Baba

Miért nem átlátszó az anyák melle?

"Nem eszik eleget a kisbabám. Nincs elég tejem" - talán ezek a legtöbbször elhangzó anyai mondatok, ha szoptatási problémák merülnek fel. Úttörő kutatás arról, hogy a hízást nem csak az elfogyasztott étel mennyisége, hanem a viselkedés is befolyásolja.
2011. Szeptember 02.

Miért nem átlátszó az anyák melle?

Sok-sok édesanya áll aggódva a mérleg mellett, egyezteti a testsúlyt, a megevett mennyiséget – nem ritkán egy mosolygós, elégedett, megfelelő heti vagy havi gyarapodást mutató, elegendő pisis és kakis pelenkát produkáló csecsemő mellett.

Sok tanácsot kérő anyának nehéz félretenni a számokat, táblázatokat, és nyugodtan, bizalommal a kisbabára nézni, hogy vajon a pici szerint rendben megy-e a szoptatás. Mert bizony, a női mell nem átlátszó, nincsenek rajta rovátkák, amelyek milliliterre pontosan megmutatnák a tejtartalmat és a tejfogyást. Akkor csak a sötétben tapogatózhat, aki szoptat?

Bár beszélni még nem tudnak ezek a kisbabák, nagyon sok jelet küldenek, amelyekből kiolvasható a válasz. Egy friss kutatás is erre biztat, amely kimutatta, hogy igény szerinti szoptatás mellett alacsonyabb az elhízás kockázata, hiszen a csecsemők jelezni tudják jóllakottságukat. Így nem muszáj mindig a babamérleget nézni, amikor pedig már egy olyan életkorba ér gyerekünk, amikor az elhízás válik nagyobb rémmé, nyugodtabb szívvel követhetjük óvodásunk növekedését.

Az elhízás ma már a legfiatalabb korosztályt szemlélve is globális probléma. Becslések szerint az 5 éven aluliak közül bolygónkon mintegy 20 millió gyerek elhízott. A jelenlegi tudományos eredmények kiemelik a szoptatás védő, megelőző szerepét, de az még nem világos, pontosan mi is a kapcsolat az elhízás kockázatának csökkentése és az anyatej között.

Mindeddig leginkább az anyatej összetételére koncentráltak a vizsgálatok, kiemelve, hogy a tápszer és az anyatej eltérő mennyiségben tartalmaz fehérjét és különböző zsírsavakat (omega-3 és -6). Néhány philadelphiai kutató máshogy közelítette meg a kérdést: elképzelhető-e, hogy nem önmagában az anyatej összetétele, hanem maga a szoptatás ténye áll az elhízást megelőző hatás mögött, vagyis az, hogy a csecsemőt anyamellből táplálják, és ezalatt kommunikáció is zajlik az anya és babája között?

A kutatók megállapították, hogy másképp viselkednek azok a kisbabák, akiket közvetlenül az anyamellből tápláltak, mint azok, akik a cumisüvegből kaptak anyatejet, illetve tápszert. Kiemelték, hogy mivel a szoptatás során közvetlenül nem követhető az elfogyasztott mennyiség, és nem látszik a táplálék maga, az anyák megtanulják megérteni a csecsemő jelzéseit (ilyen a fokozott éberség az anya jelenlétében vagy a kereső mozdulatok, jóllakottság esetén pedig a lassuló szopás, az álmosság, ellazultság, a végtagok visszasüllyedése a test mellé).

Ezekből a jelekből, és nem milliliterekből meg grammokból következtetnek arra, hogy elégedett-e, jóllakott-e már gyerekük. Ez együtt jár azzal is, hogy az anya kevésbé tartja ellenőrzése alatt a táplálást, elsődlegesen a kisbaba vezérli a szoptatást.

Miközben 109 óvodáskorú gyerek étkezési szokásait vizsgálták, és adatokat gyűjtöttek az életük első három hónapját jellemző táplálási módról, a kutatók összefüggést találtak a szoptatás és az étvágy megfelelő szabályozása között. A jóllakottság jelzése nagyon fontos képesség, hozzájárul ahhoz, hogy a gyerek annyit egyen csecsemő- és óvodáskorában (és később egészséges felnőttként is), amennyire valóban szüksége van. Ez pedig az első lépés lehet az elhízás elkerülésében.

A kutatás kimutatta, hogy még ha ugyanúgy anyatejet fogyasztanak is, a szoptatott kisbabákhoz képest a cumisüvegből táplált gyerekek 3 és 6 éves koruk közt 67 százalékkal kisebb valószínűséggel tudják egyértelműen jelezni jóllakottságukat. Vizsgálták, mennyire fogékonyak a gyerekek egyes ételféleségekre (például hogy a jóllakott kisgyerek a kedvenc ételének talál-e még egy kis helyet), milyen örömet találnak az étkezésben (vagyis hogy mennyire szeretnek enni), de ebben nem volt eltérés a mellből és a cumisüvegből lefejt tejjel vagy tápszerrel táplált gyerekek közt.

Az elhízást azzal hozták összefüggésbe, hogy nem tudják megfelelően jelezni a jóllakottságot, fogékonyabbak az ételekre, és nagy örömet találnak az evésben.

Ez a kutatás az egyik első eredmény, mely az elhízást nemcsak a táplálék összetételével, hanem viselkedésbeli tényezőkkel köti össze, és sikerült rámutatnia az igény szerinti szoptatás kulcstényezőire és erősségeire is. Egy okkal több, hogy a gyerekre bízd, mennyit szopik, mennyi idő alatt és hányszor naponta! Érdekelhet még az is, mit jelent, ha a számmisztika érvényesül a szoptatásban!

A cikk forrása itt.

Forrás: International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity