
Kép: Getty Images
Ha javítani szeretnénk a bélflóránk egészségén, akkor a probiotikumokkal érdemes kezdenünk. Miért? Mert ezek az élő mikroorganizmusok gazdagítják a bélflórát. A probiotikus baktériumok többek között támogatják az egészséges immunrendszert, az anyagcserét és az emésztést. Kutatások szerint a bélmikrobiom egyensúlyhiánya számos betegséggel, köztük a rákkal és a 2-es típusú cukorbetegséggel is összefüggésbe hozható. A bélflóra egészsége pedig nagyban azon múlik, hogy mit eszünk. Minél több probiotikus ételt eszünk, annál többet teszünk magunkért.
Mutatjuk, milyen élelmiszereket érdemes rendszeresen beépíteni az étrendünkbe azért, hogy megtámogassuk a bélflórát.

9 fotó megtekintése
Galéria

9 étel, ami segít rendbe tenni a bélflórát

1/13
Kép: Getty Images
Almaecet: Fogyasztásával a gyomorsav-termelés kiegyenlítődik, segít megszüntetni a puffadást.
Fotó megosztása:

2/13
Kép: Getty Images
Joghurt: Az egyik legjobb probiotikumforrás.
Fotó megosztása:

3/13
Kép: Getty Images
Kefir: A hagyományos kefirben a tejsavbaktériumok mellett élesztő és ecetsav-baktériumok is találhatók. Ezeknek jótékony hatásuk van a vastagbél bélflórájára és erősítik az immunrendszert.
Fotó megosztása:

5/13
Kép: Getty Images
Kimchi: A koreaiak kedvence, a kimchi, elsősorban erjesztett káposztából készül, és nagy mennyiségben tartalmazza a bélbarát baktériumot, a Lactobacillust.
Fotó megosztása:

6/13
Kép: Getty Images
Kombucha: A Kínából származó édesített, fermentált fekete tea, a kombucha számos bélrendszerre jótékony hatású baktériumot és élesztőgombafajt tartalmaz.
Fotó megosztása:

7/13
Kép: Getty Images
Miso: A japán konyhában használt miso egy erjesztett szójából készült paszta, amely nagy mennyiségben tartalmazza a bélbarát baktériumot, az Aspergillus oryzae-t.
Fotó megosztása:

9/13
Kép: Getty Images
Sajtok: a lágy és érlelt sajtok (például a cheddar, a parmezán és a gouda) bizonyítottan támogatják a bélflóra egészséges működését. A mértékre azonban figyeljünk, mert a kalóriatartalmuk is magas.
Fotó megosztása:

10/13
Kép: Getty Images
Tempeh: A fermentált szójababból készült tempeh bizonyítottan növeli a jó baktériumok koncentrációját.
Fotó megosztása:

11/13
Kép: Getty Images
Zöld olajbogyó: gazdag az olyan bélbarát baktériumokban, mint a Lactobacillus.
Fotó megosztása:
Kapcsolódó cikkek









Fotó megosztása:
(BBC)