Család

Családi mozizós este: ezért szuper kikapcsolódás a szakértő szerint

Pizzával, popcornnal, amivel szeretitek, a lényeg, hogy együtt legyetek nyugiban, feszültség nélkül, egy jó filmmel segítve a lelazulást.
2024. Január 18.
Család kanapén ülve filmet néz, mozizós este
Fotó: Getty Images

Hogy érzed magad a péntek délutánra a munkában? Jó eséllyel elfáradtál, nyűgös vagy, és csak egy kis nyugalomra vágysz. Vagy kikapcsolódásra. A gyerekeiddel ugyanez a helyzet, csak ők még nem feltétlenül tudják ezt megfogalmazni: a suli, de még az ovi vagy a bölcsi is fárasztó a gyerekeknek: egész héten időben kell felkelni, időre odaérni, ott a szabályokhoz, a pedagógushoz meg a többiekhez alkalmazkodni, a nagyoknak pluszban tanulni, teljesíteni, és a társak között is boldogulni – kimerítő, bizony. Valahogy el kellene engedni mindennek a feszültségét, hogy lazábban, vidámabban teljen a hétvége mindenki számára – de hogyan?

Ti hogy pihentek?

Van, aki „Végre hétvége!” felkiáltással telezsúfolja a péntek délutánt vagy a szombatot programokkal, mert úgy érzi, erre van szüksége, hogy a monotonabb hétköznapok után kicsit feltöltődjön. Vannak családok, akiknél ez bejön, és segít kikapcsolni, ám sokan tapasztalják, hogy hiába szerveznek érdekes programokat, baráti találkozókat a gyerekeknek, azok nyűgösek, elégedetlenek, nem igazán élvezik azokat – pedig nekik lettek szervezve. Érdemes elgondolkodni ilyenkor azon, kinek szólnak valójában ezek a programok, kinek az igényére rezonálnak – a szülőére vagy a gyerekére? Ha mindenki oké velük, akkor teljesen jó, de ha érezhető a feszültség, a diszharmónia, akkor érdemes lenne egy kicsit belassulni. Például egy laza családi, mozizós estével. Hogy miért lehet ez olyan jó ötlet? A NurturedFirst Instagram-oldal terapeuta szakértője, Jess szerint például ezért:

 • A közös este így valóban a „semmittevésről”, pihenésről szól, amikor nem kell máshoz alkalmazkodni, csak a családtagokhoz.
 • Nem terhelik extra szociális interakciók a helyzetet, és nem kell kifelé a legjobb oldalunkat mutatni, lehetünk egyszerűen csak „kényelmesen együtt”.
 • Jó példa arra, hogy ha egymást, a családot helyezzük előtérbe, az milyen sokat adhat a családi dinamikához.
 • Nagyon jó kapcsolódási lehetőség: akár csak az összebújás, akár a beszélgetés a filmről.
 • Az egyszerű beszélgetések könnyebben fordulnak mélyebbre ebben a meghitt, pihentető, feszültségtől mentes légkörben.
 • Ki lehet egészíteni pizza– vagy ételrendeléssel, ami azért különösen jó, mert akkor nem a főzéssel-előkészületekkel megy el az idő, és valóban mindenki tud pihenni.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Több mint mozi

Ugyan miért lenne olyan jó program, hogy nem túl egészséges ételt esztek és a tévét bámuljátok – gondolhatod. Ám a helyzetet egyáltalán nem érdemes ennyire leegyszerűsíteni. Egy péntek esti pizzázás-mozizás nem jelenti azt, hogy a hétvégétek ne lehetne aktív. Sőt, egy nagy lelazulás után sokkal jobban eshet a szabadban, aktívan, társaságban töltött program. És pizzát sem muszáj rendelni, lehet olyasmit választani, amit jobban elfogadtok – de azért tudd, hogy egy-egy pizzaestétől még nem lesz az étkezésetek alapvetően egészségtelen. Jess szerint így érdemes nézni a dolgokat:

 • A pizza szuper étel is lehet, ami mentesíti a szülőket a főzés-pakolás-mosogatás alól, és közös élményt jelent.
 • A tévézés sok közös nevetést, kapcsolódást, beszélgetést hozhat, ha TÉNYLEG együtt csináljátok.
 • Az otthon „punnyadás” pedig segíthet abban, hogy kicsit csökkentsétek az ingereket, lelassuljatok, és egy kicsit visszakapcsoljatok a hét közbeni kötelező körökből a saját ritmusotokra.

Nyugodtan lehet belőle rendszert csinálni – vagy bármi hasonlóból, ami számotokra közös kikapcsolódást és valódi pihenést jelent. A lényeg, hogy mindenki kapcsolódjon be, és így együtt kapcsolódjatok ki, hangolódjatok egymásra, lassuljatok le.

Na de mit nézzünk?

Olyasmit, amit mindenki élvezni tud, és passzol a gyerekek életkorához. Lehet, hogy picikkel ez bizony a Jégvarázs vagy a Toy Story lesz ötödszörre is, de egészen biztosan találtok olyan meséket, amiket ti, felnőttek is örömmel néztek. És ahogy nő a gyerek, egyre nyitottabb lesz, és egyre érdekesebb filmek, sorozatok kerülhetnek majd terítékre. Ebben az összeállításban szuper sorozatokat ajánlunk kiskamaszoknak és szüleiknek, és itt találjátok a folytatást is.

Hozd ki a legtöbbet a mozizásból

Mutatunk még néhány apróságot, amitől igazán szuperek lesznek a mozizós estéitek.

 1. Ne kezdjetek túl későn – főleg, ha még kicsik a gyerekek. Ilyen esetben a filmeket akár két részletben is nézhetitek.
 2. Adj nekik feladatot – vond be őket is a készülődésbe, élvezni fogják. Rendezzék el a kanapét, hozzák a plüssöket, hogy ők is „becsatlakozzanak”, tegyenek ki szalvétát, nagyobbak készíthetnek popcornt.
 3. Rendezzetek szavazást – kínálj 3 alternatívát arra, mit nézzetek, és mindenki szavazzon, így közös döntés lesz, amit mindenkinek el kell fogadni.
 4. TÉNYLEG nézd velük – figyelj oda, válaszolj a kérdésekre, tegyél megjegyzéseket, a lényeg, hogy valóban vegyél részt benne (ne pörgesd közben suttyomban a telefonodat).
 5. Válaszolj a kérdéseikre – és nyugodtan menj bele komolyabb beszélgetésekbe, de csak lazán. Nem kell szónokolni vagy oktatni, egyszerűen csak mondd el, mit gondolsz, és kérdezd meg az ő véleményüket is. Így lesz valóban értékes az, hogy egy történetet néztek együtt – hogy a hozzá kapcsolódó gondolatokat, kérdéseket, kétségeket veletek tudják a gyerekek megbeszélni. Használd ki ezt a lehetőséget!

Forrás: Instagram.com/nurturedfirst, whatsupmoms.com