Gyerek

Egyre népszerűbb az avokádó – Miért szeretjük annyira?

Szerte a világon élénken érdeklődnek a szuperélelmiszerként nyilvántartott avokádó iránt a kereskedők és a fogyasztók. Ami nem csoda, mert az avokádó 20 féle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és tele van egészséges, telítetlen zsírral.
2022. Február 10.
Egyre népszerűbb az avokádó - Miért szeretjük annyira? (Fotó: Getty Images)

Az utóbbi öt évben exponenciálisan nőtt az európai avokádófogyasztás – írja a Sokszínű Vidék a Magyar Mezőgazdaság alapján. 

Lengyelországban volt a legnagyobb a növekedés, ott 123 százalékkal több fogyott belőle, de a német, spanyol és olasz vásárlók is több mint megkétszerezték az avokádófogyasztásukat. Az egy főre eső fogyasztásban Dánia az első, évente majdnem 2,5 kilogrammal. Ezt követi Spanyolország, Hollandia, Nagy-Britannia, Franciaország és Svédország – ezekben az országokban mind több mint 2 kilogramm/fő az évi avokádófogyasztás.

A portál szerint az avokádó több mint 20 hasznos anyagot, vitamint, ásványi sót, zsírt és rostot tartalmaz. A zsírtartalma különösen magas, de nagyrészt telítetlen zsírsavak vannak benne, amelyek viszont jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Egy adag (2 evőkanál zúzott gyümölcs) energiatartalma 50 kalória.

A WebMD szerint 100 gramm avokádó elfogyasztásával 485 milligramm káliumhoz, 81 mikrogramm folsavhoz – ami a kismamák számára is fontos vitamin -, 0,257 milligramm B6-vitaminhoz, 10 milligramm C-vitaminhoz és 2,07 milligramm E-vitaminhoz is hozzájutunk.

A gyümölcs alacsony cukortartalmú, a benne található rostok pedig segítik a hosszabb jóllakottságérzetet.

A babának is adhatod

Az avokádó az egyik olyan gyümölcs, amit már a hozzátáplálás kezdetétől, 6 hónapos korától kaphat a baba is. A Whattoexpect.com portál is kiemeli, hogy az avokádó bővelkedik egészséges zsírokban, melyek támogatják a babák és a kisgyerekek agyfejlődését. A gyümölcsben megtalálható kálium pedig kulcsfontosságú az erős, egészséges izomszövet felépítésében. A benne található rostok a székrekedés megelőzését is segíthetik.

A kisbabák számára lágy, krémes állaga, és enyhe íze miatt is ideális, mint az első ételek egyike. Valójában nem is kell túl sokat bajlódni a gyümölcs előkészítésével, csak arról győződj meg, hogy az avokádó legyen kimagozva, teljesen meghámozva, és legyen kellően érett (a héjának ehhez sötétnek kell lennie, és enyhén meg kell tudni nyomkodni is). Ezután pürésítsd a gyümölcshúst. A nem elég érett avokádó, illetve a héjdarabok kemények lehetnek, ami fulladásveszélyt jelenthet.

A babák szeretik banánnal összeturmixolva, ha nagyobb a gyerek, akkor készíthetsz neki pirítósra fokhagymás guacamole krémet, ami egész biztosan az egész család kedvence lesz.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu/babaszoba.hu