a fogantatás előtti időszakra esnek. Legalább három hónappal korábban érdemes tudatos életmódra váltani, elhagyni az egészségtelen ételeket, a káros szenvedélyeket és felmérni általános egészségi állapotunkat – ezzel is növelhető a siker esélye.