Baba

Megnyomódott orrocskák

Az orrüreget szűkítő, a levegő útját akadályozó elváltozás okai között sokszor szerepel az orrsövényferdülés, amely korán kialakul, de többnyire csak jóval később okoz panaszokat.
2004. Október 27.

Az orrüreget középen elválasztó sövény szerencsés esetben pontosan a középvonalban helyezkedik el, és két egyenlő részre osztja az orrüreget. A hátsó része nem éri el az orrgarat hátsó falát, ott a kétoldali orrfél találkozik, és egy közös üreget alkot.

Felnőttkorban az orrsövényferdülés rendkívül gyakori, mondhatni az a ritka, ha valakinek teljesen egyenes, szabályos lefutású az orrsövénye. Ennek ellenére nem operálunk meg mindenkit, akinek ilyen elváltozást találunk az orrában. Műtétre csak az kerül, akinek a ferdeség kifejezett panaszokat okoz.

Növekvő panaszok

Ha az orrsövény nagyon ferde, a kifejezetten gátolt orrlégzés tünetei jelentkeznek. Miután az orr szűrőfunkciója romlik, másodlagos torokpanaszok alakulnak ki. A homloktáji fejfájás, a szaglászavarok, a féloldali arcüreggyulladásra való hajlam, a horkolás, az alvászavarok, az elhúzódó hurutos tünetek gyakran kísérik ezt az állapotot.

Gyermekkorban is előfordul a kétoldali orrbemenet nyílásának aszimmetriája enyhe orrsövényferdüléssel, de ez alig okoz panaszt.

Magam is sokat gondolkodtam azon, hogy a növekedés kapcsán hogyan változik az orr külső és belső felépítése, és miért válik felnőttkorra ilyen gyakorivá ez a probléma. Ennek megértéséhez az orrsövény anatómiai felépítésének lényegét szeretném megismertetni az olvasókkal.

Alul-felül akadály

Az orrsövény egy csontos keretben lévő porcos vázból áll. A csont növekedése általában lassúbb, mint a porc térbeli fejlődése. Ezért a porclemez elgörbül, előfordul, hogy “S” alakot vesz fel, és ezzel egyik oldalon felül, másik oldalon alul akadályozza az orrlégzést.

Szülés közben a szülőcsatornában a piciny orr megnyomódik, és az esetek egy részében az orrsövény porcos váza elmozdul a helyéről.

Szerencsére a szövetek rugalmassága miatt könnyen visszaigazodik, de előfordul, hogy nem pontosan középen helyezkedik el. Az egyik orrfél relatíve tágabb, a másik szűkebb lesz. Ezek az enyhe eltérések nem okoznak orrdugulást gyermekkorban.

Gyakran felmerülő kérdés a szülők részéről, hogy mikor kell, mikor lehet az orrsövényműtétet elvégezni. A gyakorlat az, hogy a kamaszkor végén, a felnőttkor kezdetén végezzük az orrsövényműtétet, vagyis abban az életszakaszban, amikor az arc karakterének kialakulása már jórészt megtörtént. Komoly panaszok esetén már kisgyermekkorban is végezhető orrsövény-korrekció, de ebben a korban csak a legszükségesebb plasztikai megoldás történik.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Füles kérdések, torokszorító gondok
  • Egy fül-orr-gégész tanácsai
  • Fül-orr-gégészeti betegségek csecsemőkorban
  • VII.évf./2.sz.

    Forrás: Baba Magazin