Gyerek

A bélflóra állapota még a gyerek viselkedésére is hatással van

A bélflóra állapota és a viselkedés közötti kapcsolatra egyre több a bizonyíték.
2020. Január 29.
A bélflóra állapota még a gyerek viselkedésére is hatással van (Fotó: iStock)

A gyerekek születésükkor kapják meg az első olyan mikrobákat, amelyek megtelepszenek a bélrendszerben, és elkezdik kiépíteni a bélflórát. A kutatók megvizsgálták a különböző mikrobákat, és azonosították a csecsemők fejlődéséhez létfontosságú fajokat is. A tanulmányok általában a babák bélflórájával foglalkoznak, de nemrégiben készült egy iskolás korú gyerekekről szóló kutatás is.

Negatívan is hathat a viselkedésre a bélflóra állapota

A kimondottan kisiskolásokkal foglalkozó tanulmány rámutatott arra, hogy van összefüggés a bélflóra állapota, a kisgyerekek viselkedése és a társadalmi-gazdasági háttér okozta stressz között is. A tanulmány vezetőszerzője Thomas Sharpton, a Corvallis-i Oregon Állami Egyetem Mikrobiológiai Tanszékének docense.  Ő és munkatársai azt akarták meghatározni, van-e összefüggés a gyermek bélflórájának összetétele és aközött, hogy társadalmi-gazdasági szempontból kockázatosabb csoportból származik-e, és ez hogy hat a viselkedésére. – A legtöbb eddigi tanulmány arra fókuszált, hogy a bélflórát összekapcsolta a csecsemők és a kisgyerekek olyan viselkedési tényezőivel, hogy mennyire extrovertáltak, mennyire félnek, illetve a kognitív fejlődésükkel. Ugyanakkor nem foglalkoztak azzal, hogy milyen negatív hatásai lehetnek a gyermek viselkedésére, pedig ez akár pszichológiai problémákkal és viselkedési zavarokkal is összefüggésben állhat – mondta el a kutatás vezetője.A kutatók 40 családot választottak ki a kutatáshoz, különböző társadalmi osztályokból, akiknek 5-7 éves gyermekeik vannak. A szülők kérdőíveket töltöttek ki a gyermekeik viselkedéséről, és arról, milyen velük a kapcsolatuk. Ezen kívül székletmintát vettek a gyermekektől, a bélflórájuk azonosításához. A tanulmány készítői megállapították, hogy a magasabb és alacsonyabb társadalmi-gazdasági kockázatnak kitett családokból származó gyermekek más-más bél-mikrobiológiai profillal rendelkeznek. Azonban kulcsfontosságú tényező, hogy a szülők mennyire gondoskodó típusúak. – Az eredmények alapján bizonyítható, hogy a szülői gondoskodás mérsékelheti a társadalmi-gazdasági helyzetből adódó stressz kockázatát – magyarázta a kutatás vezetője. Amikor a viselkedési zavarokat vizsgálták, hasonló eredményre jutottak.Bizonyos viselkedési zavarral küzdő gyerekek, például a túl impulzív vagy túl depresszív gyermekek is más bél-mikrobiológiai profillal rendelkeznek, azonban az összefüggést ez esetben is mérsékelheti a szülői gondviselés.

Gyulladások és magas rosttartalmú étrend

Amikor a kutatók mélyebben vizsgálódtak a témában, több baktériumfajt azonosítottak, melyek ezen kölcsönhatásokért felelősek lehetnek. Illetve azt találták, hogy a Bacteroides fragilis jelenléte szorosan kapcsolódik a társadalmi-gazdasági kockázathoz és a viselkedési zavarokhoz. A kutatók magyarázata szerint ennek a baktériumnak a csökkent száma agresszióval, szorongással, az externizáló (a belső feszültség kivetítése) viselkedéssel, az impulzivítással, és a gátló kontroll csökkenésével jár együtt.A legújabb pszichológiai kutatások összekapcsolják a krónikus bélgyulladást a depresszióval és a szorongással – a kutatók azt feltételezik, hogy a Bacteroides fragilis gyulladásgátló tulajdonsága hatással lehet a gyermekek bélgyulladására, később pedig a viselkedésükre is.A kutatók úgy vélik, hogy a bélrendszerben található, butiráttermelő (vajsavtermelő) baktériumfajoknak pedig lehetnek pozitív és negatív hatásai is. Három ismert butiráttermelő baktériumot vizsgáltak, amelyek összefüggésbe hozhatók a társadalmi-gazdasági kockázattal és különböző viselkedési zavarokkal. A butirát növényi eredetű szacharidokból történő előállítását a bél mikrobiomjában fontos mechanizmusnak tekintik, amelyen keresztül a magas rosttartalmú étrend elősegítheti a pozitív egészségügyi hatásokat.A tanulmánnyal kapcsolatban azonban felmerül az is, hogy az ok és okozati összefüggésekre még nem sikerült rámutatni, illetve hogy az ilyen alacsony számú résztvevővel készült kutatásokat érdemes fenntartással kezelni. Azonban az eredmények elgondolkodtatóak, és előremozdíthatnak további kutatásokat a témában.(Forrás: medicalnewstoday.com)Kapcsolódó írásaink: