Gyerek

9 müzlis jó tanács

A kekszek, müzliszeletek, müzlik gyorsan elérhető, ugyanakkor tápláló finomságok, melyekkel nemcsak azonnali energiához juthatunk, de értékes tápanyagokhoz is. Néhány tanács, hogy minél jobban válassz a boltban.
2010. Február 08.

1. A magas rosttartalmú kekszek, ostyaszeletek, piskótaféleségek és müzliszeletek fogyasztása mellett igyunk sok vizet! A rostok csak víz hatására duzzadnak meg, csak így tudják kifejteni laktató hatásukat.

2. A müzliszeleteket, kekszeket együk reggelire (esetleg főétkezések után, desszertként); energiát biztosító, pozitív hatásukat magas összetettszénhidrát-tartalmuk adja.

3. Hetente minél többször fogyasszunk müzlit, müzliszeletet vagy kekszet reggelire, mert a gabonafélék fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak és lényeges, hogy más nyersanyagok mellett ezeket is bevigyünk szervezetünkbe. Lehetőleg váltogassuk az összetevőket, és ne ragadjunk le a kedvenc müzlinknél! Így könnyen változatosabbá tehetjük az étrendünket.Ismeri a gabonafajtákat?

4. Részesítsük előnyben a gyümölcsös müzliszeleteket, amelyek ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdagok. A gyümölcs egyszerű cukrokat tartalmaz, amellyel könnyen tudjuk energiával ellátni a szervezetünket, elsősorban az agyunkat. Így a müzliszelet vizsgázóknak, vizsgára készülőknek ideális lehet!

5. Edzések és testmozgás előtt alacsony glikémiás indexű élelmiszereket fogyasszunk, így ugyanannyi energia-befektetéssel nagyobb teljesítményre leszünk képesek! Fontos ugyanakkor, hogy a megerőltető fizikai tevékenységek után a folyadék, ásványianyag- és vitaminpótlás mellett feltétlenül gondoskodjunk az energiapótlásról is!

6. Kismamák könnyen úrrá lehetnek a reggeli szédülés, émelygés tünetein, ha az ágyból való felkelés előtt elfogyasztanak 1-2 falat kekszet vagy müzliszeletet, mert ezek emelik a vércukor szintet.

7. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákból készült kekszeket, ostyaszeleteket és piskótaféléket, hiszen a megfelelő életmód, táplálkozás részeként ezek csökkenthetik az elhízás kockázatát, valamint védelmet jelenthetnek a szív- és érrendszeri betegségekkel, bélrendszeri rosszindulatú daganatokkal és a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben.

8. Válasszuk gyakrabban az olajos magvakat is tartalmazó müzliszeleteket, hiszen a mogyoróban és a dióban B1-, B2-, H- és E-vitaminok, kalcium és kálium, valamint a szervezet számára előnyös telítetlen zsírsavak is találhatók.

9. Kekszek, ostyaszeletek, piskótaféleségek és müzliszeletek vásárláskor nézzük meg a termékek csomagolásán található tápérték jelölést (INBÉ/GDA – irányadó napi beviteli érték), amely segít az egyedi táplálkozási szükségletünknek megfelelő termék kiválasztásban, és kiegyensúlyozott étrendünk kialakításában!

Képgaléria: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkeink:

  • A gyümölcslé és a müzli miatt esznek túl sok cukrot a kicsik
  • 6 gyors reggeli
  • Forrás: HáziPatika.com