Család

Szuper babás és családi szakácskönyvek, amik megkönnyíthetik a menütervezést

Éppen a hozzátáplálás időszakában vagytok? Vagy már nagyobb a gyermeked, de válogatós? A következő szakácskönyvek megkönnyítik a főzést a családnak!
2025. Június 19.

Gyorsan készítenél olyan ebéde, amiből a babának is ki tudsz venni egy adagot a püréhez, a többiből pedig a család további tagjainak készülhet főétel? Vagy a hozzátápláláson már túl vagytok, viszont a kisgyereked, ovisod válogatós? Hoztunk néhány hasznos szakácskönyvet, amik segíthetnek ilyen helyzetekben.

anya lányával főz

(Kép forrása: Getty Images)

Ha nagyobbak a gyerekek, akkor pedig akár együtt is főzhettek: ezzel is jobban megismerkedhetnek az ételekkel, az egyes alapanyagokkal, az egészséges étkezési szokásokkal, és új fogásokkal. A közös főzés ráadásul több képességet is fejleszt, mint azt elsőre hinnénk: gyakorolni lehet például a matematikai alapfogalmakat a számolással, méréssel, felfedezhet új ételek, más országok fogásait, fejlődik a szókincs a konyhai, sütés-főzéshez kapcsolódó kifejezésekkel. Emellett remek közös időtöltés is lehet az együtt főzés. (Ebben a cikkünkben adtunk arra ötleteket, miben tudnak segíteni a konyhában az egyes életkorokban a gyerekek.)

A hozzátáplálástól kezdve a családi kirándulásra csomagolt uzsiig

Ambrus Éva: Anya, kérek még! (Kép forrása: lira.hu)

Ambrus Éva: Anya, kérek még! (Kép forrása: lira.hu)

Ha éppen a hozzátáplálás időszakában vagytok a babával, ajánljuk a figyelmedbe Ambrus Éva: Anya, kérek még! című könyvét, ami a hozzátáplálás kezdetétől hasznos lehet. Segít, hogy milyen alapanyagokkal, konyhatechnológiai eljárásokkal kezdj hozzá, és a gyakorlati tippek mellett receptötleteket is találsz pürékkel, kisgyerekeknek valókisgyerekeknek való ételekkel, házi kekszekkel, nasikkal, tortákkal és ünnepi fogásokkal is.

Rebecca Wilson: Mit főzzön anya? (Kép forrása: bookline.hu)

Rebecca Wilson: Mit főzzön anya? (Kép forrása: bookline.hu)

Szintén a hozzátáplálás időszakától hasznos szakácskönyv Rebecca Wilson: Mit főzzön anya? című kötete. Nem szeretnél egyszerre többfélét főzni? Ebben a kötetben olyan recepteket találsz, amikből a kisbaba étele is elkészíthető és a család többi tagjának ebédje vagy vacsorája is. Az ételek gyorsan megfőzhetők, és a baba hathónapos korától kezdve ad ötleteket a könyv a családi menükhöz.

Szabó-Ballók Amarilla: Csomagolj a családnak! (Kép forrása: animuscentral.hu)

Szabó-Ballók Amarilla: Csomagolj a családnak! (Kép forrása: animuscentral.hu)

Szabó-Ballók Amarilla: Csomagolj a családnak! szakácskönyve különösen hasznos lehet nyárra, ha útra keltek, az iskolai időszakban pedig a tízórai, illetve ebéd csomagolásában segít, 95 színes recepttel. A könyvben található ételek könnyen elkészíthetőek, és reggelihez, ebédhez, vacsorához is ad ötleteket a szerző, és kirándulásokra vagy nagy családi összejövetelekre készíthető ételekhez szintén. Kész uzsonnásdobozra is találsz benne több példát, ha kipróbálnál valami újabbat, izgalmasat az iskolás gyerekeidnek.

Gyerekbarát receptek, ha válogatósabb a kicsi

Ha a kisgyereked, ovisod esetleg válogatós, vannak olyan szakácskönyvek, amik ilyen helyzetben szeretnének segíteni. Ambrus Évától ajánlunk még egy könyvet, a Válogatós gyerekek – Gyakorlati tanácsok és gyerekbarát receptek válogatós apróságoknak című kötetét, ami a hozzátáplálás időszaka után az olyan esetekben szeretne a szülők segítségére lenni, mint a „nem tetszik a színe”, a „csak a rizst eszem meg”, a „húst nem kérek” és hasonlók. A szerző a nem evés/válogatósság többféle okára ad megoldási javaslatokat, gyakorlati tanácsokat, és persze gyerekbarát receptötleteket is találsz a könyvben.

Szintén hasznos lehet ilyen helyzetben Dénes Dóra: Nincs olyan, hogy rossz evő című könyve, amiből megismerheted azokat a kulcsfontosságú fejlődési szakaszokat, amikor sokat lehet tenni azért, hogy a gyermek megőrizze kíváncsiságát és nyitottságát a különböző ételek iránt, és felfedező evővé válhasson. Van-e kapcsolat gyermekünk evési stílusa és személyisége között? Hogyan gyakorolhatjuk az ízek, állagok elfogadását? Formálhatjuk-e gyermekünk ízlését már a várandósság és a szoptatás idején? – ezekről is szól a szerző könyve, amiben egyszerű, akár a kisgyerekkel közösen is készíthető receptek mellett játékos kóstolóötleteket találsz, amik segíthetnek, hogy a kicsi megismerje saját igényeit, ízlését, erősödik az önbizalma, és megélheti fejlődésének örömét.

Előre elkészített fogások

A menütervezésben tud segíteni Ciara Attwell: Éhesek vagyunk! – Nagy családi szakácskönyve, amiben olyan recepteket találsz, amiket könnyen el tudsz készíteni, akár több napra előre. Amellett, hogy ötletet ad az ételek megtervezéséhez, a könyvben vannak reggelik, gyors ebédek, fél órán belül elkészíthető egytálételek, fagyasztható fogások, nassolnivalók, és tippek a maradékok felhasználására.

Néhány könyv, ha együtt főznétek

Ha nagyobb, kisiskolás gyermeked van, aki szeret segíteni a konyhában, olyan szakácskönyveket is találsz, amiben gyerekbarát receptek vannak. A közös főzéssel könnyen lehet, hogy új ételeket is megkóstol a gyermeked. Egy ilyen szakácskönyv Pierre-Olivier Lenormand: Francia konyha – Burgonya című kötete is, amiben öt burgonyás, „maszatbiztos”, képes receptet találtok, amiket a kis szakácsokkal készíthettek el.

Annabel Karmel: Mókás, gyors és egyszerű – Szakácskönyv gyermekeknek című könyve abban segíthet, hogy felkeltsd a gyermeked érdeklődését a sütés-főzés iránt, amihez egyszerűen elkészíthető, színes recepteket oszt meg a szerző, képekkel illusztrálva. Köztük főételeket és rágcsálnivalókat, nemzetközi ételek gyerekbarát változatát, és mentes, vegetáriánus és vegán fogásokat is.

A hivatalos Harry Potter-szakácskönyv (Kép forrása: animuscentral.hu)

A hivatalos Harry Potter-szakácskönyv (Kép forrása: animuscentral.hu)

Ha pedig Harry Potter rajongók is vannak a családban, akkor az A hivatalos Harry Potter-szakácskönyvet is ajánljuk a figyelmedbe, mágikus receptekkel, amiket a filmek ihlettek. A varázslatos ételeket együtt tudjátok elkészíteni a gyerekekkel, és a könyv sok konyhai tippet és tanácsot is tartalmaz a fiatal, feltörekvő szakácsok részére.