Gyerek

10 fontos kifejezés, amellyel biztathatod a lányodat

A következő kifejezésekkel segítheted a lányodat, hogy bízzon magában, merjen az erejére, kedvességére, képességeire támaszkodni.
2020. Október 14.
10 fontos kifejezés, amellyel biztathatod a lányodat (Fotó: Getty Images)

“Bármi is legyen, szeretlek.”

A “Legyél jó!” és a “Ha ma jó leszel, extra ölelést kapsz tőlem este” helyett érdemes időnként azt mondanod, hogy “Szeretném, ha tudnád, hogy bármi is történjék, szeretlek. A feltétlen szeretetem örökre megmarad, bármi is legyen.“A feltétel nélküli szeretet a pozitív nevelés központi eleme, és ez azt jelenti, hogy a szülő gyermeke iránti szeretete nem attól függ, hogy mennyire viselkedik jól. A feltétel nélküli szeretet elengedhetetlen ahhoz, hogy erős és magabiztos lányt nevelj. Bízz abban, hogy lányod mindig jó, függetlenül attól, milyen hibákat követ el, vagy milyen kihívásokkal kell szembenéznie.

“Gyönyörű vagy, kívül és belül is.”

Ahelyett, hogy “Olyan csinos vagy abban a ruhában” inkább mondd azt a lányodnak, hogy: “Szeretlek ebben a ruhában, és gyönyörű vagy kívül-belül. A szíved is nagyon szép, nem csak a ruhád.“A világ számos olyan üzenetet közvetít a lányoknak, hogy a szépség a külsőségekről szól. Ezért emlékeztesd a lányodat arra, hogy az igazi szépség belülről fakad. Magabiztosság, kedvesség, optimizmus, együttérzés – ezek a tulajdonságok hatékony módon sugározzák a szívből jövő szépséget.

“Erős vagy, és meg tudod tenni. Itt vagyok, hogy támogassalak.”

Ahelyett, hogy például azt mondanád, hogy “Beszélek annak a lánynak az anyukájával, mert nincs rendben, hogy így viselkedik veled” mondhatod neki azt is, hogy “Úgy tűnik, nem tetszik, ahogy az osztálytársad viselkedik veled. Hogyan tudatod vele, hogy szeretnéd, ha kedvesebb lenne veled? Erős vagy, és képes vagy erre. Én pedig itt vagyok, hogy támogassalak.”Annak érdekében, hogy lányod felhatalmazva érezhesse magát a saját problémái megoldására, elengedhetetlen, hogy hagyd próbálkozni. Próbálj ellenállni a késztetésnek, hogy mindig te tegyél meg mindent helyette, vagy mindent megválaszolj helyette. Támogasd azzal, hogy mellette vagy, de engedd, hogy megtalálja a bátorságát, hogy használja a hangját a konfliktusok békés elrendezése során, és a változások kezdeményezéséhez.

“Mit érzel?”

Ahelyett, hogy azt mondod, “Ne sírj emiatt, minden rendben van, de aggódj!“, kérdezd meg inkább, hogy: “Mit éreztél, amikor ez történt?“, vagy “Látom, hogy a testvéred felidegesített. Hogy érzed magad, és mit teszel, hogy jobban érezd magad?“.Ahhoz, hogy lányod érzelmileg erős legyen, elengedhetetlen az érzelmek teljes megélése és feldolgozása. Szülőként fontos tudni, hogy az érzelmek nem jók vagy rosszak, egyszerűen csak vannak. Tanítsd meg a lányodnak, hogy jó, ha érzi ezeket a dolgokat, és hogy az érzései meghatározása segíthet kitalálni, hogyan érezheti magát jobban.Mondd el neki, hogy az olyan érzések, mint a szomorúság, a düh, vagy ha valami rosszul esik, szintén hozzájárulnak az élet teljességéhez, ezért fontos ezeket is megélni. Ahelyett, hogy te oldanád meg a dolgot, ösztönözd a lányodat arra, hogy megtalálja a saját megoldását.

“Nagyon szeretem magamon a … (helyettesítsd be a kedvenc testrészed)! Neked mi a kedvenc testrészed magadon?”

Ahelyett, hogy “Utálom, ahogy a hasam kinéz, le kell fogynom 5 kg-ot!“, sokkal jobb üzenet például az, hogy: “Úgy szeretem, hogy ilyen erősek a lábaim, köszönhetően annak, hogy a gimnáziumban atletizáltam. Ezek a kedvenc testrészeim. Neked melyik a kedvenced magadon, és miért szereted?“.Ha arra tanítod a lányodat, hogy összpontosítson arra, amit szeret a testében, ahelyett, hogy minden egyes részünket szeretnünk kell, leveszi a nyomást róla a “tökéletes testképpel” kapcsolatban. Engedd neki azt is, hogy kifejezze a testével kapcsolatos negatív érzéseit is, és állj ellen a késztetésnek, hogy azt éreztetnéd vele, hogy téved az érzéseivel kapcsolatban. Ehelyett vezesd rá arra, hogy találjon olyat, amit szeret, és segítsd, hogy ezt helyezze gondolatban előre.

“Igazán? Mesélj még erről.”

Ahelyett, hogy “Azt kellett volna csinálnod, hogy…“, vagy hogy “Nem csoda, hogy ez történt, nem kellett volna azt tenned, hogy…“, jobb, ha a következőt mondod a lányodnak: “Igazán? Mesélj még erről. Hogy érezted magad, mi történt? Mit tettél, amikor a tanár ezt mondta? Itt vagyok, hogy meghallgassalak.“Ha figyelmesen meghallgatod a lányodat, azzal erősíted a képességét, hogy megtalálja és használja a hangját. Ez pedig lehetővé teszi, hogy szabadon és teljesen kifejezze magát, ahelyett, hogy megszakítsák a mondandóját, vagy mások segítsék ki. Ha lányod tudja, hogy van olyan, aki mindig meghallgatja, anélkül, hogy kijavítaná, akkor nyitottabbá válhat, megtanulhat bízni a hangjában, kifejezni érzéseit és hatékonyabban kommunikálni.

“Mi segíthet ebben a helyzetben?”

Ahelyett például, hogy “Ne gonoszkodj, én nem gonosz lányt nevelek.“, érdemes azzal próbálkozni, hogy: “Valóban nagy kihívással járhat időnként a barátság a többi lánnyal. Mi segíthetne ebben a helyzetben, és hogyan használhatnád a kedvességet a probléma megoldásához?“.A barátság a lányok között időnként zűrös lehet. Mondd el a lányodnak, hogy milyen is ő valójában – például kedves, jó, szerethető, vicces, találékony, kreatív, gondoskodó, okos, stb. -, és vezesd rá, hogy kreatív módon, a képességeit használva találjon megoldást a problémáira a barátaival (vagy akár az osztálytársaival, testvérével, a szüleivel).

“Látom, hogy vágysz arra, hogy erősnek érezd magad, és ez jó dolog.”

Ahelyett, hogy azt mondod neki, hogy “Ne legyél főnökösködő, senki sem szereti a főnökösködő lányokat.“, vagy “Miért nem tudsz csak figyelni, mindig szembe mész a szabályokkal.“, érdemes kipróbálni a következőt. “Erős a késztetésed, hogy erősnek érezd magad, és ez remek vezetővé tenne. De gyakorolnod kell, hogyan fejezd ki magad tisztelettudóan, próbáld meg ezt újra.” vagy azt, hogy, “Erős a késztetésed, hogy felelősséggel lehess valami iránt, és ez valódi ajándék. Megpróbálod megkérni a barátaidat, hogy játsszák a játékot aszerint, ahogy te ismered, ahelyett, hogy megmondod nekik, mit tegyenek?“.Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója írta azt könyvében, hogy “Ahelyett, hogy azt mondanánk a kislányoknak, hogy főnökösködnek, inkább mondják azt, hogy vezetői képességekkel rendelkeznek.“Nagy ajándék, ha segítesz meglátni a gyermekednek, hogy ez lehet jó dolog is, ahelyett, hogy rossznak neveznéd. Bátorítsd, hogy megtalálja a módját, hogyan tud tiszteletteljesen, becsületesen vezetni.

“Hogyan lehetne elérni a változást, amit látni szeretnél?”

Ahelyett, hogy azt mondod, hogy “Ne panaszkodj emiatt, soha nem változnak meg.” vagy “Azok a lányok gonoszak, velük ne barátkozz.“, mondd inkább azt, hogy: “Látom, hogy nem tetszik azoknak a gyerekeknek a viselkedése. Hogyan lehetne elérni a változást, amit látni szeretnél? Hogyan reagálhatnál úgy, hogy kövessék a példádat?“.Ha ösztönzöd a lányodat arra, hogy lehet megfelelő módon másokra hatni, azzal előremozdíthatod a képességét, hogy pozitív változásokat hozzon létre. Az, hogy megtanítod, hogyan maradjon kedves, empatikus, magabiztos, kitartó, elszánt és tiszteletteljes – még akkor is, ha mások nem azok -, segít, hogy erős karakterré fejlődjön, és magas legyen az önbecsülése.

“Nekem nincs rendben, hogy…” vagy “Szeretném, ha te…”

Ahelyett, hogy azt mondod, “Ezt abba kell hagynod“, vagy “Jobban kellene figyelned arra, amit mondok“, próbáld meg inkább azt, hogy: “Nekem nincs rendben az, hogy veszekedéssel próbálod megoldani a problémád a testvéreddel. Szeretném, ha tartanál egy szünetet, és békésen, szavakkal oldanád meg a problémád.“Ha a lányodat arra neveled, hogy azt mondja ki, amit szeretne, ahelyett, hogy azt mondja, mit nem szeretne, segíthet neki abban, hogy szívesebben működjenek vele együtt mások. Ez abban is segíthet, hogy kevésbé hibáztassanak másokat, és ahelyett, hogy másokra vagy külső körülményekre várnának, maguk vegyék át az irányítást annak az életnek a megteremtésében, amire vágynak.A cikk forrása: mother.ly