Házi fagyi banánból
Csupán két összetevőből tudsz mentes házi fagyit csinálni, egy turmixgép segítségével. Az alapreceptet variáld ízlés szerint, gyümölcsök, csoki, karamell, stb. hozzáadásával.
Hozzávalók (nagyjából 4 adaghoz):
- 4 darab érett banán
- 3-4 evőkanál tej vagy növényi tejhelyettesítő
Elkészítés:
- A meghámozott banánokat vágd nagyobb darabokra, majd tedd jól zárható zacskóba, és fagyaszd le.
- Ha megfagytak a banándarabok, tedd erős, nagy teljesítményű turmixgépbe – mindenképpen olyanba, ami jég turmixolására is alkalmas –, és turmixold le annyi tejjel, hogy krémes legyen az állaga.
- A kész jégkrémet ízesítsd ízlés szerint. Ízlés szerint vissza is teheted a fagyasztóba fogyasztás előtt.
Gyors csokis-mogyoróvajas falatkák
Egy minimális főzést igényel ez a recept, de a sütőt nem kell bekapcsolnod, és így is nagyon gyorsan elkészül!
Hozzávalók (nagyjából 18 darabhoz):
- 125 g mogyoróvaj
- 85 g méz
- 60 g vaj vagy kókuszolaj (szilárd állapotában kimérve)
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- ¼ teáskanál só
- 1 teáskanál vanília aroma
- 80 g zabpehely
- 25 g kókuszreszelék
Elkészítés:
- A mogyoróvajat, a mézet, a vajat vagy kókuszolajat, és a sót tedd egy edénybe, és folyamatos keverés mellett nagyon lassú tűzön addig melegítsd, amíg felolvad és egynemű lesz.
- Add hozzá a vaníliát és a kakaóport, és keverd jól össze.
- Add hozzá a zabot, és keverd jól össze.
- Add hozzá a kókuszt is, és kevergesd addig, amíg teljesen össze nem áll.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára tegyél egy evőkanálnyi adagokat, formázd meg egy kicsit, majd ha kihűlt, tedd a hűtőbe, amíg teljesen össze nem áll.
Epres-görög joghurtos ”tiramisu” pohárkrém
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 300 g eper, és néhány szem a díszítéshez
- 250 g mascarpone
- 250 g görög joghurt
- 8 darab babapiskóta
- 3,5 evőkanál cukor
- friss citromlé
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 100 milliliter espresso, nagyobb gyerekek esetén koffeinmentes kávé, kisebbek esetén kakaó
- kakaópor a díszítéshez
Elkészítés:
- A megmosott epret pürésítsd le 1,5 evőkanál cukorral és egy kevés citromlével, majd tedd a hűtőbe.
- Kézi habverővel keverd össze a mascarponet és a görög joghurtot 2 evőkanál cukorral, 1 evőkanál citromlével és a vaníliával. Ezt is tedd a hűtőbe.
- Vegyél elő négy poharat, majd mindegyikbe kanalazz egy kis eperpürét. Minden pohárba tegyél 1 összetört babapiskótát, majd erre önts 1-2 teáskanálnyi kávét/kakaót.
- Erre kanalazz egy réteg mascarponés krémet, majd mindegyik pohárba jöhet még egy összetört babapiskóta, és 1-2 teáskanálnyi kávé/kakaó.
- Erre jöhet még egy réteg eperpüré, majd még egy réteg krém.
- Minden pohárkrém tetejét szórj meg kakaóporral, majd tedd hűtőbe legalább 2 órára. Tálaláskor díszítsd eperrel.
(Források: bbcgoodfood.com, joyfoodsunshine.com, cinnamonandcoriander.com)