Az utóbbi években számos diéta, étkezési szokás terjedt el, amelyek a testsúlycsökkentés mellett az egészség javítását tűzik ki célul. A skandináv étrend egyre népszerűbb, egyre többen fedezik fel.
Az északi országokból származó diéta a régió hagyományos étkezési szokásain alapul, és különösen a konzervált és füstölt halakra összpontosít – hívja a figyelmet Facebook posztjában a Rizikometer.
A skandináv étrendben nagy szerepet kapnak a friss és tartósított bogyós gyümölcsök, gyökérzöldségek, gyógynövények és a teljes kiőrlésű gabonafélék is. A legkülönfélébb halak és a tenger gyümölcsei nem meglepő szintén részei a skandináv étrendnek, a poliptól, a tintahalon át a makréláig. Jellemzője továbbá, hogy alacsony a szénhidráttartalma és magas a fehérjében.
A skandináv diéta nemcsak azt célozza meg, hogy minél egészségesebb, hanem azt is, hogy fenntartható legyen, ezért előnyben részesíti a helyi eredetű összetevőket. Az étrend iránti érdeklődést erősítik azok a kutatások is, amelyek szerint az északi étkezési stílus csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát és javíthatja a szív egészségét.