
(Kép forrása: Getty Imges)
A megfelelő receptekkel és néhány tanács betartásával tényleg nagyon praktikus konyhai eszköz tud lenni egy forrólevegős sütő. Ha még csak most ismerkedsz ezzel az eszközzel, hoztunk neked néhány tippet az alábbi galériában, hogy már most profi módon tudd használni az air fryeredet.
Érdemes tudni, hogy bár hasznos eszköz, de van néhány olyan étel, amit nem érdemes a forrólevegős sütőben elkészíteni – erről korábbi cikkünkben tudsz majd olvasni. Ha pedig ahhoz keresel tanácsot, hogyan tisztítsd ki az air fryert, ebben az írásunkban megtalálod.
7 fotó megtekintése
Galéria
Hét hasznos tipp, ha most lett air fryered
1/10
Ne felejtsd el előmelegíteni
Ahogy a klasszikus sütőt, úgy az air fryert is érdemes előmelegíteni használat előtt. Válaszd ki a te sütődnél az ételhez ajánlott megfelelő hőmérsékletet, majd hagyd előmelegedni körülbelül 3 percig, mielőtt az ételt a kosárba tennéd. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
2/10
Ne pakold tele a kosarat egy rétegben süss az air fryerben
Ha a forrólevegős sütőd kosarát teljesen meg szeretnéd tölteni, ha úgy akarsz benne sütni, hogy több rétegbe teszed bele az ételt, valószínűleg nem fog alaposan átsülni, és nem lesz olyan ropogós, mint amilyet várnál. Hagyj helyet a kosárban, terítsd szét benne az ételt, amennyire csak lehet, adagokban készítsd el. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
3/10
Rázd meg időnként a kosarat sütés közben
Ha néhányszor megrázogatod a kosarat sütés közben, az segít, hogy az étel még egyenletesebben tudjon átsülni, megpirulni. Ugyanígy figyelj arra, hogy ha olyan ételt sütsz, például zöldséget vagy húst, akkor azt forgasd meg, hogy ne égjen le az egyik oldala. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
5/10
Használj olajat a sütéshez de ne túl sokat
Ahogy azt a neve is mutatja, a forrólevegős sütők lényege, hogy nem zsiradékban kell sütni bennük az ételt, hanem forró levegővel. Egy kevés olajra szükség lehet bizonyos ételeknél, hogy kellően szaftosak legyenek. Ehhez érdemes egy olajpermetező palackot venned, és ezzel enyhén befújnod olajjal az ételeket – nem a kosár alját. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
6/10
Ne süss benne szószos fogásokat
A szószos, szaftos ételnek az a veszélye az air fryerben, hogy átcsepeghet a kosáron és ráéghet az eszköz aljára a mártás. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
7/10
Gyorsan megsül benne az étel
A forrólevegős sütőben gyorsabban megsülhet az étel, mint a hagyományos sütőben. Nyugodtan kiveheted a kosarat időnként, hogy rápillants, hogy áll az étel – pláne, hogy van, amit meg is kell forgatni. Az eszközöd leírásában valószínűleg találsz egy táblázatot is arra, hogy milyen étel mennyi idő alatt készül el, és hogy milyen hőmérsékleten süsd ezeket. Számolj azzal is, hogy minél kevesebb étel van a sütőben, annál gyorsabban sülhet meg. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
9/10
Újramelegítéshez is használhatod
Mikró helyett használhatod az air fryert is arra, hogy újra felmelegítsd benne az ételt – de ez nem mindegyik fogással működik. A szószos, mártásos ételekhez ne ezt használd. Pár percre tedd be az ételt az újramelegítéshez (nagyjából 3-6 percre), és közben forgasd meg. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Kapcsolódó cikkek
Fotó megosztása: