Család

Néhány tipp a zöldségek és a gyümölcsök tárolásához

Ezekre is érdemes figyelni, hogy egy kicsit tovább maradjanak frissek a zöldségek és gyümölcsök.
2024. Október 14.

Egy kis előkészülettel tovább frissen tarthatjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket a hűtőben, ezzel is csökkentve az élelmiszerpazarlást, ha hajlamosak vagyunk megfeledkezni a maradékokról.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Saláta és papírtörlő

A StopFoodWaste tanácsa alapján a HuffPost azt írja, hogy az előre csomagolt salátánál célszerű nem az egész keveréket a zacskóban vagy a dobozában hagyni, hanem a felét egy légmentesen záródó edénybe áttenni. Ehhez tegyél az edény aljára egy papírtörlőt, arra a salátát, majd a tetejére még egy papírtörlőt. Ezután fedd le a dobozt, majd forgasd át egyszer, mielőtt elteszed a hűtőbe. Így már lesz helye a zöldségnek, hogy lélegezzen, a papírtörlő pedig magába tudja szívni a párát és a felesleges nedvességet, hogy ne legyen annyira hamar nyálkás a saláta.

Bogyós gyümölcsök és ecet

Az allrecipes alapján azt írják, hogy egy rész ecet és három rész víz keverékében áztassuk egy-két percre a bogyós gyümölcsöket, majd öblítsük le tiszta vízzel, hogy ne maradjanak ecet illatúak és ízűek. Ezt követően tároljuk a hűtőben.

Ha csak egy kevés citromlé kell

A félbevágott citromok talán az egyik leggyakrabban elfelejtett és később kidobásra ítélt maradék gyümölcsök. Ha egy recepthez vagy a tához csak egy kevés citromlére van szükség, egyszerűen csak mosd meg alaposan, majd szúrd meg egy helyen, és úgy nyomj ki belőle egy kis levet, javasolja a Food Republic.

A sárgarépát tedd vízbe

A Reader’s Digest szerint a maradék sárgarépa kiszáradását segíthet megelőzni, ha levágjuk a zöld leveleit, majd egy vízzel megtöltött edénybe tesszük és úgy a hűtőbe.

Hogy ne barnuljon az avokádó

Ha csak egy fél avokádóra van szükség, a hűtőben tárolandó másik felét kend be egy kis citromlével, a portál szerint – ez segít egy kicsit tovább megóvni a megbarnulástól. Az avokádó ugyanis olyan enzimeket tartalmaz, ami miatt az oxigén hatására megbarnul, de a citromsav ezt segíthet lassítani.

Az almát így védd a barnulástól

Ha maradék almaszeleteket óvnád meg a megbarnulástól, arra pedig azt a tippet ajánlják, hogy egy áztasd be hideg sós vízbe a szeleteket. Ne tegyél túl sok sót a vízbe (fél literhez maximum negyed táskanál elegendő), hogy ne vegye át a gyümölcs az ízét. Öt perc áztatás után vedd ki az almacikkeket, majd szárítsd meg és tedd a hűtőbe légmentesen lezárva.

Gyökérzöldségek

A nytimes.com Wirecutter blogja szerint a sárgarépa, a cékla vagy a fehérrépa zöldjét szedd le a zöldségekről a vásárlás után, mert ez elvonhatja belőlük a nedvességet. A zöldségeket ezután tedd lezárható tasakba vagy légmentesen zárható dobozba, majd úgy a hűtőbe, hogy tovább frissek maradjanak. A retekkel hasonló a helyzet: a leveleitől megfosztva, légmentesen lezárt edényben tovább el tud állni a hűtőben.

Hagyma és fokhagyma

A blog szerint a hagyma és a fokhagyma esetében az a titok, hogy szárazak maradhassanak. Ehhez sötét, hűvös helyen kell tárolni ezeket a zöldségeket, lehetőleg alacsony páratartalom mellett. Műanyag zacskó vagy légmentesen záródó doboz helyett fedő nélküli tárolóba célszerű tenni a hagymákat.