Mire figyeljünk, ha medvehagymát szedünk?
Ebben a cikkünkben részletesen leírtuk, de azért felelevenítjük, hogy a medvehagyma könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ami viszont fogyasztásra alkalmatlan, sőt, mérgező. Az illata elárulja melyik növényről van szó: a gyöngyvirág levelének nincs illata, a medvehagymának pedig igen, ami nagyon jellegzetes. A két növény virága is különböző: a gyöngyvirágnak jellegzetes harang alakú fehér virágai vannak, míg a medvehagymának ugyancsak fehér, ám csillag alakú. A medvehagyma levele hosszúkás, kihegyesedő, a gyöngyvirágé azonban szélesebb és fényes. Ha túljutottunk a hagymaszedésen, akkor sokféle finomság készíthető belőle. Mutatunk most hármat.
Medvehagyma krémleves
A medvehagymából tejszínes krémlevest is készíthetünk, nagyon gyorsan megvan.
Hozzávalók: 2 csokor medvehagyma, 2 burgonya, 2 ek vaj, 1 fej vöröshagyma, 2,5dl tejszín, 1 l zöldségalaplé (vagy víz) só, bors
Felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, megfonnyasztjuk, majd hozzákeverjük a megmosott, felaprított medvehagymát. Keverjük rendszeresen, majd a megpucolt, felkockázott krumplit is dobjuk hozzá. Gyakori kevergetés mellett sóval és borssal ízesítsük, majd öntsük fel alaplével és főzzük addig, amíg a krumpli megpuhul. A levest botmixerrel pürésítsük, majd tegyük vissza a tűzhelyre, öntsük rá a főzőtejszínt, és forraljunk rajta egyet.
Medvehagymás csiga
Hozzávalók: 10 dkg medvehagyma, 15 dkg krémsajt, 40 dkg leveles tészta, 2 ek tejföl, 2 tk citromlé, só, bors
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A krémsajtot a tejföllel, a sóval, borssal, citromlével, majd az apróra vágott, megtisztított medvehagymával keverjük jól össze. A leveles tésztát, ha szükséges nyújtsuk ki, majd kenjük meg az alsó harmadát a medvehagymás krémmel. Tekerjük fel a tésztát, vágjuk ujjnyi vastag szeletekre és tegyük a csigákat a sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük a csigákat 18-20 percig.
Medvehagyma pesto
Hozzávalók: 10 dkg medvehagyma, 5 dkg reszelt parmezán, olívaolaj, só, bors, fenyőmag
Megmossuk a medvehagymát, majd megszárítjuk. Szárazon megpirítjuk a fenyőmagot egy serpenyőben, amikor kihűlt, turmixgépben darabosra aprítjuk. Mehet a turmixba a többi hozzávaló is. Annyi olívaolajat adunk hozzá, hogy krémes legyen. Sterilizált befőttesüvegbe tesszük, a tetejére olívaolajat öntünk. Néhány hétig eláll a hűtőben.