Arra, hogy a mai gyerekek milyen ételeket esznek az iskolai menzán, rengeteg szempár figyel, a mi időnkben közel sem övezte ekkora figyelem, mikor mi kerül a tányérunkra. A műanyag kancsóban felszolgált tea (aminek már a nevébe is beleborzongunk felnőtt fejjel…) mellett jó pár olyan fogás is akadt a repertoárban, amit soha nem fogunk elfelejteni.
Utólag visszagondolva nehéz eldönteni, hogy mi volt a sulikoszt varázsa. Vajon az, hogy társaságban ettünk vagy az, hogy tényleg jól főztek a konyhás nénik? Erre nagy valószínűséggel hiába várjuk a választ, a legjobb, ha kiegyezünk abban, hogy egy kicsit mindkettő igaz volt.
Hiába, a kalóriában bővelkedő, vitaminokban és egészséges összetevőkben viszont szegényebb menzamenü időnként olyan jól sikerült, hogy még repetáért is sorba álltunk. Akadtak azonban olyan napok is, amikor csak jobbra-balra tologattuk a villával az ételt, mert képtelenek voltunk a szánkba venni.
Kinek ezért, kinek azért, biztosan örökre az emlékezetébe égtek az iskolai ebédek, amikre ha másért nem, a nosztalgia kedvéért jól esik visszagondolni! Neked volt kedvenced?
8 fotó megtekintése
Paradicsomleves
Paradicsomleves betűtésztával: ha ma kerülne elénk, valószínűleg nem kanalaznánk olyan lelkesen, mint régen, gyerekként viszont szerettük benne, hogy olyan édes. Ám mielőtt megettük volna, elmaradhatatlan szertartás volt, hogy a nevünk betűit kihalásszuk a levesből és a tányér szélén sorba rendezzük. (Fotó: Getty Images)
Fotó megosztása:
Sárgaborsó főzelék
Sárgaborsó főzelék: egyike volt azoknak a fogásoknak, amit otthon nem voltunk hajlandóak megenni, a menzán viszont igen. A sárgaborsó annyira szétfőtt benne, hogy levesnek is nyugodtan nevezhették volna, csak az árulkodott róla, hogy inkább főzelékkel állunk szemben, hogy valamilyen feltét is járt hozzá. (Fotó: Getty Images)
Fotó megosztása:
Fagyasztott zöldség
Finomfőzelék: a nevével ellentétben nem mindig sikerült jól, a zöldborsó és az apróra kockázott répa mellett olykor lisztcsomók is maradtak a rántásban. Kárpótlásként viszont nem főzték túl gyakran. (Fotó: Getty Images)
Fotó megosztása:
Paradicsomos húsgombóc
Paradicsomos húsgombóc: a teljesség kedvéért főtt krumpli is került mellé, egyike volt a legjobban sikerült (és a konyhás nénik számára legmacerásabb) fogásoknak. A másik menzás remekmű, amit a mi sulinkban sokan szerettek (és otthon valószínűleg soha nem került terítékre) a meggymártással és burgonyával tálalt főtt hús. (Fotó: Getty Images)
Fotó megosztása:
Mákos nudli
Mákos nudli: egy kezünkön meg tudtuk számolni, hányszor került sorra ez az étel, általában ünnepek előtt készítették, mi pedig odáig voltunk a boldogságtól. (Fotó: Getty Images)
Fotó megosztása:
Grízes tészta:
Grízes tészta: mai fejjel már tudjuk, hogy nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, a ronggyá főtt tészta és a pirított dara páratlan párosát baracklekvárral és porcukorral tették még kalória- és szénhidrátdúsabbá. (Fotó: Getty Images)
Fotó megosztása:
Lekváros bukta
Lekváros bukta: mindig valamilyen tartalmas leves után jött, és mi abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy sokszor még langyosan tették a tányérra. Emiatt sokszor át is ugrottuk az első fogást. A benne lévő beton keménységű lekvárral azonban nem sikerült barátságot kötni, buktaevés előtt így azt gondosan kinyomtuk belőle - ki is jött egyben, fura halmazállapotának köszönhetően! (Fotó: Getty Images)
Fotó megosztása:
Piskóta
Piskóta csokiöntettel: ha valamiből, akkor ebből szinte mindenki repetázott és árgus szemmel figyelte, mekkora darabot kapott a másik. Az sem volt mindegy, kinek jutott a süti széle vagy a közepe, ahogy az sem, hogy mennyi jutott a csokiszószból a tányérra, mert mindenki nagyobbat és többet akart. (Fotó: Getty Images)
Fotó megosztása:
Nyitókép: Fortepan – Baráth Endre