A Nébih Maradék nélkül programja idén karácsonyra különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában.
A hűtőszekrény használata a mindennapjaink része, hiszen elengedhetetlen az élelmiszerek tárolásához és frissen tartásához. Fontos szerep hárul rá az élelmiszerbiztonság megőrzésében és az élelmiszerpazarlás csökkentésében is, mely szerepkör az ünnepek alatt különösen értékes – írják közleményükben.
Az adventi időszakban érdemes időt szánni a hűtőszekrény és a fagyasztórekesz kiürítésére annak érdekében, hogy a karácsonyi fogásoknak és maradékoknak legyen elég hely.
A közlemény szerint egy átlagos magyar fogyasztó egy év leforgása alatt 60 kg élelmiszerhulladékot termel, amelyből 24 kg elkerülhető lenne. A pazarlás mérsékléséhez az élelmiszerek kezelésében elengedhetetlen a megfelelő tudás és a tudatos hozzáállás. A hűtőszekrény használata magától értetődőnek tűnhet, de számos olyan praktika van, amelyek alkalmazásával a hűtőnk és a fagyasztónk még nagyobb segítséggé válhat az élelmiszerpazarlás elleni harcban.
Fontos odafigyelni például a megfelelő hőmérséklet-tartományra, az elrendezésre és az időzítésre; a hűtendő élelmiszerekre, és azokra is, amelyeknek árthat a hűtve tárolás. Ezenfelül a fagyasztás és kiolvasztás helyes és biztonságos módjáról sem szabad megfeledkezni, valamint; a hűtőtakarítás lépéseiről vagy éppen arról, hogy mi a teendő áramszünet esetén az élelmiszerekkel.
A Maradék nélkül program legújabb útmutatója ezeket az ismereteket most egy helyen foglalja össze. A megszerzett tudás most akár értékes nyereményre is váltható december 1. és 22. között a Maradék nélkül adventi kvízjátékában.