Baba

Segítség, csúcsfejű a babám!

Néhány, hüvelyi úton született babának kifejezetten hegyes, csúcsos lehet a fejecskéje. Mi okozza ezt az eltérést? Aggódjunk miatta?
2019. Szeptember 15.
Miért deformálódhat el az újszölött feje? Fotó: iStock

Bármennyire is mást sugallnak a magazinok és az Instagram-oldalak, a legtöbb újszülött egyáltalán nem fotogén – ettől persze láthatjuk még a saját gyermekünket a világon a legszebbnek. Különösen akkor lehet ez, ha hüvelyi úton születtek, ilyenkor ugyanis a fejük eldeformálódhat: nem kerekded, hanem csúcsos, hegyes.

Ennek egyszerű oka van. A születés során meglepően kicsi helyen kell átpréselniük magukat, a szülőcsatorna és a méhszáj ugyanis még tökéletesen kitágult állapotban sem akkora, mint az újszülött feje. Szerencsére, a természetnek nagyszerű módszere van erre. Az újszülött koponyája tulajdonképpen csontos lemezekből áll, közöttük puha részekkel, így a koponya “formálható”. A születés során ezek a lemezek összecsúsznak, ez eredményezi a deformálódott fejecskét.

A császármetszéssel született babáknál nem találunk ilyen elváltozást, hiszen nem kell áterőltetniük a koponyájukat a szülőcsatornán.

Kóros elváltozás?

Bár furcsának tűnhet ez a koponyaforma, valójában semmi baj sincs vele, tulajdonképpen normálisnak tekinthető. A babának ez nem okoz fájdalmat, és attól sem kell tartani, hogy a csúcsos fejforma miatt lelassul vagy megreked a fejlődése.

A legtöbb babánál néhány napon, heten belül nyomtalanul eltűnik a fej csúcsossága.

Mikor aggódjunk?

Előfordulhat, hogy a néhány hetes babánál is eldeformálódott fejet veszünk észre, ez azonban már nem a születés következménye, hanem az úgynevezett laposfejűség-szindróma. Ebben az esetben, ha a baba nagyon sokat van ugyanabban a helyzetben, akkor ez nyomást gyakorolhat a koponyára.

Ezt megelőzhetjük például úgy, hogy figyelünk arra, hogy váltogassuk, melyik irányba néz a baba, amikor a hátára fektetjük. A hordozás, ölben tartás is segíthet megelőzni az elváltozást, hiszen ilyenkor semmi nem nyomja a kicsi koponyáját. A hasra fektetésnek pedig számos fontos előnye van a mozgásfejlődés szempontjából, de a laposfejűséget is segíthet megelőzni.

Szerencsére ritkán, de előfordulhat, hogy a koponya deformitása súlyosabb problémára utal, például nyaki merevségre vagy ún. craniosynostosisra, a kutacsok idő előtti csontosodására. Ezeket a rendszeres orvosi vizsgálatok során általában sikerült megállapítani és kizárni.

(Forrás: whattoexpect.com)

Ez is érdekelhet: