Család

Három sütés nélküli desszert a nyárra

Készíts egy gyors finomságot a családnak anélkül, hogy be kellene kapcsolnod a sütőt! Mi most három receptet mutatunk!
2023. Július 04.
epres desszert
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Házi fagyi banánból

Csupán két összetevőből tudsz mentes házi fagyit csinálni, egy turmixgép segítségével. Az alapreceptet variáld ízlés szerint, gyümölcsök, csoki, karamell, stb. hozzáadásával.

Hozzávalók (nagyjából 4 adaghoz):

  • 4 darab érett banán
  • 3-4 evőkanál tej vagy növényi tejhelyettesítő

 

Elkészítés:

  1. A meghámozott banánokat vágd nagyobb darabokra, majd tedd jól zárható zacskóba, és fagyaszd le.
  2. Ha megfagytak a banándarabok, tedd erős, nagy teljesítményű turmixgépbe – mindenképpen olyanba, ami jég turmixolására is alkalmas –, és turmixold le annyi tejjel, hogy krémes legyen az állaga.
  3. A kész jégkrémet ízesítsd ízlés szerint. Ízlés szerint vissza is teheted a fagyasztóba fogyasztás előtt.

 

Gyors csokis-mogyoróvajas falatkák

Egy minimális főzést igényel ez a recept, de a sütőt nem kell bekapcsolnod, és így is nagyon gyorsan elkészül!

Hozzávalók (nagyjából 18 darabhoz):

  • 125 g mogyoróvaj
  • 85 g méz
  • 60 g vaj vagy kókuszolaj (szilárd állapotában kimérve)
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • ¼ teáskanál só
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 80 g zabpehely
  • 25 g kókuszreszelék

 

Elkészítés:

  1. A mogyoróvajat, a mézet, a vajat vagy kókuszolajat, és a sót tedd egy edénybe, és folyamatos keverés mellett nagyon lassú tűzön addig melegítsd, amíg felolvad és egynemű lesz.
  2. Add hozzá a vaníliát és a kakaóport, és keverd jól össze.
  3. Add hozzá a zabot, és keverd jól össze.
  4. Add hozzá a kókuszt is, és kevergesd addig, amíg teljesen össze nem áll.
  5. Egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára tegyél egy evőkanálnyi adagokat, formázd meg egy kicsit, majd ha kihűlt, tedd a hűtőbe, amíg teljesen össze nem áll.

 

Epres-görög joghurtos ”tiramisu” pohárkrém

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 300 g eper, és néhány szem a díszítéshez
  • 250 g mascarpone
  • 250 g görög joghurt
  • 8 darab babapiskóta
  • 3,5 evőkanál cukor
  • friss citromlé
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 100 milliliter espresso, nagyobb gyerekek esetén koffeinmentes kávé, kisebbek esetén kakaó
  • kakaópor a díszítéshez

 

Elkészítés:

  1. A megmosott epret pürésítsd le 1,5 evőkanál cukorral és egy kevés citromlével, majd tedd a hűtőbe.
  2. Kézi habverővel keverd össze a mascarponet és a görög joghurtot 2 evőkanál cukorral, 1 evőkanál citromlével és a vaníliával. Ezt is tedd a hűtőbe.
  3. Vegyél elő négy poharat, majd mindegyikbe kanalazz egy kis eperpürét. Minden pohárba tegyél 1 összetört babapiskótát, majd erre önts 1-2 teáskanálnyi kávét/kakaót.
  4. Erre kanalazz egy réteg mascarponés krémet, majd mindegyik pohárba jöhet még egy összetört babapiskóta, és 1-2 teáskanálnyi kávé/kakaó.
  5. Erre jöhet még egy réteg eperpüré, majd még egy réteg krém.
  6. Minden pohárkrém tetejét szórj meg kakaóporral, majd tedd hűtőbe legalább 2 órára. Tálaláskor díszítsd eperrel.

 

(Források: bbcgoodfood.com, joyfoodsunshine.com, cinnamonandcoriander.com)