Baba

Miért van olyan finom illata a babáknak?

A babaillat bizony ellenállhatatlan! A legtöbb anyuka számára szinte leírhatatlanul kellemes illata van az újszülöttek fejecskéjének, nem is gondolnánk, hogy ez az illat mekkora szerepet játszik a kötődés kialakulásában.
2019. Október 05.
Ezért van olyan finom illata a kisbabáknak Fotó: iStock

Japán tudósok szerint ez a kellemes, felnőttek számára ellenállhatatlanul vonzó illat az egyik módja annak, hogy az újszülöttek magukhoz “csalogassák” a felnőtteket, és felébresszék bennük a gondoskodás és kötődés vágyát. Mamiko Ozaki professzor és kutatótársai szerint ezeket az illatokat akár arra is fel lehetne használni, hogy a kötődési zavarokat vagy az elhanyagolást megelőzzék és kezeljék.

Bár korábban már foglalkoztak kutatások az emberek közötti illatalapú információközvetítéssel, még mindig nem értjük pontosan ezeket a mechanizmusokat. Azt sem sikerült még kideríteni, milyen szerepe lehet az illatoknak az anya-gyerek kapcsolat kialakulásában és a kötődésben.

A kutatásba 5 újszülött baba fejéről vettek illatmintát, egy speciális, sapkaszerű eszköz segítségével. Emellett az anyák magzatvizéből is illatmintát vettek. A mintákat aztán elemezték, és 37 komponenst sikerült elkülöníteniük ezekből. Az illatminták elemzése során kiderült, hogy a babák illata sokkal változatosabb volt, mint a magzatvíz illata, sőt még akkor is nagyobb különbségek voltak megfigyelhetőek, hogy mikor vették a mintát a babák fejéről (közvetlenül a születés után vagy néhány napos korban). Ezek az eredmények azt sugallják, hogy az újszülöttek erősebben képesek az egyediségüket megmutatni az illatuk alapján, mint az idősebb csecsemők.

A vizsgálat második részében 62, 18 és 24 év közötti egyetemistának, férfinak és nőnek vegyesen, mutattak egy-egy illatmintát. Az illatmintákat mesterségesen keverték az újszülöttek fejének és a magzatvíznek az illataiból. 15 perccel később meg kellett állapítaniuk, hogy a kontroll-minták közül melyik volt az, amelyiket korábban megszagolták. Azt is meg kellett határozniuk, mennyire biztosak a döntésükben. Úgy találták, hogy a babák fejéről vett illatmintákat sokkal biztosabban találták meg, mint azokat, amelyeket a magzatvízből kevertek. A férfiak és a nők között is volt eltérés: a nők sokkal magasabb arányban voltak képesek megtalálni az azonos illatokat, mint a férfiak.

A kutatás eredményeiről a Scientific Reports című folyóiratban számoltak be

Forrás: medicalxpress.com

Ez is érdekelhet: