Család

Magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek – ezeket is érdemes fogyasztani nyáron

A kánikula idején még inkább oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra, lehetőleg vízzel. Emellett pedig érdemes fogyasztani magas víztartalmú ételekből is. Az alábbi gyümölcsök és zöldségek is ilyenek, ezek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hidratáltak legyetek.
2024. Július 20.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Görögdinnye – víztartalom: 92%

A görögdinnye nagyon magas víztartalmú gyümölcs, ami jól behűtve nagyon jól tud esni a nyári nagy melegben. C-vitamint, A-vitamint magnéziumot, és antioxidánsokat is tartalmaz, köztük likopint. Alacsony a kalóriatartalma: egy csészényi (kb. 150 gramm) mindössze 46 kalória.

Eper – víztartalom: 91%

A szintén vízben gazdag eper is antioxidánsforrás, és vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, köztük C-vitamint, folátot és mangánt. Amellett, hogy magában fogyasztjátok, érdemes kipróbálni turmixokban, banánból készült házi fagyi ízesítőjeként, vagy akár a salátához adva.

Sárgadinnye – víztartalom: 90%

A vízben gazdag sárgadinnye jó A-vitamin forrás, ami erősíti az immunrendszert. Fogyasszátok jól behűtve magában, görögdinnyével, salátákba keverve, turmixokban vagy joghurtba keverve.

Őszibarack – víztartalom: 89%

A barackban A- és C-vitamin és B-vitaminok is megtalálhatók, és kálium is. Víz és rosttartalma miatt laktató gyümölcs, aminek alacsony a kalóriatartalma: egy közepes barackban nagyjából 60 kalória van. Túróval vagy natúr joghurttal nagyon jó uzsonna lehet.

Narancs és grépfrút – víztartalom: 88%

Remek C-vitamin forrás a narancs, ami káliumot, antioxidánsokat és flavonoidokat is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. A grépfrút rostokban gazdag, antioxidánsforrás, és számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve az A-vitamint, káliumot és folátot. Különösen magas az immunerősítő C-vitamin tartalma.

Uborka – víztartalom: 95%

Az egyik legmagasabb víztartalmú zöldség az uborka, de némi tápanyag is van benne, például K-vitamin, kálium és magnézium is. Nagyon alacsony a kalóriatartalma: egy 100 grammos adagban csupán 16 kalória van.

Szárzeller – víztartalom: 95%

Az uborkához hasonlóan folyadékban gazdag a zeller, amiből egy 100 grammos adagban szintén csak 16 kalória van. Rostban gazdag, és magas a K-vitamin- és a káliumtartalma. Nyersen és főzve is fogyasztható, salátákba, levesekbe is tehetitek, és remek mártogatósok mellé.

Paradicsom – víztartalom: 94%

Szintén jól hidratál a paradicsom, aminek a 94%-a víz. A paradicsom ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, köztük A- és C-vitaminban is, és antioxidánsokat is tartalmaz, mint a likopin.

Kaliforniai paprika – víztartalom: 92%

Lédús zöldség a kaliforniai paprika is, ami gazdag rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, köztük káliumban és B-vitaminokban, és karotinoid antioxidánsokat is tartalmaz. A zöldségek közül ebben található a legtöbb C-vitamin.

(Forrás: healthline.com)