
(Kép forrása: Getty Images)
A fokhagymára emlékeztető ízű medvehagymát tavasszal lehet gyűjteni és a boltok polcain is megtalálhatjuk. Amellett, hogy ízletes, a medvehagyma egészséges is: gazdag C-vitaminban, ami segíti az immunrendszer működését. Ahogy arról korábban a Házipatika írt, a népi gyógyászatban a gyógynövényt vér- és vesetisztítóként tarják számon, és úgy tartják, hogy fokozza az étvágyat és az emésztést is.
Nagyon fontos, hogy medvehagymát megbízható helyről vásároljunk, illetve legyünk nagyon óvatosak a gyűjtése során, mert leveleit könnyen össze lehet téveszteni a gyöngyvirággal. Utóbbi fogyasztása viszont súlyos, akár életveszélyes mérgezést is okozhat. Arról, hogy hogyan lehet a két növényt megkülönböztetni, nemrégiben itt írtunk.
Ha pedig már beszerezted a medvehagymát, ajánlunk hozzá néhány receptet a Nosalty recepttárából.
Gyors harapnivaló hétvégére medvehagymával
A pogácsa az egyik legfinomabb sós harapnivaló, ami jól variálható és különböző fűszerekkel, magvakkal, sajtfélékkel lehet ízesíteni. A medvehagymát sem érdeme kihagyni belőle, így, ha van belőle egy csokorra való, készítsd el belőle a következő finomságot. A vajas tésztát hamar össze lehet gyúrni, és kétszer fél órát kell pihentetni, így viszonylag gyorsan elkészül ez a tavaszi harapnivaló.
Tovább a recepthez: Medvehagymás pogácsa

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)
Sós muffin medvehagymával és újhagymával
Muffinból nem csak édes változatok léteznek, és érdemes időnként valamilyen sós ízesítésűt is készíteni. Ilyen a következő recept is, amit a medvehagymán kívül a parmezán, az újhagyma és a petrezselyem tesz annyira ízletessé. Vendégváró finomságnak, délutáni harapnivalónak is remek, de akár reggeli vagy tízórai is lehet a gyerekeknek.
Tovább a recepthez: Medvehagymás minimuffin

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)
Egy különleges krémleves ebédre
Ha szeretitek a krémleveseket, ezt a szezonális receptet is érdemes kipróbálni! A medvehagyma mellett burgonya és tejszín is kerül bele, így tényleg krémes állagú lesz. A tetejére kerülhet pirított kenyérkocka, sajt, pirított olajos magvak, vagy akár bacon chips is.
Tovább a recepthez: Egyszerű medvehagyma-krémleves

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)
Ha eltennéd későbbre
Ahogy más zöldfűszerekből, úgy a medvehagymából is készíthető pesto, amivel egy kicsit kitolható a szezon, hiszen hűtőben, olajban eltéve egy ideig eláll. A pestot tehetitek pirítósra, melegszendvicsre, pizzára, és persze tésztaszósznak is remek! A következő egy egyszerű recept hozzá, mandulával, parmezánnal és olíva olajjal.
Tovább a recepthez: Medvehagymás pesto mandulával

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)
Így még biztosan nem próbáltad
Különleges tojásos felfújt is készülhet medvehagymával, akár húsvétra is. De lehet belőle reggeli, ha szendvicsbe tennéd, valamilyen tavaszias, könnyű zöldséges vagy újburgonyás körettel pedig főétel is. A medvehagyma mellett a füstölt sajt teszi még karakteresebbé az ízét.
Tovább a recepthez: Medvehagymás-tojásos felfújt

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)