Család

8 gyereket vittek el az ópályi családtól – Lehet-e bizonyíték egy TikTok-videó?

Nemrégiben nagy port kavart a TikTok-on szereplő „Nájk” család ügye, ahonnan nyolc gyermeket emeltek ki – vélhetően a nem megfelelő életkörülmények miatt. A család mindennapjait bárki nyomon követheti a neten, így a nézők azt is élőben nézhették végig, ahogy a szülők autóval üldözik a gyermekeket elszállító hatósági járművet. A jelenség érdekes kérdéseket vet fel, például azt, hogy lehet-e „bizonyítékként” felhasználni egy család saját magáról készített felvételeit.
2024. Április 09.
gyerekek
Illusztráció: Getty

Manapság nagy divatját élik a családi TikTok-oldalak, élőzések a közösségi médiában. Külföldön egész iparág épül erre a tevékenységre, egyes szülők remekül megélnek a gyermekekről, családról megosztott videók közzétételéből. Ez azonban nem a jó körülmények között élő családok kiváltsága. A lehetőség a hátrányos helyzetű térségekben is adott, sokan ott is így gyűjtenek pénzt a megélhetésre. Ez azonban nem várt következményekkel is jár: a szülők akaratlanul megmutatják a negatívumokat is, a sokszor méltatlan videók pedig rosszat tehetnek a gyerekek személyiségfejlődésének, rossz példát mutathatnak számukra, de még a beilleszkedésüket is gátolhatják.  

Elhanyagolás és gondozásba vétel

Egy, (furcsa módon) a közösségi oldalakon keringő hivatalosnak tűnő irat szerint már idén márciusban hivatalosan ideiglenes gondozásba vették a „Nájk” néven ismert család gyermekeit. A szülőknek ilyen esetben joga és kötelezettsége a rendszeres kapcsolattartás a gyermekekkel, ráadásul ez az egyik feltétele a családba való visszakerülésüknek.

Mit jelent egy gyermek elhanyagolása?

Egy gyermek elhanyagolása azt jelenti, hogy nem biztosítják számára az alapvető fizikai, érzelmi, szociális és nevelési szükségleteket, amelyek a megfelelő fejlődéséhez és jólétéhez kellenek. Fizikai elhanyagolás az, ha nem kap megfelelő ételt, ruházatot vagy szükséges orvosi ellátást, nem biztosítják számára a biztonságos és egészséges lakókörnyezetet. Érzelmi elhanyagolásról beszélünk, ha nem kap megfelelő érzelmi támogatást és figyelmet, nem épül ki számára stabil, biztonságos érzelmi kötődés a szülővel. Szociális elhanyagolás akkor áll fenn, ha a gyermek el van zárva a társadalomtól, nem kap lehetőséget a társas kapcsolatok kialakítására és fenntartására, beleértve a barátokkal való időtöltést és a társas tevékenységeket. A nevelési elhanyagolás akkor teljesül, ha nem kap megfelelő oktatási lehetőségeket és támogatást, nem biztosítják számára a szükséges irányítást. De az is elhanyagolásnak minősül, ha egy szülő figyelmen kívül hagyja a gyermek bántalmazásának figyelmeztető jeleit, vagy nem megfelelő reakciót ad az ilyen helyzetekre.

Forrás ITT, és ITT

A TikTok-os kéregetés és a gyerekek szereplése miatt több bejelentés is érkezett

A gyermekek életkörülményei csak az egyik okot adják, ami miatt eljárás indult a család ellen. Több bejelentés arról szólhatott, hogy „a szülők és a gyerekek is koldulnak, elmondják, hogy nincs munkájuk, szerepelnek, hogy a nézőktől anyagi és természetbeni segítséget kérjenek. A videókban a szülők több esetben szerepeltetik, táncoltatják a kiskorú gyermekeket, ezzel szórakoztatják a nézőket” Az egyik videóban az anya félmeztelen kiskorú gyermekével táncol. Egy másik videó alapján a nézők egy része azért kritizálja a szülőket, mert a gyerekek a földre tett edényből esznek. Az anya azt mondja, nem azért készítette el az ételt a földön, mert nincs asztaluk, hanem egyszerűen így szokta meg, így szereti csinálni. Máskor hallani, ahogy a családtagok trágár kifejezéseket használnak akár egymással, akár másokkal szemben, a gyerekek jelenlétében is.
A csaknem hetvenezer követővel rendelkező oldal gazdái azt mondják, hogy csupán eljátszottak egyes kifogásolt jeleneteket a jobb nézettség reményében.

Fotó: TikTok

Fotó: TikTok

A hatóság videókat is vizsgál, ha ez előre mozdítja a gyerekek ügyét

A konkrét ügyre vonatkozó adatok a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény rendelkezései alapján nem nyilvánosak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal sajtóosztálya azt azonban megerősítette, hogy bármilyen felvételt megvizsgálnak, ami segít tisztázni az ehhez hasonló ügyeket. „A gyámügyi eljárások lefolytatása során a gyermekek mindenek fölött álló érdekében a tényállás tisztázása során minden esetben a legnagyobb körültekintéssel kell eljárni és feltárni a döntés meghozatalához szükséges minden információt, bizonyítékot, amely a megalapozott gyámhatósági döntés meghozatalát biztosítja. Ennek az összetett folyamatnak része lehet az internetes tartalmak vizsgálata, különösen azokban az esetekben, ahol a gyermek veszélyezettsége merülhet fel” – közölték lapunkkal.

Az ügyvéd szerint a hatóságnak kötelessége vizsgálni az ilyen felvételeket

dr_Fori_Hajnal

dr. Fóri Hajnal – Fotó: magánarchívum

Dr. Fori Hajnal ügyvéd szerint a személyiségi jogok illetve személyes adatok védelmét garantáló jogszabályok okán a hatóságok fokozatosan figyelnek arra, hogy hogyan lehet bizonyos képi elemeket vagy videófelvételeket felhasználni egy-egy ügy kapcsán. Ilyesmit ugyanis csak a szereplők hozzájárulásával lehet készíteni, így ez alapvetően a felhasználhatóságukat is behatárolja. Egy esetben azonban a törvénykezés megengedő: „Az ehhez hasonló felvételeket abban az esetben veszik figyelembe a bírósági vagy hatósági eljárásokban, ha másképp nem bizonyítható olyan tény, ami perdöntő lehet az ügyben. Ha ez eldöntheti az ügyet, akkor felhasználhatók a felvételek. Ebben a konkrét esetben ráadásul elmondhatjuk, hogy folyamatosan a gyermekek érdekeivel szembemenő rögzítés történt. A gyermekkel való koldulás a Btk. 208-as szakaszába ütköző bűncselekmény, nem elsősorban a koldulás, hanem a gyermek veszélyeztetése miatt. Már azzal is, ahogy a szülők beszélnek a gyermekek előtt a felvételeken, megvalósítják az érzelmi bántalmazásukat, ezzel lelki sérüléseket okozva nekik. A felvételek alapján így nem csak a lehetősége van meg, de a kötelessége is fennáll a hatóságoknak, hogy eljárjanak az ügyben. Az alap kiindulási pont mindig az, hogy a gyermeknek a szülő mellett van a legjobb helye, de ezt az élet nagyon sok esetben felülírja” – magyarázza a szakember.

Sok országban a rendőrség és más jogalkalmazó szervek rendszeresen használnak videofelvételeket, például ajtócsengő, biztonsági vagy autós kamerák által rögzített képsorokat az intézkedésekhez. Felhasználhatják ezeket bűnügyi, baleseti nyomozások során, de használhatnak kamerákat bűnmegelőzés céljából vagy a közrend és nyugalom megőrzése érdekében is. 

Mi kell egy gyermek kiegyensúlyozott fejlődéséhez?

A Gyermekjóléti Szolgálatok számos szempontot vizsgálnak annak érdekében, hogy megállapítsák, egy gyermek megfelelően nevelkedik-e a családjában. Ezen szempontok alapján a hatóságok átfogó képet alkotnak arról, hogy szükséges-e támogatást nyújtani a családnak abban, hogy a gyermek biztonságban és egészséges körülmények között fejlődjön, vagy ha ez nem teljesül, kiemeljék a gyermeket.

  • Vizsgálják a gyermek fizikai egészségét, fejlődését, táplálkozását és egészségügyi ellátását.
  • Fontos szempont a gyermek érzelmi és szociális jóléte, beleértve a biztonságos kapcsolatokat, az érzelmi támogatást, és az esetleges családi konfliktusok vagy traumák kezelését.
  • Vizsgálják a gyermek nevelési környezetét, beleértve a családi kapcsolatokat, a nevelési gyakorlatokat, az otthoni környezet biztonságát és támogató jellegét.
  • Megvizsgálják, hogy a gyermek kap-e megfelelő oktatási lehetőségeket, fejlődése megfelelő ütemben halad-e.
  • Értékelik a gyermek veszélyeztetettségét és biztonságát, beleértve az esetleges bántalmazást, elhanyagolást vagy más veszélyeztető tényezőket.
  • Fontos szempont, hogy a gyermek és családja számára elérhetőek-e a szükséges támogatási és segítő erőforrások, például szociális segélyek, terápiás szolgáltatások vagy nevelési tanácsadás
    Forrás ITT

Minden szülőnek érdemes tisztában lennie a jogi háttérrel

A gyermek jogait sértheti, ha a szülei videókat töltenek fel róla a közösségi oldalakra anélkül, hogy figyelembe vennék a magánélet védelmét. Ilyenkor veszélybe kerülhetnek a gyermek személyes adatai, biztonsága, illetve az is kérdéses, hogy a gyermek hozzájárult a tartalmak közzétételéhez.
Az ilyen helyzetekben fontos, hogy a szülők gondosan mérlegeljék a gyermek érdekeit és a potenciális veszélyeket, valamint tiszteletben tartsák a gyermek magánélethez és önrendelkezéshez való jogát. Számos jogi és etikai irányelv is létezik az ilyen helyzetek kezelésére, ajánlott ezeket figyelembe venni a közösségi média használata során.

Barok Eszter véleményét IDE KATTINTVA olvashatod el a témában.

Nyitóképünk illusztráció.