A szoptatás időszaka alatt a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyon fontos, elsősorban az anya egészsége szempontjából. A változatos, egészséges, tápláló ételek érdekes módon nem annyira a babának, hanem az anyának fontosak. Az anyatejben található ásványi anyagok, fehérjék és vitaminok mennyisége viszonylag állandó, szélsőséges eseteket leszámítva kevésbé a babánál, mintsem az anyánál okoz egészségügyi problémákat a szoptatás ideje alatti nem kielégítő táplálkozás. Ha az anya nem megfelelően étkezik, akkor a teste a saját tartalékait használja fel az anyatej előállításakor.
B12-vitamin
“Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem feltétlenül szükséges a vitaminpótlás. Van néhány olyan eset, amikor azonban pótolni kell: a vegán édesanyáknál alacsonyabb lehet a B12-vitamin szintje az anyatejnek” – tudtuk meg egy szakembertől. Tehát a vegán étrendet követő szoptatós anyák esetében a B12-vitamin az anya tejében kisebb arányban lehet jelen, azaz ebben az esetben az anyai táplálkozás hatással lehet a tejre. Éppen ezért érdemes lehet ilyenkor pótolni a B12-vitamint.
D-vitamin
Bár az anyatej tartalmaz D-vitamint, de ez nem elegendő a kisbaba számára. A magyarországi irányelvek alapján minden babának D-vitamin pótlást kell adni. Nyáron az anyának nem feltétlenül szükséges a D-vitamin pótlás, ha elegendő időt tölt napon a szabadban, ugyanakkor a legfrissebb szakmai ajánlás szerint a D-vitamint az őszi, téli időszakban nem csupán a babáknak, gyerekeknek, de a felnőtteknek – így a szoptatós anyáknak – is pótolniuk kellene. A Semmelweis Egyetem egy 2013-as felmérése szerint a magyarok 95 százaléka D-vitamin-hiányos a tél végére. A magyarországi ajánlás szoptatós anyáknak: napi 1500-2000 NE D-vitamin.
Vas
Az anyai vasszükségletet a szoptatás és a menstruáció is befolyásolja. “Amíg az anya nem menstruál a szoptatás alatt, addig egy úgynevezett “vastartalékos” időszak van, ami azt jelenti, hogy nem ürül ki a vas az anyai szervezetből” – mondja a szakember. “Amikor az anya már menstruál és még szoptat, akkor fontos arra figyelni, hogy a vasraktárakat feltöltse.”
A kiegyensúlyozott táplálkozásnak itt is lényeges szerepe van: fontos vasforrásaink például a máj, a tojássárgája, a mazsola, az olajos magvak, a vörös húsok, a búzacsíra, a rókagomba, a teljes kiőrlésű gabonafélék. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért érdemes olyan ételekkel kombinálni a vasban gazdag élelmiszereket, amelyek sok C-vitamint tartalmaznak.
Kalcium
Közkeletű nézet, hogy “egy gyerek, egy fog”, vagyis, hogy az anya a terhesség, szoptatás miatt tapasztalja a fogromlást. Ez tévhit, a fogak romlása sokkal inkább a nassolásnak, a nem megfelelő táplálkozásnak tudható be.
A szoptatás első heteiben az anya táplálkozásától függetlenül megfigyelhető, hogy csökken a csontsűrűség, de kutatások szerint ez visszaépül, amikor a baba már mást is fogyaszt az anyatejen kívül. A kalcium nem csupán tejtermékekből fedezhető: a narancs, a szezámmag, a tofu, a brokkoli, a spenót, a hal, a fehérbab is jó kalciumforrás.
Jód
A jódnak a szoptatás időszakában is fontos szerepe van, megfelelő táplálkozás mellett nem kell aggódnia az anyának. Fontos jódforrásaink a tojássárgája, a tengeri halak és a tenger gyümölcsei, az alga, a tejtermékek, a brokkoli, a fehérrépa, a karfiol, a káposzta – hogy csak néhányat említsünk. Fontos tudni, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egy 2006-os kutatásában megállapította, hogy a magyar csecsemők 42 százaléka nem jut hozzá a nemzetközileg elfogadott napi ajánlott jódmennyiséghez. Ezért, amennyiben az anya nem tud megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozásáról gondoskodni, jódpótlásra lehet szüksége.
Mesterséges vitaminbevitel
Ha az anya kiegyensúlyozottan táplálkozik, akkor – a fenti példákat leszámítva – nincs feltétlenül szükség extra mesterséges vitaminbevitelre. Ugyanakkor az édesanyáknak nem egyszerű feladat az, hogy egyidejűleg gondoskodjanak a babáikról és önmagukról is. A jó minőségű háztáji élelmiszerek, az idénytermékek, amelyek biztosítják a szükséges vitamin-, ásványianyag- és nyomelem szükségletet nem mindenki számára elérhetők, arról nem is beszélve, hogy a félkész, fagyasztott, feldolgozott élelmiszerek sokszor jó szolgálatot tesznek, segítenek az anyáknak abban, hogy könnyebben gondoskodjanak saját étkezésükről. Az anyáknak sokszor teljesen egyedül, segítség nélkül kell a kisbabájukról és önmagukról is gondoskodniuk. A nagycsaládok, a kisközösségek segítő gondoskodása, a komatál intézménye ma már nagyon ritka. Ezek hiányában jó szolgálatot tesz a mesterséges vitaminpótlás, a szoptatós- vagy terhesvitaminokkal az anya pótolni tudja vitaminszükségletét.
Forrás:
La Leche Liga: Greiner, T. (2010): The breastfeeding mother’s nutrition. Breastfeeding Today, 2010/1, 8-11.o.
https://akademiai.com/doi/pdf/10.1556/OH.2012.29410
http://semmelweis.hu/mediasarok/2013/09/23/weborvos-hu-tizbol-kilenc-magyar-d-vitamin-hianyos/
https://akademiai.com/doi/abs/10.1556/OH.2009.28672
Kapcsolódó cikkeink: