Baba

Nemcsak a baby blues, hanem a vashiány is okozhat kimerültséget

A szülés utáni néhány hétben sok kismama tapasztal indokolatlan lehangoltságot, az úgy nevezett baby blues-t. A szülés utáni lehangoltság néhány tipikus tünete megegyezik a vashiány jeleivel is.
2024. Június 04.
anya babával
Kép: Getty Images

Baby blues, amikor minden ok nélkül sírva fakadsz

A szülést követő napokban sok kismama – statisztikák szerint 40-80 százalék – tapasztalja meg a baby blues-t, más néven szülés utáni lehangoltságot. A szülés utáni időszak sokak életében olyan, mint egy érzelmi hullámvasút: egyszerre felemelő és boldog állapot, majd minden különösebb ok nélkül félelem tölti el az anyát, amihez olykor magányosság érzése is társul. Az egyik pillanatban még mérhetetlen örömöt érez, hiszen kezében tartja a kisbabáját, a másik pillanatban elönti egy mélyről jövő szomorúság, és zokogásban tör ki.  

A baby blues oka

A baby blues-t a szülés utáni hormonális változások, a megváltozott életmód, a kialvatlanság okozza, valamint gyakoribb azoknál a nőknél, akik korábban premenstruációs szindrómát tapasztaltak. A terhesség alatt megnövekszik az ösztrogén hormon termelődése, amely a szülést követően hirtelen csökkenni kezd, és helyét más hormon, a tejtermelést segítő prolaktin veszi át. A megváltozott hormonszint és az ismeretlen, nagy felelősséggel járó új helyzet pszichés hullámvölgyet okozhat, ami egyebek között hangulatingadozásban, ingerlékenységben, étvágytalanságban, érzékenységben, fáradtságban nyilvánul meg.

A hormonális okok mellett szerepet játszhat a szülés utáni lehangoltságban az anya testi fájdalma, fizikai nehezítettsége, miközben életben kell tartania a kisbabáját. Sok édesanya érez frusztrációt az első hetekben, szoptatási nehézségei vannak, nehezen tudja megnyugtatni a síró babát, nem érzi kompetens személynek magát. Sokszor a környezet hamis elvárásai is csak tetézik a bajt: az anya legyen boldog, a házimunka legyen elvégezve. Nem kedvez az a körülmény sem, hogy az anyák általában egyedül vannak, segítségre nem vagy kevéssé számíthatnak.

Fontos azonban tudni, hogy a baby blues magától rendeződik, 2-3 hétnél nem tart tovább, és az anya lelkiállapota alapvetően kiegyensúlyozottá válik, amelybe időnként betörnek a szomorúsággal járó epizódok. Ezt azért kell kiemelni, mert a baby blues nem egyenlő a szülés utáni depresszióval. Utóbbi lényegesen ritkább, becslések szerint az anyák nyolc százalékát érinti, már a terhesség alatt, valamint a szülés utáni első év során jelentkezhet, és a terhesség alatt vashiányos, esetleg vérszegény kismamáknál és anyukáknál gyakoribb. A szülés utáni depresszió hosszabb ideg áll fenn, és súlyosabb tünetekkel jár, főként abban az esetben, ha kezeletlen marad. A baby blues egy átmeneti állapot, a szülés utáni depresszió azonban egy betegség, amely magától nem múlik el, mindenképpen érdemes szakszerű segítséget kérni.

Vashiány is állhat a tünetek hátterében

A fáradtságot, kimerültséget, alvási nehézséget azonban nem csak a baby blues okozhatja, ezek a vashiány legjellemzőbb tünetei is.

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a vaspótlás nemcsak a terhesség, hanem a szoptatás alatt is nagyon fontos, az anyai egészség mellett az újszülött szempontjából is. A változatos, tápláló ételekre főként az anyának van szüksége, ugyanis az anyatejben található vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék mennyisége – szélsőséges helyzeteket leszámítva – viszonylag állandó. Ha az anya nem táplálkozik megfelelően, és a vasat sem pótolja, akkor a teste a saját tartalékait használja fel ahhoz, hogy anyatejet állítson elő. Így például a vashiány megnehezítheti a tejtermelődést, a hiányállapot az édesanya egészsége és az újszülött fejlődése szempontjából is kritikus lehet. A kisbabák vasszükségletét legjobban az anyatej fedezi. Az anyatejnek ugyan viszonylag alacsony a vastartalma (0,5 mg/liter), ám igen hatékony a hasznosulása, nagyjából 50 százaléka felszívódik.

A sikeres szoptatáshoz számos feltételnek kell teljesülnie. A kezdeti időszak meghatározó: sok édesanya tapasztal ilyen-olyan nehézséget, ezért a felkészültség és a támogató környezet kulcsfontosságú. Ráadásul az újszülött kezdetben naponta akár 12-15 alkalommal is mellre kívánkozhat, nappal és éjjel egyaránt, egy-egy alkalom pedig szinte bármilyen hosszúságú lehet. Ahhoz, hogy a kereslet-kínálat elve kialakuljon, elengedhetetlen, hogy ne szabályozzuk a szoptatást sem időtartamban, sem napszakokban, sem az alkalmak korlátozásában. Ez azonban nagyfokú testi igénybevételt jelent az anyának, amelyet megfelelő táplálkozással, folyadékfogyasztással, pihenéssel, valamint vaspótlással lehet kiegyensúlyozni.

Az anyai vasszükségletet a szoptatás és a menstruáció egyaránt befolyásolja. Amíg nem tér vissza a menstruáció, addig úgynevezett “vastartalékos” időszak van, ami azt jelenti, hogy kevesebb vas ürül az anyai szervezetből, de ilyenkor is érdemes figyelni, hogy rendelkezik-e az anya elég tartalékkal.

Vashiányra utaló jel lehet a fáradtság, szédülés, légszomj, gyakori fejfájás, sőt, időnként a tejmennyiség csökkenése is, ezért az anyai egészség szempontjából és a baba fejlődése miatt is, a vasban gazdag ételek fogyasztása mellett a szoptatás teljes időszaka alatt pótolnunk kell a vasat. Amikor az anya már menstruál, de még szoptat, akkor kiemelten fontos feltölteni a vasraktárakat.

Jelentős vasforrás a máj, a tojássárgája, a mazsola, a vörös húsok, az olajos magvak, a zöld leveles zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, erre is érdemes figyelni. Tudnunk kell azonban, hogy csak táplálékból kevés vasat képes hasznosítani a szervezet, húsfélékből vagy halakból mindössze húsz százalékot, növényi vasból még ennél is kevesebbet, tíz százalékot. Ezért önmagában táplálékkal lehetetlen fedezni a szoptatás időszaka alatt a megnövekedett, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott napi 10-30 mg vasbevitelt. Ráadásul a szervezet vaskészlete viszonylag gyorsan képes kimerülni, a vashiány pedig a fenti problémák, tünetek mellett vérszegénységet is okozhat. Ezért is nagyon lényeges, hogy nem csupán a terhesség, hanem a szoptatás teljes ideje alatt is folytatni kell a vas pótlását.

A megfelelő mennyiségű vas hozzájárul az anya fizikai és mentális egészségéhez, aminek kiemelt jelentősége van a szoptatásban is. A vashiány megelőzhető magas vastartalmú, szabályozott felszívódású, szájon át szedhető készítménnyel, amely biztonsággal szedhető a terhesség kezdetétől egészen a szoptatás végéig.