Család

Kimerült vagy? Lehet, hogy valami elszívja az energiád

Minden tevékenység, amit végzünk, energiát emészt fel, de vannak olyan apró, váratlan dolgok is, amelyek elszívják az energiát.
2023. Január 12.
Kimerült nő asztalnál ül a laptopjával
Kép: Getty Images

Ha arra gondolsz, hogy mi minden merít le, valószínűleg neked is a munka, a napi utazás, vagy az ügyintézés jut először eszedbe.

De vannak kisebb, hétköznapi dolgok, amelyek rettentően kimerítőek, energia elszívók tudnak lenne. Erről még könyv is született – The Book of Boundaries: Set the Limits That Will Set You Free, magyarul kb. úgy hangzik, hogy Határokat szabni, amelyek felszabadítanak-, a szerző, Melissa Urban szerint ezek olyan láthatatlan dolgok, amelyek elszívják az energiánkat, és a nap végén emiatt vagyunk kimerültek. Szerinte minden egyes interakció másokkal, legyen az egy telefonbeszélgetés az anyukáddal, csetelés, kommentelése egy cikknek, mind-mind rengeteg energiát emészt fel, amitől túlterheltnek, időnként frusztrálnak vagy egyszerűen csak kimerültnek érezhetjük magunkat.

Mire gondol Urban, amire elsőre nem is tekintenél úgy, mint ami kimerítő számodra?

A telefonod és a közösségi média

Már önmagában az állandó készenléti állapot, a képek, videók nézegetése, a hozzászólások olvasgatása

A gyerekeid

Bármennyire is csodálatosak, időnként minden szülő azt érzi, hogy ez neki sok: állandóan szükségük van valamire, folyamatosan zizegnek körülötted.

Az energiavámpírok

Igen, bizonyos emberek pár perc alatt is leszívják az energiánkat. Például azok, akik folyamatosan panaszkodnak, rossz indulatúak, pletykálnak, mindig támogatásra van szükségük.

Ha túl sokáig rágod magad egy hétköznapi bosszúságon

Hányszor történt meg veled, hogy a reggeli a dugón annyira felidegesítetted magad, hogy tönkretette az egész napodat?

Gyakorlatok, amik segítenek visszatalálni az egyensúlyhoz

Alayna L. Park, pszichológia adjunktus a HuffPostnak elmondta, hogy a mindfulness az, ami képes mindezt ellensúlyozni és a jelen pillanatra odafigyelni.

A mindfulnessen kívül segíthet, ha pontosan felméred, mi az, ami elszívja az energiádat, ha egy kimerítő tevékenység után megjutalmazd magad valamivel (aprósággal, egy sétával, 10 perc pihenővel, stb), ha tudsz határokat szabni. A tudatosság és a jelenben levés az, amivel visszatalálhatsz egy egyensúlyhoz és visszanyerheted az energiádat.

Forrás: huffpost.com