Gyerek

Nasik, amiről azt gondoljuk, hogy egészségesek, de jobb, ha nem gyakran eszi a gyerekek

Manapság szinte mindenki igyekszik odafigyelni arra, hogy ő maga is, de a gyermeke különösen egészségesen táplálkozzon. Ám biztos, hogy minden táplálék hasznos, ami annak tűnik?
2022. November 19.
kislány eszik
Fotó: Getty

Aszalt gyümölcs

Zöldség, gyümölcs nem lehet egészségtelen – gondolnánk. Úgyhogy az aszalt gyümölcsök minden fajtája különösen jónak tűnik. Annál valóban jobb, ha ezt rágcsál a gyerek, mint ha mondjuk nyalókát szopogatna, de azért az nem igaz, hogy ebben biztosan nincsenek káros anyagok. Az aszalt gyümölcsök ugyanis koncentráltan tartalmaznak gyümölcscukrot. Emiatt túl sokat enni ezekből sem ajánlott egyszerre.

Ízesített ásványvíz

A legtöbb szülő tiltja nemcsak a kólát, de az összes szénsavas italt is. Az ízesített ásványvizekkel viszont már nem feltétlen ez a helyzet, hiszen van, ami bizony tartalmaz cukrot. „Csak folyadék” – gondolhatnánk, de egy pohár édes üdítő felérhet egy kis zacskó keménycukorkával…

Popcorn

A fogyókúrázók imádják, mert a rosttartalma magas, a zsírtartalma pedig alacsony. Sokan ezért ideális rágcsálnivalónak gondolják gyerekek számára is. Ez azonban csak a natúr változatra igaz; sokat közülük rengeteg zsiradékkal és sóval tesznek kelendőbbé. Egy zacskó popcorn akár 10 grammnyi zsírt és 1 gramm sót is tartalmazhat, ami önmagában meghaladja a napi ajánlott sóbevitel ötödét.