Baba

Öt táplálkozási tipp szülés után

Az édesanya szervezete nemcsak a várandósság során, de a szoptatás által a szülést követően is táplálja a kisbabát. Vagyis szülés után is szükség van az anyai étrend és tápanyagbevitel módosítására.
2019. Május 13.
Öt táplálkozási tipp szülés után

A megszokotthoz képest nagyobb lesz az anya folyadék-, makro- és mikrotápanyag-igénye is. És bár nagy lehet a kísértés a terhesség előtti alak gyors visszanyerésére, a szülés utáni időszak mégsem ideális a fogyókúrához.

1. Gondoskodj az elegendő folyadékbevitelről!

Bármennyi is legyen pontosan a “sok” folyadék, amit elfogyasztasz, annak nagy része mindenképpen víz legyen. A szoptató anyák szerencsére érezni is szokták a szomjúságot, így könnyen felismerik, hogy folyadékpótlásra van szükségük. “A különféle teák jótékony hatását sokan ismerik, előszeretettel fogyasztják is azokat, azonban a gyógyteákkal szoptatás idején vigyázni kell: egy részük ugyanis, például a közkedvelt borsmenta, negatívan befolyásolhatja a tejtermelést” – hívja fel a figyelmet Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő, Msc. Érdemes még alkoholmentes sört is fogyasztani annak hasznos elektrolit- és B-vitamin tartalma miatt – említi a szakértő. “A gyümölcslevekkel viszont óvatosan kell bánni, mert gyorsan emelik meg a vércukorszintet, s az erre érzékenyeknél ez komoly gondot okozhat” – emeli ki Csanaky Lilla.

2. Többet kell enni, de miből is?

Kizárólagos szoptatás esetén az anyának – hasonlóan a 3. terhességi trimeszterhez – az alapállapotához képest mintegy 500 kalóriával több energiára van szüksége naponta. “Ideális az lenne, ha gyakran, kis adagokat tudna enni az anya, lehetőleg magas rosttartalmú ételekből, amelyek segítenek a hosszabb teltségérzet fenntartásában. Kerülni kellene a cukros és finomított szénhidrátokból felépülő ételeket – kekszeket, péksüteményeket – , mivel azok vércukorszint-ingadozást okoznak és emiatt hamar újból megéhezhetünk” – mondja a táplálkozástudományi szakértő, miközben egyből azt is hozzáteszi, hogy legtöbbször, főleg az első hetekben, hónapokban ez nehezen szokott sikerülni az anyáknak.

3. Kiemelt vitaminszükséglet

A kisbaba idegrendszerének egészséges fejlődéséhez Omega-3 zsírsavakra (kiemelten az úgynevezett DHA-ra) is szükség van, ezért az édesanyának ügyelnie kell rá, hogy megfelelő zsírsavösszetételű legyen a táplálkozása, vagy vigyen be Omega-3-at – ha szükséges,étrendkiegészítő formájában. “Az anyuka számára is értékes ez a zsírsav, bevitele ugyanis a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét csökkentheti” – érvel a DHA fontossága mellett Csanaky Lilla.

A mikrotápanyagokat áttekintve a táplálkozástudományi szakértő kiemeli, hogy C-, A-, E- és B7- vitaminból a gyermekágy alatt többre van szüksége a kismamáknak, mint a várandósság idején. Vasból és magnéziumból pedig kevesebb is elegendő. “A terhesség végére ki tudnak merülni az anyai folsav-, cink-, kalcium – és jódraktárak, így érdemes a szülést követően is multivitamint szedni” – magyarázza Csanaky Lilla.

4. Ami tiltott vagy odafigyelést igényel

Mondani sem kell elvileg, hogy szoptatás idején kerülendő az alkohol, mert kiválasztódik az anyatejbe. Óvatosan kezelendőek a gyógynövények is, mindenképpen olvasson utána a kismama, fogyasztható-e szoptatás alatt a szóban forgó herbárium. “A koffeinfogyasztást pedig mérsékelni kell: napi 200 mg bevitele az ajánlás szerinti maximum – ami körülbelül két kávénak felel meg” – hangsúlyozza a szakértő. Fontos, hogy a koffeinmennyiségbe minden élénkítő hatású ételt és italt bele kell számolni: a csokoládét, kakaót is. (Szoptatás alatt nem jellemző az energiaital-fogyasztás, de az is idetartozik.)

Anyáink, nagyanyáink élményeivel és örökségével ellentétben a modern táplálkozástudomány meghaladta azt a nézetet, miszerint ne lehetne az úgynevezett “puffasztó hatású” ételeket enni a szoptatás idején. “Nagyon sok baba számára nem okoz problémát, ha az anya karfiolt, brokkolit, káposztát, különböző hüvelyeseket fogyaszt. Ha azonban az édesanya arra lesz figyelmes, hogy ezen ételek fogyasztását követően a babának panaszai lesznek, onnantól kezdve kerülje ezeket a zöldségeket” – tanácsolja Csanaky Lilla.

5. A terhesség előtti alak visszanyerése

“A hozzám tanácsadásért fordulók között két típust ismertem meg: az egyik csoportba tartozó anyukák fokozatosan fogytak a szoptatás ideje során, függetlenül attól, figyeltek-e a táplálkozásukra. A másik típusba tartozó édesanyák bármit tettek is, nem mentek le róluk a pluszkilóik” – kezdi magyarázni az egyéni különbségeket a szakértő.

Mivel mindenki szervezete egy önálló rendszer és a hormonháztartás is teljesen másként reagálhat egy-egy nőnél, előfordulhat, hogy minden igyekezete – étkezések kontrollja és testmozgás – ellenére sem tud fogyni az édesanya. “A gyermekágyas időszak alatt nem szabad fogyókúrázni. Sokkal jobban tesszük tehát, ha a várandósság alatt mérsékeljük a hízást” – javasolja a táplálkozástudományi szakértő.

Kapcsolódó cikkeink: