A legtöbben tisztában vagyunk a vízfogyasztás fontosságával, mégsem iszunk annyit, mint kéne. És a gyerekeket sem mindig egyszerű rávenni arra, hogy elég vizet kortyoljanak a nap folyamán – pedig a nyári izzasztó hőségben ez különösen fontos lenne. Némi extra folyadékot csempészhetsz az étrendetekbe azonban, ha a magas víztartalmú gyümölcsökből és zöldségekből csipegettek, nassoltok a nap folyamán, vagy belőlük készül valamelyik fogás, köret. (Természetesen azért a víztartalmuk nyersen a legmagasabb, a hőkezelés ezt csökkenti.)
Miért kell a víz?
A testünk igen nagy részét (egy felnőtt esetén 50-60%-ot, csecsemőknél akár 75%-ot) víz alkotja, az agy esetében ez még magasabb arány. A szervezet akár 2-3 százalékos folyadékcsökkenést is nagyon megérez, a vízhiány többek között rontja a szervezet hőszabályozását, ami akár súlyos kimenetelű hőártalomhoz is vezethet. A test folyadéktartalmának csökkenését nem csak szomjúság jelezheti, sőt, a szomjúság érzése gyakran nem vagy későn jelentkezik, amikor már súlyos a dehidratáltság, ezért a következő tünetekre is figyeljetek oda:
- fáradtságérzés
- dekoncentráltság
- kipirult arc
- rossz közérzet
- gyerekeknél nyűgösség
- fejfájás
Folyadékpótlásra a legjobb a víz, de kiegészítésként jöhetnek a galériában a lédús finomságok – ezek a bajnokok, ha hidratálásról van szórakoztató.
10 fotó megtekintése
uborka
UBORKA Akár 95% is lehet a víztartalma, rágcsálnivalónak, salátának, akár magában köretnek is ideális, és a legtöbb gyerek szereti (Fotó: Pexels.com/Alena Darmel)
Fotó megosztása:
görögdinnye
GÖRÖGDINNYE Érezhetően lédús, hűtve remek szomjoltó vagy épp desszert, és emellett C-vitaminban is gazdag. Az egyéb benne lévő vitaminok és ásványi anyagok jót tesznek a bőrnek, a szemnek, a szívnek, és fokozzák az UV-sugárzás elleni védekező képességet. (Fotó: Pexels.com / Any Lane)
Fotó megosztása:
paradicsom
PARADICSOM 90-95%-os víztartalom, ilyenkor már abszolút napon érett, finom, édes íz – próbáld megszerettetni a kicsikkel! Bónuszként egy csomó fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. (Fotó: Pexels.com / Dmitry Demidov)
Fotó megosztása:
eper
EPER ÉS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK
Kiemelkedő a rosttartalmuk, de vizet is tartalmaznak bőven, legfőképp az eper és a fekete szeder. Az eper ezen kívül jódban, káliumban, magnéziumban és B6-vitaminban és antioxidánsokban is gazdag. (Fotó: Pexels.com / Tofroscom)
Fotó megosztása:
saláta
SALÁTA (ÉS SPENÓT)
Ezek a zöldek rendkívül magas víztartalmúak, ráadásul a rosttartalmuk is magas. Jót tesznek az emésztésnek és a vércukorszintnek is, fogyasszátok minél gyakrabban! (Fotó: Pexels.com / Nastyasensei)
Fotó megosztása:
grapefruit-pexels-picfoodscom
CITRUSOK, LEGFŐKÉPP GRÉPFRÚT ÉS NARANCS
Nem véletlenül isszuk olyan lelkesen a citrusokból préselt leveket, könnyű őket kifacsarni, és friss, üde ízük nagyon jól esik. Magas C-vitamin tartalmuk jót tesz a bőrnek, az immunrendszernek. A grépfrút ezen kívül a szív és az erek egészségét is támogatja. (Fotó: Pexels.com / Picfoodscom)
Fotó megosztása:
cukkini
CUKKINI 90% feletti víztartalom, értékes mikronutriensek, vitaminok és ásványi anyagok. (Ha a recept azt kéri, hogy sütés-főzés előtt facsard ki belőle a vizet, akkor azért ez jelentősen lecsökken...) (Fotó: Pexels.com / Angele J.)
Fotó megosztása:
barack
ŐSZIBARACK ÉS NEKTARIN
Éretten szuperlédúsak, hidegen nagyon jó frissítők, és egy-két kockát a vizeskancsóba dobva finoman megédesíthejük a vizet vele. Béta-karotinban, az A-vitamin előanyaágban is rendkívül gazdag. (Fotó: Pexls.com / Roman Odintsov)
Fotó megosztása:
Kaliforniai paprika
KALIFORNIAI PAPRIKA Akár piros, akár zöld vagy sárga, szuper vízforrás, de C-vitaminban is rendkívül gazdag, és a rosttartalma is kiemelkedő. (Fotó: Pexels.com / Kai Pilger)
Fotó megosztása:
körte
KÖRTE
Vannak lédúsabb és keményebb fajták, aki szereti a lágy, csorgó levű körtét, az fogyassza gyakran, mert segíti az emésztést a sejtregenerációt. Antioxidáns hatású flavonoidokban bővelkedik, és van benne kalcium, vas, magnézium és K-vitamin is. (Fotó: Pexls.com / Any Lane)
Fotó megosztása:
8 dolog, amiért még nagyon fontos a hidratáltság
- Elengedhetetlen a méregtelenítő folyamatokhoz
- Nélkülözhetetlen az anyagcserefolyamatokhoz
- Az ízületek mozgékonyságához
- Hőszabályozáshoz
- A bőr védelmező funkciójának megfelelő működéséhez
- Emésztés optimális működéséhez
- Az optimális máj- és vesefunkciókhoz
- Az emésztőrendszer mikroflórájának egészségéhez
Forrás: Realsimple.com