Terhesség

A vas a magzat és a csecsemő fejlődéséhez elengedhetetlen

Milyen veszélyeket rejt az édesanya terhességi vashiánya a magzatra és a csecsemőre nézve? És hogyan előzhetjük meg ezeket?
2022. November 07.
kismama pocak
A magzatnak és a csecsemőnek is fontos a vas.

Várandósság idején megnő a vasszükségletünk, és ebben az érzékeny időszakban számolnunk kell a vashiányos vérszegénység kockázatával is.

A vas kulcsfontosságú nyomelem, amely nélkülözhetetlen a fejlődő magzat, valamint a csecsemő és a kisgyermek számára egyaránt. A magzati élet korai szakaszában a megfelelő vasbevitel kritikus fontosságú a hemoglobin szintéziséhez, az izmok növekedéséhez, valamint az agy fejlődéséhez.

Ma már azt is tudjuk, hogy a terhesség alatti vashiány a csecsemők és kisgyermekek vashiányos vérszegénységének egyik vezető oka, ami többféle kockázatot is rejt.

A vashiányos csecsemők hátrányból indulnak

A vashiány az egyik leggyakoribb mikrotápanyag-hiány gyermekeknél, ami kísérletek tanúbizonysága szerint negatívan befolyásolja a növekedésüket, viselkedésüket, neurológiai-kognitív fejlődésüket, valamint később az iskolai teljesítményüket is.

Megfigyelték egyebek között, hogy a vashiány megváltoztathatja a babák temperamentumát, szociális és érzelmi viselkedését: a vashiányos gyermekek gyakran ingerlékenyebbek, figyelmük kevésbé koncentrált, és környezetük is kevésbé köti le őket nem vashiányos társaikhoz képest.  

Másrészről úgy tűnik, hogy az anya-gyermek interakciót is befolyásolja a vashiány miatt megváltozott viselkedés, hiszen a vashiányos gyermekek nyugodtabbak, kevésbé hívják fel magukra szüleik figyelmét, ezáltal könnyebben elszigetelődnek, ami hosszú távon negatívan befolyásolja szociális és kognitív fejlődésüket.

Miért kell vasat szedni a terhesség és a szoptatás alatt?

A várandósság és a szoptatás ideje alatt a megnövekedett vasszükséglet egyrészt a hemoglobin előállításához, másrészt a fejlődő magzat és a méhlepény ellátásához kell. Különösen oda kell figyelni a vasbevitelre a terhesség utolsó 10 hetében, hiszen a baba ekkor kezdi el feltölteni saját vasraktárait, amelyek élete első 4-6 hónapjában fogják a vasszükségletét fedezni. Mivel a magzat az anyai vasraktárakat használva fejlődik, ezért a várandósság idején elengedhetetlen a kismama megfelelő vaspótlása, amihez vaspótló készítmények nyújthatnak hatékony és biztonságos támogatást. Ezeket a készítményeket azonban a szoptatás idején is célszerű szedni!

S hogy miért?

A csecsemőknek és gyermekeknek a napi vasszükségletük 30 százalékát az étrendjükből kell fedezni. Az újszülöttek és csecsemők egyetlen vasforrása az anyatej, amelynek alacsony a vaskoncentrációja (szülés után öt hónappal ráadásul a kezdeti 0,5 mg/l-ről 0,3 mg/l-re csökken a benne lévő vas mennyisége). Tovább súlyosbítja a helyzetet, ha az anya a szoptatás idején maga is vashiányos, hiszen ez esetben az anyatej biztosan nem tud elegendő vasat nyújtani a baba számára, ezért a szoptatott csecsemőknek további vasforrásokra lesz szükségük.

Előzd meg a vashiányt!

A vashiány világszerte elterjedt táplálkozási probléma, ami különösen súlyos gondot okozhat a várandósság és a szoptatás idején. Ahhoz, hogy a babavárás időszakában szervezetünk lépést tudjon tartani a vérellátás növekedésével, és a növekvő magzatot, valamint a méhlepényt el tudja látni tápanyaggal és oxigénnel, jóval több vasra lesz szükségünk, mint korábban. Ugyanakkor nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szoptatás ideje alatt is gondoskodnunk kell ennek a nyomelemnek a beviteléről, hogy kisbabánk vasigényét is megfelelően ki tudjuk elégíteni.

Ezért rendkívül fontos – a WHO ajánlása szerint is –, hogy a várandósság és a szoptatás ideje alatt az egészséges, változatos étrendet rutinszerűen kiegészítsük vassal is, amit vaspótló készítményekkel tehetünk meg.

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu