Baba

Miért van a babáknak több csontjuk, mint a felnőtteknek?

Gondoltad volna, hogy egy kisbabának közel százzal több csontja van, mint a felnőtteknek? Ha az apró babádra nézel, ez szinte hihetetlennek tűnik.
2021. Szeptember 01.
Miért van a babáknak több csontjuk, mint a felnőtteknek? (Fotó: Getty Images)

Míg a felnőtteknek 206 csontjuk van – ami a testtömegük mintegy 15 százalékát teszi ki -, addig a babáknak közel százzal több, 300 csontjuk van. Ezek a csontok pedig napról napra növekednek és változnak.

A csontfejlődés folyamata a magzati fejlődés 8. hete körül kezdődik. Születéskor a baba számos csontja teljes egészében porcból, egyfajta kötőszövetből áll, amely kemény, de rugalmas. A gyermeked néhány csontja azért áll porcból vagy részben porcból, mert így hajlékonyabb, és születése előtt jobban össze tud gömbölyödni az anyaméh egyre szűkebb terében. Emellett pedig a születéskor is megkönnyíti a baba áthaladását a szülőcsatornán, hogy a csontjai rugalmasak.

Ahogy a baba növekszik, ezeknek a porcoknak a nagy részét valódi csontok váltják fel. De más is van, ami szerepet játszik abban, hogy a születéskori 300 csont felnőttkorra 206 lesz. A baba több csontja összeolvad egymással, így a tényleges számuk csökkenni fog. A két csontot elválasztó tér, ami végül összeolvad, szintén porcból áll.

Ez a folyamat test szerte történik. A porcok lecserélődése az összeolvadt csontokra azzal kezdődik, hogy az apró vérerek (kapillárisok) tápanyagban gazdag vért szállítanak az oszteoblasztokhoz, a csontokat alkotó sejtekhez. Ezek csontot hoznak létre, amely először befedi, majd végül helyettesíti a porcokat.

A csontosodás számos csont végénél megtörténik, amelyeknél növekedési csontlemezek alakulnak. Az egyes csontlemezeken a növekvő szövet határozza meg a csont végleges méretét és alakját. Amikor valakinél befejeződik a növekedés, a növekedési csontlemezek bezárulnak. Ezek a csontlemezek a gyermek csontvázának más részeinél gyengébbek, így a törések és sérülések szempontjából veszélyeztetettebbek.

Az új csontszövetek kialakulásához elengedhetetlen a kalcium. Ez az ásványi anyag megtalálható az anyatejben – és a tápszerekhez is hozzáadják -, a hozzátáplálás után pedig többek között a leveles zöldségek és a tejtermékek fogyasztásával is hozzájuthat a gyermek.

Korai felnőttkorra a csontok összeolvadásának és a csontnövekedés folyamata leáll. A felnőttkori csontok nagyon erősek, de könnyűek. Számuk ezután általában már nem változik. Ugyan szilárdnak, változatlannak tűnnek, a csontok mégis folyamatos átalakuláson mennek keresztül. Ez az átalakulás magába foglalja az új csontszövet képződését, és az idősebb csont kalciumra és más ásványi anyagokra történő bontását, melyek a véráramba kerülnek. Ezt a folyamatot felszívódásnak nevezzük, amely az egészséges csontműködés normál része. Ez egész életünk során zajlik, de a gyerekek esetében az új csontok képződése megelőzi a felszívódást.

Forrás: healthline.com